Νέο μοντέλο διαχείρισης αρχ/κών πάρκων σε Ιόνιο και Αδριατική

on .

THEATRO DODONHS

• Ένα νέο μοντέλο διαχείρισης αρχαιολογικών πάρκων θα εφαρμοστεί στην περιοχή της Αδριατικής - Ιονίου με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των χώρων στους οποίους θα υλοποιηθεί είναι και η αρχαία Δωδώνη, όπως κάνει γνωστό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Το έργο έχει τίτλο «Transfer» και προωθεί την συνεργασία ανάμεσα σε οχτώ χώρες: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μοντενέγκρο, Σερβία και Σλοβενία. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει την καινοτόμο διαχείριση μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, εκμεταλλευόμενο τις φυσικές, πολιτιστικές και ανθρώπινες πηγές και ταυτόχρονα να προωθήσει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.
Το Transfer αποτελεί μία καινοτόμο πρωτοβουλία στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου, που προσανατολίζεται στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης, συμμετοχικής και ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση των αρχαιολογικών πάρκων και στην δημιουργία ενός κοινού μοντέλου διαχείρισης. Επιπροσθέτως, το έργο θα επιτρέψει να προωθηθούν οι διαδικασίες του αστικού και χωροταξικού σχεδιασμού μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διατήρηση, αξιοποίηση και καινοτομία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ανάπτυξης και της μεταφοράς ενός θετικού μοντέλου ανάπτυξης.
Το Κοινό Μοντέλο Διαχείρισης θα δοκιμαστεί πιλοτικά σε έξι αρχαιολογικούς χώρους: Urbs Salvia-Ιταλία, Αντιγόνεια-Αλβανία, Ptuj-Σλοβενία, Δωδώνη-Ελλάδα, Omišalj και Šibernik-Κροατία. Οι πληροφορίες, που θα προκύψουν από την πιλοτική δράση μαζί με την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και των δικαιούχων θα αξιοποιηθούν στην τελική αξιολόγηση του Κοινού Μοντέλου Διαχείρισης, καθώς και στην επεξεργασία μίας ενιαίας Στρατηγικής για την συντήρηση και ανάδειξη των Αρχαιολογικών Πάρκων.