Η ΕΡΤ καταγράφει μνήμες του ολοκαυτώματος στο Κομμένο

on .

KOMMENO

• Στο Κομμένο της Άρτας θα βρίσκεται από σήμερα, Τετάρτη και για τρεις ημέρες τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, με επικεφαλής τον δημοσιογράφο του Πρώτου Προγράμματος Θωμά Σίδερη και αποστολή του την καταγραφή μαρτυριών, εικόνων και πλάνων που θα αποτελέσουν το υλικό για τη δημιουργία ενός νέου ντοκιμαντέρ, με θέμα τη σφαγή του χωριού από τους στρατιώτες της 1ης γερμανικής μεραρχίας Εντελβάις το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943.
Μέσα από τις μαρτυρίες των ελάχιστων πλέον επιζώντων του ολοκαυτώματος, οι συντελεστές θα επιχειρήσουν να τιμήσουν ένα τραγικό γεγονός το οποίο έχει καταγραφεί ως το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που διέπραξε τακτικός στρατός εναντίον άμαχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων, αλλά και να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα της μνήμης και όρθια τη συλλογική και ιστορική συνείδηση.
Όπως δηλώνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, φιλοδοξία της ΕΡΤ είναι να αποδοθεί το γεγονός της σφαγής «δωρικό, απογυμνωμένο, συγκλονιστικό». Κι αυτό θα το επιτύχουν με τους αφηγητές να καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία μιλώντας από το φυσικό τους τόπο, από το μέρος δηλαδή που τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1943 «έζησαν» τη φρίκη του Κομμένου.
Σημειώνεται ότι ο μήνας Αύγουστος αποτελεί για τους κατοίκους του Κομμένου μια σκληρή δοκιμασία, καθώς ανασύρονται οι τραυματικές μνήμες του εγκλήματος που χάραξε τη ζωή του χωριού και της χώρας στη μεταπολεμική περίοδο.

Web Baner Antigoni