Απόγονοι ήρωες του Σουλίου παρόντες στις εκδηλώσεις μνήμης του Ζαλόγγου

on .

ZALOGGO EKDHLOSH 12 10 20

• Η γενναία πράξη την ηρωικών Σουλιωτισσών, που δεν είναι μύθευμα, αλλά ιστορική πραγματικότητα, να πέσουν από το Βράχο του Ζαλόγγου στο γκρεμό, προκειμένου να μην υποδουλωθούν στις ορδές του Αλή Πασά, είναι διαχρονικό στοιχείο της Ελληνικής ιστορίας και του αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, ένας αγώνας, που δεν σταματάει ποτέ...
Την Κυριακή, αφού οι συμμετέχοντες προσκύνησαν στο εκκλησάκι του αη Ταξιάρχη, εψάλη στο Βράχο του Ζαλόγγου, που θα αποτελέσει τον «πυρήνα» των τοπικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των αδούλωτων γυναικών, με αφορμή την ύψωση, για πρώτη φορά, της σημαίας του Σουλίου, δίπλα στην Ελληνική.
Στη σημαία του Σουλίου υπάρχει η παράσταση του αγίου Γεωργίου.
Στις 26 Οκτωβρίου 1820, λίγους μήνες πριν κηρυχθεί επίσημα η Επανάσταση του 1821, ο στρατηγός Μάρκος Μπότσαρης, ύψωσε τη Σουλιώτικη σημαία στο Σούλι.
Η εκδήλωση, που οργάνωσαν οι τοπικές κοινότητες Καμαρίνας, Κρυοπηγής και Ωρωπού, ήταν συγκινητική, καθώς η μνήμη όλων γύρισε πίσω, όταν στον ανυπόταχτο Βράχο, μέσα από τη θυσία γυναικόπαιδων, πήρε φωτιά το όραμα της ελεύθερης ζωής.
Η παρουσία των απογόνων των ηρώων του Σουλίου Κωσταντίνου Τζαβέλα και Νικόλαου Κουτσονίκα, καθώς και μελών του Σώματος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης του Δήμου Σουλίου, που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες, θύμισαν το ιστορικό Σούλι με το προνόμιο της αντίστασης στον κατακτητή και με τη μοίρα της ιστορίας, που δεν είναι άλλη από το θάνατος ή ελευθερία.
Μεταξύ των μηνυμάτων, που διαβάστηκαν, ήταν αυτά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη.
Με τις ομιλίες (μίλησαν οι απόγονοι των Σουλιωτών Κ. Τζαβέλας και Ν. Κουτσονίκας, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Σταυρούλα Μπραΐμη και Χρ. Γούσαης, οι δήμαρχοι Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης και Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος κ. ά.), αναδείχθηκε ο ιδανικός κόσμος του ηρωικού ήθους, της ομορφιάς, της αρετής και της θερμουργού πνοής της λευτεριάς, που αντιπροσώπευαν οι Σουλιώτες.
Πιστές στις γεννήτριες ρίζες της Ελληνικής κληρονομιάς οι σουλιώτικες γενιές πειθαρχούσαν στο νόμο του καθήκοντος, με τρόπο που η κάθε σουλιώτικη περπατησιά ύψωνε και ένα αληθινό μνημείο γενναιότητας και ηρωισμού.
Από τη θυσία των Σουλιωτισσών στο Βράχο του Ζαλόγγου αποπνέεται η αγάπη στην υψηλή έννοια της Πατρίδας.
Στις ψυχές των κατοίκων του Σουλίου, ενός τόπου με λίγο χώμα, λίγα ξερά χορτάρια και μια αλυσίδα βουνά, ήταν ξύπνιο το αίσθημα της αλύγιστης δύναμης, κάτι, που εκφράστηκε και στο Ζάλογγο.
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ