Τιμήθηκε στο Διχούνι η επέτειος της Επανάστασης του Διον. Φιλοσόφου

on .

DIONYSIOS FILOSOFOS PROTOMH THESPROTIA 9 9 2020

• Ανήμερα της Γεννήσεως της Παναγίας, τιμήθηκε λιτά προχθές, λόγω των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, στη Μονή Διχουνίου, όπου ήταν το ορμητήριό του, η επέτειος των 409 χρόνων από την Επανάσταση του Διονύσιου του Φιλόσοφου.
Από εκεί τα μεσάνυχτα της 10ης προς 11η Σεπτεμβρίου του 1611 με λίγους άοπλους σχεδόν αγρότες, ξεκίνησε για τα Γιάννινα, προκειμένου να λυτρὠσει τους ραγιάδες από τα δεινά της δουλείας.
Έγινε θεία λειτουργία στο Μοναστήρι, χωρίς παρουσία πολλών ατόμων και επισἠμων και ακολούθησε ομιλία για την πολυκύμαντη ζωή και δράση του από τον πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεώργιο Καψάλη, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του.
Ξεκίνησε μόνος
Απογοητευμένος ο Διονύσιος από τις υποσχέσεις των ξένων και βλέποντας ότι παρέμβαιναν μόνο όταν έκριναν κατάλληλη τη στιγμή για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων (κάτι ανάλογο δεν γίνεται και στις ημέρες μας;) και όχι γιατί πραγματικά ενδιαφέρονταν για τη λευτεριά των σκλάβων, πήρε την κατάσταση στα χέρια του.
Αλλά ήταν μόνος και παρότι παραλίγο να μπει νικητής στα Γιάννινα, στο τέλος εξολοθρεὐτηκε μαζί με τους συντρόφους του. Ο Διονὐσος, αντίθετα με ό,τι υποστηρίζουν κάποιοι, δεν έκανε την επανάσταση για να αποτύχει. Πίστευε βαθιά μέσα του, πως θα μπορούσε να νικήσει...
Δεν κατάφερε να νικήσει, ωστόσο 190 χρόνια πριν την Επανάσταση του 1821, εκείνος έντιμα έσπειρε το σπόρο της λύτρωσης, ποτίζοντας με το αίμα του τη ρίζα της απελευθέρωσης.
***
Η Μονή Διχουνίου, που η αναστήλωσή της «σκοντάφτει» στο ότι είναι διατηρητέο μνημείο, χτίστηκε, σύμφωνα με αναφορές στα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, γύρω στο 13ο 14ο αιώνα.
Πρωτοκτήτορες του μοναστηριού ήταν οι ιερομόναχοι Ζαχαρίας και Άνθιμος, οι οποίοι εικονίζονται στο δυτικό τοίχο του πρόναου (νότιο μέρος). Στην εικόνα του κυρίως κτήτορα Ζαχαρία, ο οποίος βαστάει στα χέρια του την εκκλησία, υπάρχει η επιγραφή «Ζαχαρίας ιερομόναχος και ηγούμενος του μοναστηριού και κτήτωρ της αγίας μονής ταύτης», ενώ σ’ αυτή του Ανθίμου η παρακάτω: «Άνθιμος ιερομόναχος και ευημερεύοντος της αγίας μονής ταύτης».
Το σημερινό μοναστήρι αποτελείται από το καθολικό, που είναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, ένα διώροφο κτίριο, που χρησίμευε για ηγουμενείο, ξενώνας και αποθήκη, ένα μικρότερο, ισόγειο οίκημα κι ένα νεόκτιστο καμπαναριό.
H. M.