Ξεμπλοκάρει η ανάδειξη του ιστορικού Σουλίου

on .

SOYLI

• Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ξεφύγει το ιστορικό Σούλι από το μαρασμό τόσων ετών, καθώς τα χρονοδιαγράμματα για τις διαδικασίες και τα έργα που απαιτούνται για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, του Γ.Γ. Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου, και υπηρεσιακών παραγόντων. 
Η Υπουργός ζήτησε να τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα και να επικαιροποιηθούν άμεσα υπάρχουσες μελέτες του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. «Είναι ανεπίτρεπτο να μη έχει γίνει για το Σούλι τίποτε ουσιαστικό», παρατήρησε στη σύσκεψη. «Πρέπει να είμαστε επιχειρησιακοί. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τον χώρο σήμερα. Τί θα είναι το παραδοτέο στον πολίτη, στον επισκέπτη και πώς θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική για έναν τόπο που διαθέτει διεθνώς brand name».

Τι αποφασίστηκε
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι: 
- Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συγκροτούν επιστημονική ομάδα εργασίας σύνταξης και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το Σούλι, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και μέσα στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια και το ΥΠΠΟΑ. 
- Η ομάδα εργασίας θα διαχειριστεί όλα δεδομένα και το αρχειακό υλικό, που διαθέτει το ΥΠΠΟΑ.
- Μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020 θα παραδοθεί στην Περιφέρεια η πρώτη φάση των μελετών και σχεδίων που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΥΠΠΟΑ να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων. 

Τα έργα ανάδειξης…
Στο έργο της ανάδειξης του Σουλίου περιλαμβάνονται:
- Οριοθέτηση ζωνών και επίλυση των χωροταξικών ζητημάτων.
- Χάραξη μονοπατιών και  πρόσβαση σε ιστορικούς τόπους, όπως στο Κάστρο της Κιάφας και οι οικίες Σουλιωτών.
- Αποκατάσταση των τριών κεντρικών πηγαδιών του οικισμού που παρουσιάζουν σημεία εσωτερικής κατάρρευσης,  από τα 400, που διαθέτει η περιοχή.
- Αποκατάσταση της οικίας Μπούση.
- Συστηματική καταγραφή των κτηρίων του Τετραχωρίου, αλλά και όλης της περιοχής που οριοθετείται ως ιστορικός χώρος Σουλίου.
- Επεμβάσεις στερέωσης στα επώνυμα κτήρια της περιοχής, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Δονάτου.

Ζαγόρι για Unesco
Ηπειρωτικό ενδιαφέρον είχε μια ακόμη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, αφού αφορούσε την προώθηση του φακέλου ένταξης του Ζαγορίου στα μνημεία πολιτιστικού τοπίου της Unesco. Στη συνάντηση μετείχαν η Υπουργός Λίνα Μενδώνη και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, εκπρόσωποι της Ήπειρος ΑΕ καθώς και άλλοι φορείς του Ζαγορίου. Όπως έγινε γνωστό η επόμενη συνάντηση θα γίνει στο Ζαγόρι στις 20 Μαρτίου για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.