Κόντρα στον Δήμο Ιωαννιτών για «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας»

on .

MOYSEIO ARGYROTEXNIAS KASTRO

• Λόγω τεχνικού ζητήματος αναβάλλεται η συναυλία με τίτλο «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας», που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Ιουλίου στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Αργυροτεχνίας, όπως ανακοίνωσαν χθες το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Η αναβολή της διοργάνωσης προκάλεσε νέα κόντρα ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και την παράταξη του Θωμά Μπέγκα. Σε ανακοίνωσή της η «Ενότητα Πολιτών» κατηγορεί τη Δημοτ. Αρχή για προχειρότητα και στον πολιτισμό τονίζοντας πως η συγκεκριμένη συναυλία ακυρώθηκε γιατί επί της ουσίας οι «υπεύθυνοι» δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν τα πνευματικά δικαιώματα του έργου.
«Σε ένα καλοκαίρι που οι δυνατότητες για πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι περιορισμένες, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η Δημοτική Αρχή με τις παραλήψεις της κάνει ακόμα λιγότερες τις ευκαιρίες που έχουν οι δημότες για να αξιοποιήσουν ποιοτικά τον ελεύθερό τους χρόνο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το Πνευματικό Κέντρο
Απαντώντας στην ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα, το Πνευματικό Κέντρο δηλώνει ότι ήταν και παραμένει νομικά κατοχυρωμένο στο να πραγματοποιήσει τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας».
Ωστόσο, σεβόμενο την επιθυμία των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου, οι οποίοι διαβίβασαν την επιθυμία του συνθέτη να μην παρουσιάζεται το έργο αν δεν τηρούνται σαφείς και ιδιαίτερα περιοριστικές οδηγίες ως προς την παρουσίασή του στο κοινό, αποφάσισε να αναβάλλει την εκδήλωση. «Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό και σε αυτή την περίπτωση θεωρήσαμε ότι ο σεβασμός υπερισχύει οποιασδήποτε νομικής κάλυψης», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις σχέσεις με άλλα πολιτιστικά Ιδρύματα, η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου σημειώνει πως έχει καλή συνεργασία.