Άσβεστες παραμένουν οι μνήμες από το Ολοκαύτωμα Λιγκιάδων…

on .

LIGKIADES MNHMOSYNO 1 4 10 20

• Συνολικά 77 χρόνια συμπληρώθηκαν από το Ολοκαύτωμα των μαρτυρικών Λιγκιάδων, χωριό στο οποίο τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής σκόρπισαν τον θάνατο και την καταστροφή τον Οκτώβριο του 1943, όπως έπραξαν και σε τόσα άλλα.

Οι μνήμες όμως παραμένουν ζωντανές για να θυμίζουν τα εγκλήματα του φασισμού που δυστυχώς και στις μέρες μας παραμένουν επίκαιρα.
Η μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας τιμήθηκε χθες στους Λιγκιάδες με εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών. Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο και ακολούθησαν στο χώρο του μνημείου προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Οι παρουσίες
Στις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων παρέστησαν o Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Dr. Ernst Reichel, η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, της Αστυνομίας, του Στρατού και της Πυροσβεστικής, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωποι περιφερειακών και δημοτικών παρατάξεων καθώς και αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Το «παρών» έδωσε και ο μοναδικός επιζών της γερμανικής θηριωδίας Παναγιώτης Μπαμπούσκας.

Η ομιλία Ελισάφ
Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος σημείωσε ότι όσα έγιναν την 3η Οκτωβρίου του 1943 δεν ήταν ένα γεγονός ουρανοκατέβατο. «Ήταν η μαύρη συνέπεια μιας ακόμη πιο μαύρης αιτίας. Με άλλα λόγια, προηγήθηκε κάποιο σύστημα μέσα στο οποίο επωάστηκε το αυγό τούτου του φιδιού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ελισάφ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της μνήμης λέγοντας πως «σήμερα ζούμε σε οργισμένους καιρούς και βεβαιωμένα πλέον διαλεγόμαστε με το αβέβαιο. Σήμερα που το χάος της αβύσσου είναι σχεδόν μπροστά μας έτοιμο να μας καταβροχθίσει συνολικά, σήμερα το χρέος να θυμούμαστε είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτικότερο».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν πράγματι θέλουμε αξιόπιστα να εμποδίσουμε ένα νέο τερατούργημα της ιστορίας, όπως εκείνο των Λιγκιάδων, ένας δρόμος υπάρχει: Μια νέα παιδεία που θα αποσκοπεί στο να καταστήσει το άτομο αυτόνομο, αυτοπροσδιορίσιμο, επαναστοχαζόμενο πάνω στις αρχές που κάνουν τον άνθρωπο να είναι Άνθρωπος. Οι καταγγελτικές εκδηλώσεις, τα καταγγελτικά βιβλία και όλη η παγκόσμια ιαχή «ποτέ πια» όσο και αν έχουν κάποιο νόημα, δεν αρκούν. Εκείνο που θα συνεισέφερε την ελπίδα για μια αποτροπή της βαρβαρότητας θα ήταν η παιδεία. Μια παιδεία όμως που θα καθιστούσε το άτομο υπεύθυνο για τη συνύπαρξη με τους συνανθρώπους του».

Η Μερόπη Τζούφη
Στον σύντομο χαιρετισμό της κατά την εκδήλωση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεροπη Τζούφη έδωσε ιδιαίτερο βάρος «στο χρέος που έχουμε να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη ζωντανή, καθώς και να τη χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Προκλήσεων που αφορούν την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, τους κατατρεγμένους και τους ευάλωτους, τη αρμονικής συμβίωσης και της αξιοπρέπειας ώστε οι νέοι και οι νέες μας να μπορούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον».

Η «Ενότητα Πολιτών»
Ανακοίνωση με αφορμή τις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης στους μαρτυρικούς Λιγκιάδες, εξέδωσε και η παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών», η οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στη μνήμη των νεκρών του παρελθόντος και στις γενιές που δημιουργούν το μέλλον, δικό μας χρέος είναι όχι μόνο να θυμόμαστε, αλλά και να υψώνουμε σθεναρή αντίσταση στις φασιστικές νοοτροπίες και τους εκφραστές τους. Οι εκδηλώσεις μνήμης –όπως η σημερινή (σ.σ. χθεσινή)– είναι μια καλή αφορμή να ξαναθυμηθούμε. Να μην υποκύψουμε στη λήθη που φέρνει το πέρασμα του χρόνου. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να καταδικάσουμε ξανά ως έθνος τη φασιστική νοοτροπία όπως αυτή εκφράζεται από το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Δεν πρέπει να την απωλέσουμε. Το οφείλουμε στους ανθρώπους μας που χάθηκαν».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ