Τιμήθηκε στην Κόνιτσα η μνήμη του Αγίου Παϊσίου

on .

AGIOS PAISIOS KONITSA 12 7 20

• Με πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία ολοκληρώθηκαν χθες οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον άγιο Παΐσιο στην Κόνιτσα.
Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος και συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος και Κονίτσης Ανδρέας.

Στο κήρυγμά του ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε στα πνευματικά προτερήματα του π. Παϊσίου, που εκφράζονται μέσα στην Εκκλησία.
Σε σύντομη παρέμβασή του ο Μητροπολίτης Κονίτσης, αφού ευχαρίστησε τους δύο άλλους ιεράρχες για την παρουσία τους, επεσήμανε την ανάγκη να μοιάσουμε τον άγιο Παΐσιο στις αρετές του.

***
Λιτανεύτηκε στην Κόνιτσα, το Σάββατο, η εικόνα του οσίου Παϊσίου από τον προσκυνηματικό ναό του αγίου Κοσμά, όπου τελέστηκε μεγάλος πολυαρχιερατικός εσπερινός, προς την πατρική του οικία και επέστρεψε στο ναό.
Ως γνωστόν η Κόνιτσα υπήρξε η δεύτερη πατρίδα του οσίου Παϊσίου, καθώς εκεί εγκαταστάθηκε η ξεριζωμένη από τη Μικρά Ασία οικογένειά του και ο ίδιος μεγάλωσε, αλλά και μόνασε στη Μονή Στομίου.
Κατά τη διάρκεια της λιτανείας, όπου τηρήθηκαν όλα τα προληπτικά μέτρα, οι πιστοί, από τους οποίους κάποιοι ηλικιωμένοι Κονιτσιώτες είχαν αναστροφή με τον όσιο Παΐσιο, αναλογίστηκαν ότι κατέκτησε την αγιότητα, γιατί ήταν απελευθερωμένος από τα στερεότυπα του κόσμου, τις εμμονικές προκαταλήψεις και τις αμαρτωλές συμβατικότητες.
Επέτυχε κάτι πολύ σπουδαίο: Διαμόρφωσε «νου Χριστού», όπου στέριωσε την πνευματική λογική του, η οποία δεν κυριαρχούνταν από τα γήινα, αλλά από τα επουράνια.
Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος και συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος και Κονίτσης Ανδρέας.
Κατά το κήρυγμά του ο κ. Ιουστίνος και σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι «μπορεί να ξαφνιαστήκαμε από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά δεν τους ξέραμε τους Τούρκους; Δεν θα πω περισσότερα, για να μη σας λυπήσω».
Κατά τα λοιπά αναφέρθηκε στη ζωή του οσίου Παϊσίου, επισημαίνοντας την πιστότητα των ανθρώπων τα παλαιότερα χρόνια κατά την καθημερινότητά τους, τονίζοντας ότι οι εποχές σήμερα έχουν αλλάξει.
Σε αλλοτινούς καιρούς οι άνθρωποι, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ένιωθαν την αγία ρίζα τους, η Εκκλησία ήταν γι' αυτούς η σωτήρια καταφυγή τους, ενώ οι οικογένειες ακολουθούσαν ευσεβείς αρχές.

***
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας, η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, οι τοπικές αστυνομικές αρχές, ο πρόεδρος του Σωματείου Αποφοίτων και Σπουδαστών Θρησκευτικού Τουρισμού και Τουριστικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας Νίκος Σουτόπουλος κ.ά.

***
Να σημειωθεί ότι το Σάββατο το πρωί τελέστηκε όρθρος και θεία λειτουργία στο νέο ναό του αγίου Παϊσίου στην Ιερά Μονή Στομίου, που κατασκευάστηκε με κόπο, και με τις προσφορές δωρητών, από τον ηγούμενο της Μονής Στομίου αρχιμανδρίτη π. Κοσμά Σιώζο.
Προσκυνητές ανέβηκαν στη Μονή με πορεία από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στη χαράδρα του Αώου.
Και ξεναγήθηκαν τόσο στη Μονή Στομίου, όσο και στο κελί του οσίου.
Το Σάββατο 11 προς Κυριακή 12 Ιουλίου τελέστηκε αγρυπνία στο παρεκκλήσιο του οσίου Παϊσίου στη Μονή Στομίου.

***
Εξάλλου το πρωί μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου, δεκάδες άτομα ξεναγήθηκαν στην πατρική οικία του οσίου Παϊσίου, η οποία έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί προσωπικά του πράγματα, όπως σημειωματάρια και διάφορα αντικείμενα, καθώς και προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες.
Η ξενάγηση έγινε από ιερείς της Μητρόπολης Κόνιτσας, αλλά και από τον ανιψιό του π. Παϊσίου, που τα βιώματα από εκείνον, τον έχουν σημαδέψει στη ζωή του.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε παράκληση προς αυτόν στο εξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.
Αυτός ο ναΐσκος αποτελεί σημαντικό σταθμό στη ζωή του οσίου Παϊσίου, κυρίως στα νεανικά του χρόνια.
Ειδικότερα, ο μικρός τότε Αρσένιος, κατέφυγε συχνά στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, πάνω από το σπίτι του, για να προσευχηθεί.
Μάλιστα όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, είδε, καθώς ήταν γονατισμένος μπροστά στην εικόνα του Χριστού, τον Κύριο να κρατά ένα ανοιχτό Ευαγγέλιο.
Αφού τον ευλόγησε, του είπε: «Αρσένιε, εγώ είμαι η Ανάσταση και η Ζωή. Όποιος πιστεύει σε μένα και αν πεθάνει θα ζήσει».
Και ηρέμησε από την ψυχική ταραχή, που του είχαν προκαλέσει τα λόγια ενός φοιτητή, ότι «δεν υπάρχει Θεός».
Αυτής της πρώτης υπερφυσικής αποκάλυψης, έμελλε να ακολουθήσουν πολλές άλλες, που καθόρισαν όχι μόνο την πορεία του προς το μοναχισμό, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο του μοναστικού του βίου.

***
Ο όσιος Παΐσιος έζησε μέσα στην ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα της προχωρημένης πνευματικής ζωής, αποφεύγοντας την εκκοσμίκευση της χριστιανικής πίστης.
Δεν αγαπούσε καθόλου την πολυτέλεια και δεν αγνοούσε τη δυστυχία των ανθρώπων.
Η τροφή του ήταν πάντοτε λιτή, αλλά η προσφορά προς τον άλλο πάντοτε γενναιόδωρη.
Η μορφή του ήταν ξεχωριστή και προκαλούσε θαυμασμό η απλή παρουσία του, ασκητική και ουράνια συνάμα.
Με αγόγγυστη υπομονή, αντιμετώπισε δυσκολίες και ασθένειες, φθάνοντας σε μια υπερκόσμια θεώρηση της ζωής.
H.M.