Τις υποχρεώσεις της απέναντι στην UNESCO παραβιάζει η Τουρκία

on .

AGIA SOFIA

• Σκληρή ανακοίνωση για την Τουρκία εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, στον απόηχο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του μνημείου και η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO.
«Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του. Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Κ. Τασούλας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας ερωτηθείς για το «άνοιγμα» της Αγίας Σοφίας ως τεμένους παρέπεμψε σε στίχους από το ποιητικό αριστούργημα του Κωστή Παλαμά «Η Φλογέρα του Βασιλιά»: «…μια πίστη και γλώσσα μια, και ιδέα μια, και μια ψυχή, ένα Γένος. Κοπρίσματα, ανεμορριπές, κλαδέματα, πλημμύρες σταλώσανε ή λυγίσανε το δέντρο, δεν ταλλάξαν». (Λόγος τέταρτος)

Ο Κ. Γάτσιος
Για εχθρική ενέργεια κάνει λόγο σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρώην πρύτανης και υποψ. βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο Νομό Ιωαννίνων Κων. Γάτσιος. Πιο συγκεκριμένα τονίζει: «Η μετατροπή της ήδη φυλακισμένης από τέσσερις μιναρέδες Αγίας Σοφίας σε τέμενος, αποτελεί για την χριστιανική οικουμένη προσβολή του θρησκευτικού της αισθήματος. Για τον κοσμική οικουμένη συνιστά προσβολή ενός πολιτισμικού μνημείου παγκόσμιας σημασίας. Για τους Έλληνες και την Ελλάδα αποτελεί, πέραν αυτών και κατά κύριο λόγο, εχθρική ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας και της τουρκικής βαρβαρότητας. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί».