Λίγα στεφάνια ως φόρος τιμής στους Ήρωες πεσόντες του ’40!

on .

BOYLIARATES BLASHS 28 OKTOBRIOY 2020

• Ογδόντα ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Έπος του 1940 – 41 και ποτέ άλλοτε δεν γιορτάστηκε η ιστορική αυτή επέτειος \με τον λιτό φετινό τρόπο, που η πανδημία του κορωνοϊού επέβαλλε τους δικούς της κανόνες.
Επίσημες δοξολογίες και παρελάσεις δεν έγιναν, όπως κάθε χρόνο και οι εκδηλώσεις για το «ΟΧΙ» περιορίστηκαν στις απολύτως βασικές, δηλαδή σε επιμνημόσυνες δεήσεις που τελέστηκαν στα Γιάννενα,το Καλπάκι, το Χάνι Δελβινακίου, αλλά και στα στρατιωτικά κοιμητήρια στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου όπου έχουν ενταφιαστεί εκατοντάδες πεσόντες του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Αντίστοιχες σεμνές τελετές έγιναν σ’ όλη την Ήπειρο, τόσο στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων όσο και σε μικρότερες πόλεις αλλά και χωριά.
Στο Ηρώο Μπιζανομάχων…
Χωρίς την καθιερωμένη δοξολογία και παρέλαση τιμήθηκε στα Γιάννενα η επέτειος του ΟΧΙ, καθώς προέχει η τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου περιλάμβανε μία σεμνή τελετή στο Ηρώο Μπιζανομάχων πίσω από το Ρολόι, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο (φωτό) και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της περιοχής. Μεταξύ άλλων, στεφάνια κατέθεσαν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και εκπρόσωποι των στρατιωτικών Αρχών.

Λιτά τα «Καλπάκια»
Με λιτές τελετές τιμήθηκε το Έπος του 1940 στο Καλπάκι και την περιοχή του Πωγωνίου, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν η καθιερωμένη αναπαράσταση της Μάχης και ο αγώνας «Δρόμος της Νίκης». Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στο Μνημείο του Μαχητή με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, την κατάθεση στεφάνων και τη σύντομη ενημέρωση για τη μάχη του Καλπακίου από τον Υποδιοικητή της 8ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεων (φωτό).
Στεφάνια κατέθεσαν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Χρήστος Σιόρεντας, ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντής Ηπείρου Ταξίαρχος Κων/νος Δούβαλης, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Π.Υ. Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας και Νήσων Κέρκυρας, Παξών, Λευκάδος Υποστράτηγος Κων/νος Παχίδης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Μαρίκα Γκόνη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Γρηγόρης Άρμπυρος.
Εξάλλου, την περασμένη Δευτέρα τιμήθηκε το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου, ενώ ανήμερα της επετείου, στον Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.
Σε Κόνιτσα - Ζηρό
- Με δοξολογία που τελέσθηκε από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ Ανδρέα, στον Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού γιορτάστηκε η Επέτειος στον Δήμο Κόνιτσας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Κόνιτσας Νικόλαο Εξάρχου στο μνημείο έμπροσθεν του Δημαρχείου παρουσία Δημοτικών Συμβούλων, του Προέδρου της Κοινότητας Κόνιτσας και με περιορισμένο αριθμό ατόμων, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.
- Στη Φιλιππιάδα, έδρα του Δήμου Ζηρού, το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε με δοξολογία στον Ναό του Αγίου Βησσαρίωνα, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προεξάρχοντος του Δημάρχου Νικ. Καλαντζή, των σχολείων της πόλης, ενώ παραβρέθηκε και ο βουλευτής Ν. Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων..
Επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων από τις τοπικές Αρχές έγιναν επίσης στην Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα, την Άρτα, το Θεσπρωτικό, αλλά και σε αρκετά χωριά ανά την Ήπειρο, όπου οι λιγοστοί κάτοικοι δεν ξέχασαν να τιμήσουν την επέτειο.

Κλεισούρα - Βουλιαράτες
Επιμνημόσυνες δεήσεις τελέστηκαν ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στα στρατιωτικά νεκροταφεία της Κλεισούρας και των Βουλιαρατών, τιμώντας έτσι, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, τη θυσία χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών για την πατρίδα. Στα δύο νεκροταφεία έχουν ενταφιαστεί τα οστά όλων εκείνων των πεσόντων που έχουν ανεβρεθεί μέχρι σήμερα στη γειτονική χώρα.
Παρών στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Κωνσταντίνος Βλάσης, η Ελληνίδα Πρέσβης στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και εκπρόσωποι της Μειονότητας.
Ο κ. Βλάσης ανέφερε ότι «εδώ οι πρόγονοί μας πολέμησαν μέχρις εσχάτων κρατώντας τη σημαία μας ψηλά! Σαν σήμερα οι Έλληνες είπαν το Μεγάλο «ΟΧΙ» και δίδαξαν σ´ ολόκληρη την υφήλιο τί πάει να πει ανδρεία κι αυταπάρνηση. Σήμερα τιμούμε την μνήμη όλων εκείνων, που πολέμησαν ως ήρωες για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι και οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες που μας κληροδότησαν». Δοξολογία εψάλη στο ναό του Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου.