Πολιτισμός αυτό το καλοκαίρι σύμφωνα με τις νέες συνθήκες

on .

ROCK CITY 2020 AFISA 10 6 20

• Προσαρμοσμένο στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού είναι το πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο παρουσίασε χθες η Πρόεδρος του Δ.Σ. Ελένη Ακονίδου.
Βασικότερη αλλαγή η ακύρωση του σχεδιαζόμενου Castle Rock Festival, στη θέση του οποίου ο δημοφιλής Γιαννιώτης ρόκερ Γιώργος Γάκης έχει ετοιμάσει ένα μουσικό ροκ πρόγραμμα σε μικρότερη κλίμακα και με τη δημιουργική διάθεση να δούμε την πόλη και τους συναυλιακούς χώρους με διαφορετικό μάτι. Επίσης, επιστρέφει το θερινό σινεμά στην πόλη με μια σειρά προβολών κινηματογραφικών ταινιών στην αυλή του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», εκεί όπου παλαιότερα ξεκίνησε το ταξίδι του ο θεσμός, ενώ οι Ορχήστρες του Δήμου και του Δημοτικού Ωδείου, η Συμφωνική Ορχήστρα, η Φιλαρμονική, τα μικρά μουσικά Σύνολα του Ωδείου θα παρουσιάσουν ποικίλα προγράμματα. Για παράδειγμα, η Λαϊκή Ορχήστρα του Δήμου, θα περιοδεύσει στις τοπικές κοινότητες αλλά και μέσα στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Όπως ανακοίνωσε η κ. Ακονίδου, το Πνευματικό Κέντρο ετοιμάζει και δύο μουσικά διήμερα στις πανσελήνους του Ιουλίου και του Αυγούστου με τραγούδια από την ελληνική και παγκόσμια δισκογραφία και καλλιτέχνες όπως ο Βασιλης Γισδάκης και ο Μανόλης Γεωργοστάθης, η Ιωάννα Φόρτη, η Δέσποινα Στεφανίδου καθώς και το σύνολο με την Ειρήνη Δόβα, τον Αχιλλέα Φρέστα, την Γεωργία Αναστάση, τον Ελευθέριο Καραγιάννη και την συμμετοχή της Μαρίας Στρατσάνη και του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την Καλλιόπη Βέττα σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Λόρκα και το συγκρότημα Κάγια Σεκρέτα με μουσική και χορό φλαμένκο.
Παράλληλα, το «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» θα παρουσιάσει την παράσταση «Ῥιχάρδος Β ́- Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» σε σκηνοθεσία Μαρλένε Καμίνσκυ με τον Τάσο Νούσια στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ ο Δήμος Αβδελιώδης θα παρουσιάσει τις «Ικέτιδες». Τέλος, θα δοθούν παραστάσεις κουκλοθέατρου για παιδιά, καθώς και παραστάσεις στις τοπικές κοινότητες από αξιόλογες θεατρικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής.

Οι δηλώσεις
«Το θερινό μας πρόγραμμα κάνει μια προσπάθεια –εν μέσω δύσκολων συνθηκών – να ανοιχτεί σε όλο και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού και να απαλύνει όσο μπορεί τις πληγές του προηγούμενου τριμήνου. Οι Τέχνες, και το καταλάβαμε πολύ καλά αυτό τους τελευταίους μήνες, δεν είναι μια περιττή απόλαυση ούτε πολυτέλεια. Το Πνευματικό Κέντρο είναι εδώ για να επιτελέσει το σημαντικό κοινωνικό του ρόλο και να βοηθήσει ώστε να ανέβει η καταρρακωμένη ψυχολογία μας. Με σύνεση και προσοχή θα περάσουμε και αυτό το εμπόδιο», τόνισε χθες η κ. Ακονίδου. Όπως πρόσθεσε, «το πρόγραμμα δεν είναι αυτό που σχεδιάζαμε πριν την έξαρση της πανδημίας αλλά είναι αρκετά πλούσιο και ποιοτικό ώστε να μη λειτουργεί ως φτωχός συγγενής του τι θα μπορούσε να ήταν».
Από την πλευρά του ο Γιώργος Γάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των συναυλιών, έκανε γνωστό ότι γι΄ αυτές θα χρησιμοποιηθεί φέτος νταλίκα η οποία θα περνάει από τους δρόμους των Ιωαννίνων κατά το πρότυπο της πρόσφατης συναυλίας της Άλκηστης Πρωτοψάλτη στην Αθήνα, ενώ συναυλίες θα γίνουν και εν πλω, με καραβάκια στη λίμνη.
Τέλος, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του προγράμματος του θερινού σινεμά, αναφέρθηκε στην απόφαση να συνδυαστούν στις προβολές που θα γίνουν στον «Δημ. Χατζή» ποιοτικές ελληνικές ταινίες με ξένες που ανήκουν στο πιο εμπορικό κινηματογραφικό είδος.