«Χτίζει γέφυρες» με την Ελληνική Μειονότητα ο Μέτα

on .

META ILIR DERBITSANH 21 8 20

• Σε αντίθεση με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα που από τα χρόνια που ήταν αρχηγός της Αντιπολίτευσης, έκανε ότι περνούσε από το «χέρι» του για να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις με την Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται και η μη τήρηση των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: Στα χρόνια που βρίσκεται στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα της χώρας του όχι μόνο τηρεί μια μετριοπαθή στάση στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Αλβανία, αλλά και φροντίζει να κρατά ανοικτούς διαύλους με την Ελληνική μειονότητα.
Αν και οι θεσμικές του δυνατότητες για λήψη ουσιαστικών αποφάσεων είναι περιορισμένες, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε ανοικτή κόντρα με το Ράμα, ο οποίος με την ελεγχόμενη από τον ίδιο Βουλή, έχει επιχειρήσει να τον καθαιρέσει ο Ιλίρ Μέτα συνεχίζει να στέλνει με τη στάση του πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Αλβανίας. Ως τέτοιο μήνυμα αναγνώρισης της συνεισφοράς της Ελληνικής Μειονότητας στο «γίγνεσθαι» της Αλβανίας, αποτέλεσε και η επίσκεψη που πραγματοποίησε την Πέμπτη στη Δερβιτσάνη, προκειμένου να τιμήσει τρεις εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού, φροντίζοντας όμως να στείλει κι ένα γενικότερο πολιτικό μήνυμα: «Η πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου είναι πάντα ανοιχτή για τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας η οποία συνέβαλε εξαιρετικά στην πρόοδο της Αλβανίας σε όλους τους τομείς», υπογράμμισε.
Ο Ιλίρ Μέτα έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από τους ομογενείς και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, παρόντων και των πρώην βουλευτών Βαγγέλη Τάβου και Σπύρου Ξέρρα.
Ο Αλβανός Πρόεδρος βράβευσε μετά θάνατον τον θρύλο του Αλβανικού ποδοσφαίρου Λευτέρη Μήλο, τον Χρήστο Ντρίτσο που αγωνίστηκε στην Εθνική ομάδα βόλλεϋ και τον Σωκράτη Παπαδόπουλο που αφιέρωσε τη ζωή του στην αθλητική δημοσιογραφία. Στην ομιλία του τόνισε ότι θεωρούσε υποχρέωση του να βραβεύσει τον Λευτέρη Μήλο (έστω και μετά θάνατον) με τον τίτλο "Mjeshtër i Madh" (Grand Master), ο οποίος με το ποδοσφαιρικό του ταλέντο κατάφερε να αναδείξει τις τεχνικές του δεξιότητες και να ξεχωρίσει παίζοντας σε σημαντικές ομάδες της Αλβανίας και της Ελλάδας.
Τον κ. Χρήστο Ντρίτσο βράβευσε με τον τίτλο του «Ιππότη» για την πολύτιμη συμβολή στον τομέα του αθλητισμού, μέρος της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ της Αλβανίας, τονίζοντας ότι παραμένει ένας από τους εξέχοντες παιδαγωγούς και ηγέτης της εκπαίδευσης στο Αργυρόκαστρο. Τέλος με τον «Για τα ειδικά πολιτικά πλεονεκτήματα», ο Αλβανός Πρόεδρος επαίνεσε τον Σωκράτη Παπαδόπουλο για την εξαιρετική συμβολή του στη δημόσια ζωή ως ταλαντούχου δάσκαλου, αφοσιωμένου δημοσιογράφου και γνωστού διανοούμενου.