Ο Δήμος Ζίτσας «χτίζει» τουριστική ταυτότητα!

on .

PALIOYRH
• Σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα διαθέτει η ευρύτερη περιοχή της Ζίτσας, στα οποία μπορεί να βασιστεί για να πετύχει την τουριστική και κατ’ επέκταση οικονομική της ανάπτυξη. 
Για παράδειγμα, τα θρησκευτικά μνημεία και η οινοποιία για την οποία φημίζεται μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης επισκεπτών μέσω της ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο θρησκευτικός και ο αγροτουρισμός και ο Δήμος Ζίτσας κινείται εδώ και καιρό προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς η ενίσχυση της εξωστρέφειάς του αποτελεί στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής.

Μία τηλεδιάσκεψη
Η ανάδειξη του Δήμου Ζίτσας ως νέου τουριστικού προορισμού στην Ήπειρο βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γεώργιου Ράδου και αντιπροσωπείας του νέου Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων αποτελούμενης από τον Πρόεδρο Σπ. Σουρέλη, τον Α΄ Αντιπρόεδρο Στ. Σιούτη, τον Αντιπρόεδρο Β΄ Λ. Ζαρκάδα, τον Γραμματέα Θ. Βαντώλα, τον Ταμία Δ. Πατερούση και το μέλος Έφη Εξάρχου.
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την «τουριστική ταυτότητα» που διαμορφώνεται μέσα από το εγκεκριμένο, από τον ΕΟΤ, πλάνο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν τα νέα τουριστικά «προϊόντα» που ο Δήμος Ζίτσας έχει δυνατότητες να αναπτύξει, όπως είναι ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο θρησκευτικός τουρισμός.
Ακόμη εξετάστηκαν ζητήματα για την μετά κορωνοϊό εποχή και η αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων ανέπτυξε τις μέχρι σήμερα ενέργειες και δράσεις της, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να κερδίσει ο Δήμος Ζίτσας το μερίδιο της τουριστικής επισκεψιμότητας που του αναλογεί.

Μνημεία, υποδομές
Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ήταν καταρχήν η σπουδαιότητα της ανάδειξης των ιστορικών αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής και η σύνδεσή τους με την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, με στόχο να «χτιστεί» διεθνώς ως brand name και ταυτόχρονα οι χώροι αυτοί να αποτελέσουν σε ετήσια βάση προορισμό για σχολικές εκδρομές.
Eπίσης, τέθηκε επί τάπητος η αξιοποίηση του υπό κατασκευή Μόνιμου Εκθετηρίου Οίνου στην Κοινότητα Ζίτσας το οποίο θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για το τουριστικό προϊόν του Δήμου. Η Ένωση Ξενοδόχων δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τον Δήμο για την ανάδειξη και την διαφήμιση του οίνου που παράγεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην περιοχή και αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π.
Συζητήθηκαν ακόμη ο καθαρισμός και η σήμανση περιπατητικών διαδρομών για τη δημιουργία του παρακαλάμιου μονοπατιού με την τοποθέτηση πινακίδων και η ένταξη τους ως παράπλευρα μονοπάτια στο Epirus Trail και ταυτόχρονα η δημιουργία παρακαλάμιου μονοπατιού με την επωνυμία ο «Δρόμος του Αλατιού», αλλά και η αξιοποίηση των θρησκευτικών μνημείων και μοναστηριών της περιοχής με στόχο την ανάπτυξη και προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Εξάλλου, ο Δήμος σχεδιάζει την αξιοποίηση του Καλαμά για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως Rafting, Canoe Kayak και άλλων δραστηριοτήτων ευεξίας.
Αναφορά έγινε τέλος στην ολοκλήρωση του Μουσείου των Ευεργετών στην Κοινότητα Γραμμένου, καθώς και του Λαογραφικού Μουσείου στην Κοινότητα Καρίτσας το οποίο θα είναι προσβάσιμο και σε άτομα με ειδικές ανάγκες και στην ανάδειξη και λειτουργία της Πινακοθήκης «Κώστα Μαλάμου» στη Ζίτσα με μοναδικά έργα χαρακτικής, η οποία αποτελεί μια από τις καλύτερες πινακοθήκες στην Ελλάδα.