Συγκινητικές οι εκδηλώσεις σε Βούρμπιανη και Πυρσόγιαννη

on .

mnimeio

• «Η Ελλάδα θα ζήσει και θα μεγαλουργήσει, θα γράψει καινούργιες σελίδες δόξας και εθνικού μεγαλείου», τόνισε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, μιλώντας χθες μετά τη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες οπλίτες και αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού κατά την περίοδο 1946-1949 στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βούρμπιανης.
Και πρόσθεσε: «Έχουμε τον Τουρκικό κορωνοϊό. Ο κορωνοϊός, που μαστίζει τώρα τη χώρα θα περάσει κάποια στιγμή. Ο Τουρκικός, όμως, κορωνοϊός δεν θα περάσει.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, όπως και της Μονής της Χώρας, σε τζαμί από το νεοσουλτάνο Ερντογάν, που ονειρεύεται την Οθωμανική αυτοκρατορία και οι προκλητικές ενέργειες της γείτονος να αμφισβητεί την εδαφική μας κυριαρχία και τις συνθήκες της Λωζάνης, ένωσε τους Έλληνες. Μακάρι αυτή η ενότητα να διατηρηθεί. Η νέα γενιά των αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας και των αεροπόρων μας δίνει πολλές ελπίδες», σημείωσε.
Και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να τελούμε το μνημόσυνο, που απαξιώνει και δεν τιμά η πολιτεία, να καταθέτουμε ένα απέριττο στεφάνι στη μνήμη των ηρωικών αξιωματικών και οπλιτών και να καίμε λίγο ευωδιαστό λιβάνι, που θα δείχνει ότι, όπως το θυμίαμα, έτσι και οι προσευχές μας θα κατευθύνονται στο δρόμο του Θεού».
Μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του κ. Ανδρέου, τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο πεσόντων.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Αθήνας αντιστράτηγος ε. α. Σταύρος Κουτρής.
Παραβρέθηκαν ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Αντώνης Μυλωνάκης, πρώην βουλευτές, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικού Στρατού Ιωαννίνων συνταγματάρχης ε.α. Δημήτριος Καλησπεράτης κ. ά. Τέλος να αναφερθεί ότι τελέστηκαν τρισάγια από τους απόστρατους στο κοιμητήριο της Πυρσόγιαννης, όπου βρίσκονται οι τάφοι των αξιωματικών, στρατιωτών και αστυνομικών, που έπεσαν εκείνη τη μαύρη για την Ελλάδα περίοδο, καθώς και στο Μαυσωλείο Κονίτσης, στα οποία παρών ήταν ο Μητροπολίτης Ανδρέας.
Η. Μ.

Web Baner Antigoni