Μία ζεστή εκδήλωση για τα «Αμοντάριστα Πλάνα»

on .

DEBELEGKAS GIANNHS BIBLIO

«Α μοντάριστα πλάνα»… μικρές ιστορίες, βγαλμένες από τη ζωή, η μία δίπλα στην άλλη, σαν τα καρέ παλιάς καλής ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του πρώτου βιβλίου του αρθρογράφου και συγγραφέα Γιάννη Δεβελέγκα, τακτικού συνεργάτη του «Π.Λ.» εδώ και αρκετά χρόνια. 
Το βιβλίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά προχθές το απόγευμα σε εκδήλωση που έγινε στο Θέατρο Έκφραση παρουσία δεκάδων φίλων του συγγραφέα που αγαπούν τον τρόπο γραφής και τα μηνύματα που περνάει μέσα από τα κείμενά του. 

Η παρουσίαση
Συγκινητική ήταν η παρουσίαση του Γιώργου Σιομπότη, δάσκαλου, συνεργάτη του «Π.Λ.» και θείου του συγγραφέα, ο οποίος θυμήθηκε ιστορίες από την παιδική του ηλικία. 
«Μέσα σ’ αυτό το καλοτυπωμένο βιβλίο περιλαμβάνονται σύντομες ιστορίες δοσμένες με τη γλαφυρή γλώσσα του συγγραφέα που σέβονται το χρόνο σας και που φιλοδοξούν, φιλτραρισμένες μέσα από ένα πλαίσιο διαχρονικών αξιών, να σας μεταφέρουν κάτι σημαντικό, κάτι από εκείνα τα διδάγματα που μας προσφέρει η ζωή», τόνισε απευθυνόμενος στο ακροατήριο και πρόσθεσε: «Με τον δικό του τρόπο ο Γιάννης Δεβελέγκας, ο Γιαννάκης όπως τον αποκαλώ εγώ, καταφέρνει όλες τις σκηνές, τις στιγμές, τα αγαπημένα πρόσωπα, τις μνήμες από τα βάθη του υποσυνείδητου να τα φέρει στην επιφάνεια, να μας κάνει κοινωνούς, να μας τα γνωστοποιήσει και να μας συντροφεύσουν όπως παλιά και να μας καθηλώσουν νοσταλγικά».
Από την πλευρά της η φιλόλογος Ελένη Σιάση, Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, σημείωσε πως τα «πλάνα» που παρουσιάζει ο συγγραφέας στο βιβλίο του «είναι… μονταρισμένα, διαπνεόμενα από τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού και ποτισμένα με τα ιδανικά του λαού μας που πότε ξαποσταίνει και πότε προχωρά»!
Όπως είπε, σ’ όλο το βιβλίο διαφαίνεται η αγάπη του Γ. Δεβελέγκα για τον θεσμό της οικογένειας, τη σημασία της πατρίδας και τη δύναμη της ελευθερίας. 
Στην αφήγηση κυριαρχούν οι εικόνες που κρύβουν πολυσήμαντα μηνύματα, τα οποία ο αναγνώστης αποκρυπτογραφεί αυτόματα, αβίαστα, μετατρέποντας έτσι την ανάγνωση σε πολύ ευχάριστη εμπειρία από την πρώτη στιγμή. «Καθώς ο αναγνώστης περιδιαβαίνει τις σελίδες του βιβλίου, συμμετέχει άθελά του ως πρωταγωνιστής και ταυτίζεται κιόλας με τους πρωταγωνιστές των ιστοριών που παρουσιάζει ο συγγραφέας», τόνισε η κ. Σιάση. 
Τέλος, ο γιατρός Δημήτρης Πάνου, Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ιωαννιτών, αναφερόμενος στον Γιάννη Δεβελέγκα, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο πολυσύνθετο, σοβαρό, για έναν ενεργό πολίτη, κοινωνικά ευαίσθητο , έντονα πολιτικοποιημένο αλλά ανένταχτο κομματικά, ο οποίος, όπως σημείωσε, με την αιχμηρή του πένα στηλιτεύει αρθρογραφώντας με διεισδυτικότητα και τόλμη τα κακώς κείμενα προς κάθε κατεύθυνση. Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων για το βιβλίο, «μέσα από την περιγραφή απλών καθημερινών γεγονότων ο συγγραφέας μας δείχνει ποια είναι η χθεσινή και ποια η σημερινή Ελλάδα, που άντεξε, παρ’ όλες τις δυσκολίες, εσωτερικές και εξωτερικές, πρέπει όμως να αλλάξει για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε μία χώρα σύγχρονη, Ευρωπαϊκή». 
Την εκδήλωση έκλεισε συγκινημένος ο ίδιος ο συγγραφέας, ευχαριστώντας τους ομιλητές, το κοινό για την τιμή που του έκανε, το Θέατρο Έκφραση για τη ζεστή φιλοξενία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η σημερινή είναι μία ξεχωριστή μέρα για μένα». Διευκρίνισε δε τον τίτλο «Αμοντάριστα πλάνα» του βιβλίου του λέγοντας πως οι ιστορίες του θυμίζουν σινεμά, καθώς είναι συνοπτικές. Μέσα απ’ αυτό παρουσιάζονται εικόνες και θέματα με γρήγορο, κινηματογραφικό ρυθμό!
Ανάμεσα στους ομιλητές παρεμβάλλονταν ζωντανή αφήγηση επιλεγμένων ιστοριών μέσα από τα «Αμοντάριστα Πλάνα» από τον ηθοποιό Χρήστο Χρήστου. Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο δημοσιογράφος Νίκος Βούστρος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Νατάσα Τύρου – Ούζα, η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Χριστίνα Κωτσαντή κ.α..

* * *
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου του Γιάννη Δεβελέγκα κατά την προχθεσινή εκδήλωση θα διατεθούν στον Σύλλογο Τυφλών Ιωαννίνων για την έκδοση βιβλίου γραφής «Mπράιγ» για παιδιά με προβλήματα όρασης. 
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ