«Τα λύτρα»: Πολύτιμη παρακαταθήκη και για το σήμερα το νέο βιβλίο του Π. Αμυρά

on .

AMYRAS PANOS BIBLIO 2 2 20

• «Τα λύτρα» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου και Διευθυντή του «Ελεύθερου Τύπου» Πάνου Αμυρά, που παρουσιάστηκε σε μια λιτή εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής στα Γιάννενα από τις εκδόσεις «Διόπτρα» και το Δήμο Ιωαννιτών. 
Το βιβλίο προλόγισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ενώ μίλησαν  ο πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης, η νομικός και ποιήτρια Πηνελόπη Μαρνέλη και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ και αδερφός του συγγραφέα Γιώργος Αμυράς, η Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Αγνή Νάκου, οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Ι. Αϊβατίδης και Βαγγέλης Πήχας, η Τ. Καλογιάννη, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. 

Το βιβλίο
Πρόκειται για ένα βιβλίο αστυνομικό και ιστορικό ταυτόχρονα, καθώς πραγματεύεται την απαγωγή δύο παιδιών στην Αθήνα την περίοδο του Εμφυλίου. 
Σεπτέμβριος 1943. Οι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου τυλίγουν τη χώρα. Υπό μυστηριώδεις συνθήκες εξαφανίζονται η εξάχρονη κόρη Γερμανού ανώτατου διπλωμάτη και ο πεντάχρονος γιος της Ελληνίδας υπηρέτριάς του. Η Αθήνα συνταράσσεται από τη διπλή απαγωγή.
Ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα με νέα ταυτότητα και διαλυμένη ζωή, αναλαμβάνει μια αποστολή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων των Συμμάχων στη Μεσόγειο. Τα σχέδιά του, όμως, θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο, καθώς θα υποχρεωθεί να διεισδύσει στα άδυτα της Ειδικής Ασφάλειας για να εξαρθρώσει κυκλώματα προδοτών και να εξιχνιάσει την υπόθεση απαγωγής των παιδιών. Με τη βοήθεια μιας γυναίκας, ο Αγραφιώτης θα συνδεθεί με μυστικές πατριωτικές οργανώσεις της Αθήνας, θα περιπλανηθεί στα βουνά του Εμφυλίου και θα προσπαθήσει να μείνει αλώβητος μέσα στη «φωλιά του κακού» για να σώσει ανθρώπινες ζωές χωρίς να χάσει την ψυχή του.

Οι ομιλητές
- Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ που προλόγισε το βιβλίο ανέφερε πως έχει μια συναρπαστική πλοκή, στρωτό γράψιμο, ανάγλυφες λεπτομέρειες και πως μέσα στο μυθιστόρημα συνδέεται η μυθοπλασία με την ιστορία.
- Ο πρ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης έκανε μια εκτενέστερη περιγραφή του βιβλίου που, όπως και το προηγούμενο του Πάνου Αμυρά έχει ως ήρωα τον Νίκο Αγραφιώτη. Το χαρακτήρισε καλογραμμένο και επιμελημένο που ταξιδεύει ο αναγνώστης από τη μια σελίδα στην άλλη για να δει τις εξελίξεις στις θεματικές του. Αναφέρθηκε στα συναισθήματα που γεννιούνται από την ανάγνωση: προβληματισμός, χαρά, απογοήτευση για όσα συνέβαιναν σε μια πρωτεύουσα και σε μια χώρα που βρισκόταν υπό τη γερμανική κατοχή, την πείνα, τον διχασμό, αλλά και την ανάγκη για επιβίωση και αντίσταση.
Το βιβλίο αυτό, κατέληξε, αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το σήμερα: όχι ξανά διχασμός, όχι ξανά έχθρα και διχόνοια ανάμεσά μας...
- Η ποιήτρια-νομικός Πηνελόπη Μαρνέλη χαρακτήρισε εύστοχη τη συνύπαρξη ιστορικών και φανταστικών προσώπων και συναρπαστική την πλοκή. Επίσης την πορεία της υπόθεσης καθηλωτική, ενώ σημείωσε ότι το ενδιαφέρον του αναγνώστη μεγαλώνει όσο προχωράει το σχέδιο σωτηρίας για τη μικρή Γερμανίδα και πως ο Αγραφιώτης είναι ανθρωπιστής και τον χρησιμοποιεί όμορφα ο Π. Αμυράς στην ιστορία.

Ο συγγραφέας 
Παίρνοντας το λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου Πάνος Αμυράς ανέφερε ότι στην ιστορία του κυριαρχεί η μάχη του καλού και του κακού, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην αναζήτηση των ιστορικών στοιχείων. Παράλληλα, όπως είπε, αυτό που τον συγκλόνισε και ήθελε να το μεταφέρει στα βιβλία του είναι ότι ακόμα και σε συνθήκες πολέμου υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βάζουν το γενικό καλό πάνω από το ατομικό, ενώ κυριαρχεί στις δύσκολες εποχές ένα ακόμη στοιχείο, αυτό της ευθύνης. 
ΝΙΚΟΣ ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ