Πολυεπιστημονική ομάδα εργασίας για ένταξη του Ζαγορίου στην UNESCO

on .

ZAGORISIOI XOROS 9 2 2020

Το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για τη διαμόρφωση του φακέλου της ένταξης του Ζαγορίου στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπό την Υπουργό Λίνα Μενδώνη και με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, του Δήμαρχου Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλο και υπηρεσιακών παραγόντων. 
«Τα Ζαγοροχώρια είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου και απαιτεί τη συνεργασία μιας πολυεπιστημονικής ομάδας εργασίας», σημείωσε η κ. Μενδώνη. 
Ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση. Να αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η σύνθεση της πολυεπιστημονικής επιτροπής θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.
Τα επόμενα βήματα 
Σύμφωνα λοιπόν με το χρονοδιάγραμμα στις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στα Γιάννενα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου θα παρουσιαστεί μια πρώτη εκδοχή του φακέλου.
Για τον Μάιο προγραμματίζεται διεπιστημονική συνάντηση εμπειρογνωμόνων σε Γιάννενα και Ζαγόρι, με θέμα «Η αξία των ορεινών πολιτιστικών τοπίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Θα προσκληθούν εκπρόσωποι από τα συμβουλευτικά όργανα της UNESCO, όπως το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ICOMOS), και η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (International Union for Conservation of Nature, IUCN).
Στόχος του Υπουργείου είναι να υποβληθεί ο φάκελος για το πολιτιστικό τοπίο στην UNESCO στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνουν από τον οργανισμό οι πρώτες παρατηρήσεις. Θα συμβάλλουν καθοριστικά στην συμπλήρωση του οριστικού φακέλου της υποψηφιότητας, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την 31η Ιανουαρίου 2021.
Ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας 
«Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, πολύ πιο σύνθετο από την ένταξη ενός μνημείου. Γι΄ αυτό απαιτείται η συμμετοχή και κυρίως η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας», είπε η κ. Μενδώνη. Σύστησε στους τοπικούς άρχοντες να επικοινωνήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την υποψηφιότητα για την UNESCO στους πολίτες της περιοχής. «Είναι αναγκαίο να εξηγήσετε τι σημαίνει αυτή η ένταξη για την περιοχή. Ποια θα είναι η υπεραξία, όμως ταυτόχρονα πρέπει να μάθουν και τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη».

Web Baner Antigoni