Με τα Οθωμανικά λουτρά θα «ανοίξει» το Πάρκο Πολιτισμού στο Κάστρο

on .

OTHOMANIKA LOYTRA 

Η αντίστροφη μέτρηση για το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των Οθωμανικών Λουτρών στα Κάστρο των Ιωαννίνων άρχισε καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων υπέβαλε αίτημα για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. 
Η υποβολή της πρότασης έγινε στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφηκε από το Δήμο Ιωαννιτών, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Υπουργείο Πολιτισμού. Με το έργο αυτό, όπως αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση ο Δήμος Ιωαννιτών, ανοίγει και ο δρόμος για τη μετατροπή του Κάστρου των Ιωαννίνων σε ένα ανοιχτό Πάρκο Πολιτισμού. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1, 3 εκ. ευρώ.
Το ιστορικό των Λουτρών
Το κτίριο του Οθωμανικού Λουτρού χαρακτηρισμένο ως μνημείο με Προεδρικό Διάταγμα του 1925 είναι από τα πρωιμότερα σωζόμενα μνημεία εντός του Κάστρο και συνδέεται άμεσα με την περιοχή της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και το συγκρότημα του Μεντρεσσέ.
Κατασκευασμένο τον 17ο αιώνα έχει την συνήθη διάταξη του λουτρών (χαμάμ) και σήμερα είναι ημιερειπωμένο αλλά με δυνατότητα αποκατάστασης.
Με τις εργασίες επισκευής, στερέωσης και αποκατάστασης θα καταστεί επισκέψιμο μνημείο πλήρως ενταγμένο στην ευρύτερη περιοχή και το πάρκο πολιτισμού.
Ευχαριστίες Δημάρχου
«Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την άψογη συνεργασία που έχουμε και για την ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν ώστε να έχουμε την πρώτη υποβολή έργου προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχίσουμε ώστε άμεσα να υποβληθούν και τα υπόλοιπα έργα που θα μετατρέψουν το Κάστρο σε ένα Πάρκο Πολιτισμού. Σε μία κοιτίδα πολιτισμού και ιστορίας που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν», σημειώνει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Το επόμενο έργο
Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Δήμος Ιωαννιτών θα υποβάλλει για ένταξη το έργο «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων» με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο επίσης αποτελεί μέρος του Πάρκου Πολιτισμού.