Φουλ… επίθεση σε Δήμο και ΔΗΠΕΘΕ από την «Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών»

on .

KAMPEREIO THEATRO

• «Φουντώνει» η διαμάχη ανάμεσα στην «Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Ιωαννίνων» και τον Δήμο με αφορμή την απαίτηση των πρώτων να στηριχθούν κατά προτεραιότητα οι ντόπιοι εργάτες του πολιτισμού, οι οποίοι έχουν πληγεί πολύ σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι καλλιτέχνες επανήλθαν χθες ασκώντας σε πολυσέλιδη ανακοίνωσή τους «πολυμέτωπη» κριτική στη Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ και στη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων για τα πεπραγμένα τους στον πολιτιστικό τομέα, με έμφαση στο θεατρικό πεδίο. Μάλιστα, κατηγορούν τον Δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ ότι «επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης αρνούμενος να συνομιλήσει μαζί μας», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μεγάλες πιστώσεις
Στο «στόχαστρο» της «Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Ιωαννίνων» μπαίνει το Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το Δ.Σ. του οποίου τονίζουν πως τις τελευταίες μέρες έχει αποφασίσει και εγκρίνει, μέσα από τέσσερις δράσεις, μια σειρά πιστώσεων, οι οποίες προσεγγίζουν το ποσό των 246.000, χωρίς καμία ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και χωρίς την εισήγηση καλλιτεχνικής διεύθυνσης, καθώς η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου βρισκόταν σε άδεια μέχρι τις 13 Ιουνίου, οπότε υπέβαλε την παραίτησή της για συνταξιοδότηση. «Όλα αυτά σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τους καλλιτέχνες, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά παγκοσμίως», όπως επισημαίνουν με έμφαση.
Μάλιστα, αναφέρουν πως σε μια μόνο εκ των τεσσάρων δράσεων απεστάλησαν επιλεκτικά email, ενώ το σύνολο του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού αγνοούσε ότι ήταν σε εξέλιξη διαδικασία επιλογής και αναθέσεων τόσο μεγάλων ποσών.
Από αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, οι 218.000 ευρώ δεσμεύονται σε έναν παραγωγό, προκειμένου να υλοποιήσει δύο παραγωγές, οι 20.460 ευρώ ανατίθενται σε έτερο καλλιτεχνικό σχήμα, ενώ με τα υπόλοιπα 7.600 ευρώ, το ΔΗΠΕΘΕ θα χρηματοδοτήσει όλες τις υπόλοιπες ενέργειες και εκδηλώσεις, που και αυτές, όπως τονίζουν, δεν απευθύνονται σε αμιγώς επαγγελματικές προτάσεις.

Η νέα παραγωγή
Ένα άλλο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι καλλιτέχνες είναι η θερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ «Καλιφόρνια Ντρίμιν» που έχει ανατεθεί στον Λ. Πλασκοβίτη με πραγματικό προϋπολογισμό που φτάνει στα 83.760 ευρώ, καθιστώντας το επιλεγμένο έργο τη μεγαλύτερη και ακριβότερη καλοκαιρινή παραγωγή που έκανε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια και όλα αυτά στη πιο δύσκολη, οικονομικά, εποχή της τέχνης, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εκφράζουν ενστάσεις και για την ανάθεση του δεύτερου έργου του Δημοτικού Θεάτρου στον Ν. Σφαιρόπουλο, ο οποίος είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ, επισημαίνοντας πως «η συγκεκριμένη ανάθεση είναι, κατά την γνώμη μας, αν όχι παράνομη, δεοντολογικά ανήθικη και πρέπει να ανακληθεί».

Άλλες παρατηρήσεις
Η «Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Ιωαννίνων» καλεί επίσης τη Δημοτική Αρχή, μεταξύ άλλων, «να ανιχνεύσει πώς γίνεται να ορίζεται από το Δ.Σ. εργαζόμενος του Θεάτρου, ως μέλος σε επιτροπή, που θα παρακολουθεί την κίνηση των εγκριθέντων προϋπολογισμών για τα εγκεκριμένα έργα, την ώρα που ο εργαζόμενος αυτός απασχολείται στην παραγωγή του έργο, το οποίο καλείται να ελέγξει», ενώ, ρωτάει «πώς γίνεται να μην υπάρχει μια αριθμομηχανή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, για να δουν ότι στο έργο «Ηλέκτρα - Ορέστης», ο υποβληθείς από τον παραγωγό προϋπολογισμός φαίνεται να είναι 96.200 ευρώ, ενώ, αν αθροιστούν τα επιμέρους ποσά, το κομπιουτεράκι θα δείξει 107.200 ευρώ».

***
Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η «Πρωτοβουλία» ζητάει, μεταξύ άλλων, άμεση συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο και διενέργεια ουσιαστικού διαλόγου προς συζήτηση και επίλυση των επειγόντων ζητημάτων, επιβίωσης πλέον, των Γιαννιωτών καλλιτεχνών, πάγωμα των παραγωγών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων και το ποσό που θα διατίθετο στις εν λόγω παραγωγές, να διατεθεί στο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης προς διενέργεια Διακαλλιτεχνικού Φεστιβάλ, αλλά και συμμετοχή των εικαστικών τεχνών και των άλλων καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στις εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών.