Συγκινητική χθες η εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

on .

KEISOGLOY ANATOLH MNHMEIO 24 5 20

• Σε μια λιτή, αλλά βαθιά συγκινητική εκδήλωση τιμήθηκε χθες η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στα Γιάννενα, η πρώτη ουσιαστικά που πραγματοποιήθηκε μετά την περίοδο της καραντίνας, λόγω κορωνοϊού.
Μετά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Ανατολής ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των 353.000 Ποντίων στο μνημείο Αλησμόνητων Πατρίδων στην Ανατολή.
Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Γ. Γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κων. Τσουβάλας, ο Επιθεωρητής Β. Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. Κων. Σκούμας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ευαγγ. Πήχας, οι βουλευτές Ιωαννίνων Μ. Κεφάλα, Στ. Καλογιάννης και Μ. Τζούφη, ο Πρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης κ.α.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεϊσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που μαρτύρησαν στα χέρια των Νεοτούρκων του Κεμάλ, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δικαιωθεί η μνήμη τους ανέφερε ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας πρέπει να είναι συνεχής.
«Όλοι ξέρουμε ότι το δίκαιο ενίοτε χάνεται, συνθλίβεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της πολιτικής και της διπλωματίας…
»Φέτος η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο, παραχαράσσει την ιστορία, παραδίδοντας με απύθμενο θράσος μαθήματα διαστρέβλωσης ιστορικών γεγονότων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του.
Και πρόσθεσε ότι: «Είναι ανάγκη να διατρανώσουμε πέρα για πέρα ότι είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικό γεγονός η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού…»!
***
Η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών-Σπουδαστών Ιωαννίνων.