Οι «Πέρσες» του Δημ. Λιγνάδη στο αρχαίο Θέατρο Δωδώνης!

on .

PERSES

• Μία από τις κορυφαίες παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού, οι «Πέρσες» του Αισχύλου που παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του καταξιωμένου Δημήτρη Λιγνάδη με τη Λυδία Κονιόρδου σε πρωταγωνιστικό ρόλο, έρχεται στο αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, τμήμα του οποίου φιλοξενεί και φέτος εκδηλώσεις πολιτισμού.
Οι «Πέρσες», οι οποίοι έκαναν πρόσφατα πρεμιέρα στην Επίδαυρο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές ακόμα και από διεθνή μέσα ενημέρωσης, εντάσσονται στο πρόγραμμα του 4ο Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό του Κέντρο και τελεί υπό την αιγίδα και χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, του υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Η παράσταση θα ανέβει την Κυριακή, 2 Αυγούστου, με ώρα έναρξης τις 9 μ.μ..
Διανομή δελτίων
Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του υπό αναστήλωση αρχαίου Θεάτρου και της ανάγκης τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων, ανακοινώθηκε χθες από τον Δήμο Δωδώνης πως θα διατεθούν αριθμημένα δελτία ελεύθερης εισόδου. Τα δελτία θα διανεμηθούν αύριο, Πέμπτη, στην είσοδο του Βυζαντινού Μουσείου στο Ιτς Καλέ, από τις 6 μ.μ. και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη κάλυψη των θεατών, το κάθε άτομο θα μπορεί να παραλάβει έως δύο δελτία.
Το παλαιότερο δράμα
Οι Πέρσες (472 π.Χ) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και ταυτόχρονα ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μία από τις πιο καθοριστικές μάχες στην ιστορία της ανθρωπότητας, αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν.
Όπως αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα του Εθνικού Θεάτρου, χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο Αισχύλος παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία.
Η νίκη στεφανώνει εκείνους που ακολουθούν τη σύνεση ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον με οδηγό την αλαζονεία ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας με την έπαρσή του θεούς και ανθρώπους.
Οι συντελεστές
Μετάφραση – Μετρική διδασκαλία Θ. Κ. Στεφανόπουλος. Σκηνοθεσία Δημήτρης Λιγνάδης. Σκηνικά Αλέγια Παπαγεωργίου. Κοστούμια Εύα Νάθενα. Μουσική Γιώργος Πούλιος. Χορογραφία - Επιμέλεια κίνησης Κωνσταντίνος Ρήγος. Φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα. Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου.
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) οι ηθοποιοί: Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Γιώργος Μαυρίδης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις.
Κώστας Αγόρης

Web Baner Antigoni