Αφιέρωμα στα Γιάννενα για τους «αγωγιάτες του παλιού καιρού»

on .

voreia diadromi

• Σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «ΒΟΡΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, Γιάννενα - Κωνσταντινούπολη. Αφιέρωμα στους κυρατζήδες, στους αγωγιάτες του παλιού καιρού», θα λάβει χώρα από την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου στα Γιάννενα με πρωτοβουλία της COSMOSARTE-Δράσεις Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Η δράση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνει μουσική βραδιά και δύο εκθέσεις.
• Πιο αναλυτικά, την Κυριακή, ώρα 20.30 θα δοθεί συναυλία στο Μουσείο Αργυροτεχνίας από τον Χρήστο Τσιαμούλη και το μουσικό σχήμα Κυρατζήδες. Παίζουν και τραγουδούν οι: Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι-ούτι), Αχιλλέας Χαχάμης (τραγούδι), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο), Νίκος Σκαφίδας (βιολί-τραγούδι), Νίκος Αγγελόπουλος (λαγούτο), Αλέξης Νόνης (κρουστά). Είσοδος δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.
• Παράλληλα από την Κυριακή και μέχρι την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Στην έκθεση με φωτογραφίες του 19ου και του 20ού αιώνα αποτυπώνεται η ζωή των κυρατζήδων (μισθωτοί μεταφορείς) και των καραβανιών από την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κωνσταντινούπολης. Το υλικό προέρχεται τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, τη συλλογή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργίου Σμύρη, ιδιωτικές συλλογές, συλλογές τοπικών συλλόγων ή φορέων, καθώς και από τους φωτογράφους Κώστα Μπαλάφα και Fred Boissonnas. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00. Είσοδος ελεύθερη.
• Τέλος από την Κυριακή και μέχρι την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί έκθεση πολύτιμων αντικειμένων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Πρόκειται για πολύτιμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τα καραβάνια και τα αγώγια αποκαλύπτουν τη δύσκολη αλλά και συναρπαστική ζωή των ανθρώπων. Τα αντικείμενα προέρχονται από τη Λαογραφική Συλλογή του Μουσείου Τσανάκα Μετσόβου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 08:30-15:00, Παρασκευή 08:30-21:00, Κυριακή 10:00-13:00 & 18:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Web Baner Antigoni