Η μουσική «τραυματίστηκε» θανάσιμα από την πανδημία

on .

STRATHGOY ASPASIA TRAGOYDISTRIA 

Η Ασπασία Στρατηγού είναι από τις ερμηνεύτριες της νέας γενιάς που έχουν ξεχωρίσει με την ιδιαίτερη φωνή της. Έγινε πιο γνωστή πρόσφατα τραγουδώντας το θρυλικό «Δυο πόρτες έχει η ζωή» στην πολύ επιτυχημένη ταινία «Ευτυχία». Από την… αναμέτρηση με το συγκεκριμένο τραγούδι βγήκε πανηγυρικά νικήτρια!
Αφορμή για τη συνέντευξή της στον «Π.Λ.» αποτέλεσε πάντως η κυκλοφορία του νέου της CD με τίτλο «Φυλαχτό», που είναι το δεύτερο προσωπικό της. Μιλάει επίσης για τις αλλαγές στη δισκογραφία, τα προσωπικά της ακούσματα και τις ζωντανές εμφανίσεις.

Η συνέντευξη

• Μιλήστε μου για το νέο σας CD, το «Φυλαχτό» με τον Νίκο Σαμαρά που κυκλοφορεί ήδη. Σε τι μουσικούς δρόμους κινείστε;

-To «Φυλαχτό» είναι ένας λαϊκός κατά βάση δίσκος που περιέχει 10 τραγούδια σε συνθέσεις του Νίκου Σαμαρά, ενός πολύ ταλαντούχου νέου συνθέτη. Είναι το αποτέλεσμα μιας ολιγοετούς συνεργασίας με τον δημιουργό και φυσικά του αμοιβαίου θαυμασμού.

• Αυτός είναι ο δεύτερος προσωπικός σας δίσκος μετά το «Ροδόσταμο» του 2017. Νιώθετε να έχετε ωριμάσει καλλιτεχνικά στο διάστημα που μεσολάβησε;

-Αν και ήρθε σχετικά σύντομα ο δεύτερος δίσκος, πιστεύω πως ήταν η κατάλληλη στιγμή τόσο για μένα όσο και για τον Νίκο να αποτυπώσουμε αυτό το υλικό. Δεν ξέρω αν ωρίμασα αρκετά στο μεσοδιάστημα των δύο δίσκων, το σίγουρο είναι όμως πως και οι δύο αυτές εμπειρίες με γέμισαν συναισθήματα και όμορφες στιγμές.

• Πώς είναι να κάνει ένας καλλιτέχνης δισκογραφία σήμερα, σε μία εποχή που οι αλλαγές στη μουσική βιομηχανία είναι τεράστιες με τις διαδικτυακές πλατφόρμες (Spotify, youtube κλπ.) να έχουν πλέον τον πρώτο λόγο;

-Το να κάνει κάποιος δισκογραφία τα τελευταία χρόνια θα έλεγα πως είναι δύσκολο εγχείρημα. Τα εμπόδια είναι δυστυχώς πολλά και ορισμένες φορές ανυπέρβλητα. Απ' την άλλη, δεν γίνεται να σιωπήσουμε. Άρα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να μεταδίδουμε το υλικό μας. Μουσική βιομηχανία πλέον δεν υπάρχει, τουλάχιστον με τη μορφή που όλοι ξέρουμε. Οι δίσκοι γίνονται από εμάς τους ίδιους και αυτό σίγουρα έχει θετικά αλλά και αρνητικά.

• Ως ερμηνεύτρια τι αναζητάτε ετοιμάζοντας ένα CD; Τι είναι εκείνο που σας τραβάει σ’ ένα τραγούδι, η μουσική, ο στίχος, η όλη «αύρα» του ή ένας συνδυασμός πραγμάτων;

-Ένας δίσκος πρέπει να αντιπροσωπεύει την αισθητική του καλλιτέχνη πάνω απ' όλα και να περιέχει τραγούδια που δεν θα ντρέπεται αργότερα να τραγουδήσει. Προσωπικά επέλεξα κατόπιν μεγάλης σκέψης αλλά και με κριτήριο το ένστικτό μου τα τραγούδια του πρώτου δίσκου, γι' αυτό και ήρθε κάπως αργά. Όσο για τον δεύτερο, μάλλον με επέλεξαν τα τραγούδια, τα οποία όμως αγάπησα από την πρώτη στιγμή.

• Σας ακούσαμε πρόσφατα να ερμηνεύετε κομμάτια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου στην ταινία «Ευτυχία», όπως το θρυλικό «Δυο πόρτες έχει η ζωή». Πώς αισθανθήκατε;

-Ήταν για μένα πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς δεν είχα στο παρελθόν ντύσει με τη φωνή μου, μουσική για κινηματογράφο. Παράλληλα όμως με την χαρά μου που θα συμμετείχα σε κάτι τέτοιο ένιωσα και μεγάλη υπευθυνότητα ερμηνεύοντας ένα τόσο σημαντικό τραγούδι.

• Ως ακροάτρια η ίδια τι ακούτε συνήθως στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, όταν κι αν έχετε ελεύθερο χρόνο;

-Αγαπώ πολύ την παραδοσιακή μουσική, καθώς την θεωρώ μεγάλο σχολείο ερμηνείας, μ' αρέσει επίσης η έθνικ, η τζαζ μουσική και φυσικά η σύγχρονη ελληνική έντεχνη.

• Πώς βιώσατε την πανδημία του κορωνοϊού μέχρι σήμερα; Με ποιο τρόπο θεωρείτε θα επηρεάσει τον τομέα της ελληνικής μουσικής;

-Η πανδημία αυτή άλλαξε τις ζωές μας απότομα και ριζικά. Δεν μου ήταν προσωπικά εύκολο να κλειστώ στο σπίτι για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε να απέχω απ' τη δουλειά μου. Πιστεύω πως θα επαναπροσδιορίσουμε πολλά πράγματα για τους εαυτούς μας.
Όσο για την μουσική, έχουν αλλάξει πολλά και κυρίως ο τρόπος που η ίδια η πολιτεία αντιμετωπίζει τα καλλιτεχνικά - πολιτιστικά επαγγέλματα. Ο κλάδος αυτός τραυματίστηκε θανάσιμα από την πανδημία και δεν είμαι σίγουρη για το πώς θα βρει τον καθέναν από εμάς η επόμενη μέρα.

• Σας λείπουν οι ζωντανές εμφανίσεις και η επικοινωνία με το κοινό; Tι σχεδιάζετε για τη μετά κορωνοϊό εποχή όσον αφορά στα live;

-Οι ζωντανές εμφανίσεις, η επαφή με το κοινό αλλά και η επαφή με τους συναδέλφους μου, μου λείπουν πάρα πολύ. Δεν είχε τύχει στο παρελθόν να απέχω τόσο μεγάλο διάστημα απ' όλα αυτά. Προς το παρόν, περιμένω τις εξελίξεις σχετικά με τις καλοκαιρινές συναυλίες και αν όλα πάνε καλά θα αξιοποιήσω αυτή τη δυνατότητα στο έπακρο.