Μνημόσυνο χθες στο Σέλτσο για τους ηρωικούς Σουλιώτες

on .

SELTSO MNHMOSYNO 23 8 20

• Το δεύτερο… Ζάλογγο, η ηρωική τελευταία θυσία των Σουλιωτών στον αγώνα τους εναντίον των Τούρκων για ελευθερία, τιμήθηκε χθες στον τόπο όπου και έλαβε χώρα, στην ανακαινισμένη ιστορική Μονή Σέλτσου.
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη και περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση η οποία τελέστηκε στον εξωτερικό χώρο της Μονής, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Αρχών και φορέων.
Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ. Γιώργος Στύλιος, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος κ.α.. Οι φετινές εκδηλώσεις ήταν λιτές για την αποφυγή συνωστισμού, με τους παριστάμενους να φορούν όλοι τις απαραίτητες μάσκες.

Το ιστορικό
Με τη συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου 1803 το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή Πασά. Οι Σουλιώτες λοιπόν άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Με αρχηγούς τον Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, 1.148 Σουλιώτες τα Χριστούγεννα του 1803 έφτασαν στην Μονή Σέλτσου που αποτελούσε ένα φυσικό οχυρό λόγω της γειτνίασης με απόκρημνη χαράδρα. Είκοσι ημέρες αργότερα στις 12 Ιανουαρίου του 1804, άρχισε η στενή πολιορκία τους από 8.000 στρατιώτες του Αλή Πασά, τους οποίους οι Σουλιώτες απέκρουαν προκαλώντας μάλιστα και σοβαρές απώλειες. Όλο το χειμώνα έμειναν αποκλεισμένοι στο Σέλτσο, με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια που τους προμήθευαν κρυφά οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.
Ωστόσο, στις 20 Απριλίου, έπειτα από τετράμηνη πολιορκία, οι Τούρκοι αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση στα φυλάκια μπήκαν στο Μοναστήρι.
Άλλοι Σουλιώτες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χεριά των εχθρών, έστησαν ένα νέο μεγαλύτερο Ζάλογγο πέφτοντας στη χαράδρα πίσω από τη Μονή. Στα νερά του Αχελώου προτίμησε να πέσει η Λένω Μπότσαρη μαζί με πάνω από 500 γυναικόπαιδα. Ο Νότης Μπότσαρης αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος, ενώ ο Κίτσος μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και 10 Σουλιώτες γλίτωσαν της σφαγής κρυμμένοι μέσα σε σπηλιά.

Μονή του 10ου αι.
Το κτηριακό συγκρότημα της Μονής αρχικά κτίστηκε τον 10ο αιώνα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 15ου, για να ανεγερθεί εκ νέου το 1697.
Σήμερα σώζεται το καθολικό της Μονής που είναι λιθόκτιστο, Αθωνικού τύπου. Τριγύρω βρίσκονται τα κελιά της, τα οποία έχουν πλέον ανακαινιστεί. Το εσωτερικό του ναού έχει εξαιρετικές αγιογραφίες και τοιχογραφίες, ενώ εντυπωσιακό είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του με το χρυσό επίχρισμα και τις σημαντικές εικόνες.