Ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί την Αγία Σοφία!

on .

AGIA SOFIA

• Το διάταγμα, με το οποίο η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για τη μουσουλμανική λατρεία, υπέγραψε χθες το απόγευμα λίγα λεπτά μετά την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, δημοσίευσε το διάταγμα και στο twitter και το συνόδευε με την εξής φράση: «Με τις θερμότερες ευχές μου».
Ο δρόμος για την εν λόγω απόφαση είχε ανοίξει χθες λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, όταν το τουρκικό ΣτΕ, το οποίο απεφάνθη πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο το 1934 (από τον Κεμάλ Ατατούρκ) ήταν παράνομη. Σημειώνεται ότι το ΣτΕ της Τουρκίας δίνει 30 ημέρες προθεσμία κατά τις οποίες πρέπει να ληφθούν οι διοικητικές αποφάσεις που θα μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Η τουρκική προεδρία είχε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης σε αυτό το χρονικό διάστημα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν το επιθυμεί. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης εκατοντάδες φανατικοί μουσουλμάνοι άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από την Αγία Σοφία για να πανηγυρίσουν.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twiitter αναφέρει πως ενημέρωσε τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο.