Ένα μπουκέτο λουλούδια στο Μνημείο Πεσόντων

on .

mnhmeio

• Το χειροκρότημα των παρευρισκομένων ήταν αυθόρμητο και θερμό και παρατεταμένο. Και δικαιολογημένο και φυσιολογικό. Μικρά παιδιά στην ενορία Κεστρίνης Θεσπρωτίας πήραν την πρωτοβουλία, κατά τη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των πεσόντων κατά τον πόλεμο του '40, στο προαύλιο του ναού του Αγίου Μηνά, να αφήσουν ένα μπουκέτο λουλούδια στο Μνημείο Πεσόντων. Όλα μαζί. Και μάλιστα υποκλίθηκαν ευλαβικά μπροστά στους ήρωες όλων των εποχών και όλων των μαχών.
Όπως επεσήμανε ο θεολόγος π. Ηλίας Μάκος, εφημέριος της ενορίας, τα παιδιά με την πράξη τους έστειλαν ένα σπουδαίο άγγελμα. Το άγγελμα ότι είναι ανάγκη να αναζωγραφήσουμε το έπος του 1940 στα χρώματα, στα σχήματα και στα μηνύματα, που δεν πρέπει να τα πάρουμε όλα από την εποχή μας, αλλά να στρέψουμε το βλέμμα μας στη φιλοπατρία και στην πίστη των προγόνων. Το άγγελμα ότι το έπος θα αποτύχουμε να το ζήσουμε χωρίς θυσία, όταν κινούμαστε μόνο μέσα στο συμφέρον και στην ιδιοτέλεια και στην αδιαφορία. Το άγγελμα ότι είναι δύσκολο να μιλάμε για ηρωισμό και να νιώσουμε το θαύμα του '40, όταν δεν διδασκόμαστε από την αυτοθυσία των μαχητών του 1940 και και δεν τους θαυμάζουμε ως ήρωες. Το άγγελμα να μην διαβάζουμε την ιστορία με το δικό μας αλφάβητο, που είναι ξένο απ' το αλφάβητο των αγωνιστών του 1940. Και εκεί, που η ιστορία γράφει "Όχι" να μην το μετατρέπουμε σε "περάστε".
Έτσι και το έπος του ‘40 δεν θα λησμονήσουμε και έτοιμοι θα είμαστε πάντοτε να δημιουργήσουμε και άλλα το ίδιο σπουδαία και ακόμη σπουδαιότερα έπη.