Το Κεφαλόβρυσο πρέπει να ενταχθεί στο δίκτυο με τα Μαρτυρικά Χωριά!

on .

  

Στο δίκτυο με τα Μαρτυρικά Χωριά της χώρας μας πρέπει να συμπεριληφθεί το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου, το οποίο πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατεύματα όταν στις 10 Ιουλίου του 1943 κάηκαν ζωντανοί 22 κάτοικοί του και καταστράφηκαν ολοσχερώς 45 σπίτια.
Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος πραγματοποιήθηκαν χθες στο ακριτικό χωριό με διοργανωτή τον Δήμο Πωγωνίου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις ήταν προσαρμοσμένες στις συνθήκες της εποχής όπως επιβάλλει η πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού.
Μαρτυρικό χωριό
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα ενώ την ομιλία εκφώνησε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές επανορθώσεις και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ. Δημήτρης Χατζαρόπουλος. «Τα κτήνη είναι δημιουργήματα του Θεού αλλά οι κτηνωδίες είναι δημιουργήματα των ανθρώπων. Οι λαοί που έχουν χάσει τη μνήμη τους εκφυλίζονται, πεθαίνουν», τόνισε μεταξύ άλλων.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης υπογράμμισε ότι οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης είναι η ιστορία της χώρας μας και στο χρέος μας δεν μπορεί να μπει κανένα εμπόδιο ακόμη και αν πρόκειται για πανδημία. «Αυτή τη θηριωδία δε μπορούμε και δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ, ούτε σαν Δήμος, ούτε σαν έθνος, ούτε σαν απλοί άνθρωποι… Μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν απαντήσεις, είναι όμως χρέος μας να συνεχίσουμε να τις αναζητούμε και να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Σε αυτόν τον αγώνα ο Δήμος Πωγωνίου θα είναι αρωγός», τόνισε.
Μάλιστα, ο κ. Καψάλης έκανε γνωστό πως κατατέθηκε από το Δήμο επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ζητείται η επίσημη αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικού χωριού. «Είμαστε εν αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας ώστε το Κεφαλόβρυσο να μπει στον επίσημο χάρτη του Μαρτυρικού Δικτύου», σημείωσε.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης στον χαιρετισμό του επισήμανε τις τραγικές επιπτώσεις που έχει για ένα έθνος η ιστορική αμνησία, ενώ ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικού χωριού. Τέλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου Κώστας Μεντής ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Γεώργιος Ντεμίρης, τη δεύτερη έλαβε η Ελευθερία Μεντή και την τρίτη θέση έλαβε ο Ηλίας Τζιαβάρας.
Οι παρουσίες
Στις εκδηλώσεις του Κεφαλοβρύσου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς, η Αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου, ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Ζηκόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Γρηγόρης Άρμπυρος, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου Αντώνης Χαλαντζούκος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κεφαλοβρύσου Καλλιρρόη Γραμμόζη και πλήθος κόσμου.

Web Baner Antigoni