«Αμετανόητος» ο Ν. Κοτζιάς για τη συμφωνία με Αλβανία!

on .

KARAGIANNHS BIBLIO 1 30 1 20

• Να εμφανιστεί ως Υπουργός που θέλησε να δώσει οριστική λύση στις Ελληνοαλβανικές διαφορές -κατά το πρότυπο της συμφωνίας των Πρεσπών- εμφανίστηκε χθες από τα Γιάννενα ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, βάλλοντας κατά όσων εξέφραζαν ανησυχία ή και προβληματισμό για το περιεχόμενο της συμφωνίας που προωθούσε με τη γείτονα χώρα. 
Ο πρώην Υπουργός που βρέθηκε στα Γιάννενα για την παρουσίαση του  μυθιστορήματος του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη, "Ζάσταβα με σπασμένα φρένα", ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά όσων του ασκούσαν κριτική, μίλησε για «φαντάσματα» και άλλα, αναφέρθηκε και σε ορισμένα σημεία της συμφωνίας που προωθούσε, προκαλώντας όμως  ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για το περιεχόμενό της. Και αυτό γιατί αν ήταν τόσο απλά τα ζητήματα που συζητούσε -ώστε να υπογραφεί η συμφωνία πριν πάει διακοπές όπως έλεγε με αρκετή δόση αυταρέσκειας- τότε για ποιο λόγο απέφευγε να ενημερώσει τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που είχαν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, ή να προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις. 
Η «υπερήφανη» πολιτική του στάση -που και από τα Γιάννενα επιχείρησε να εμφανίσει- δεν ενοχλούνταν ωστόσο από το γεγονός ότι η Ελληνική κοινή γνώμη ενημερωνόταν (;) για την προωθούμενη συμφωνία  από δηλώσεις του Αλβανού ομολόγου του και επίσημου συνομιλητή του    Ντ. Μπουσάτι.  

Προβλήματα αιώνα!
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα σχεδόν και τα οποία αυτός θα έλυνε. Ανέφερε ως παράδειγμα την ανάπαυση των Ελλήνων στρατιωτών που βρέθηκαν και ενταφιάστηκαν, την Α.Ο.Ζ., αλλά και τα περί προστασίας της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας.  Η μεν συνθήκη για την Α.Ο.Ζ. εκείνο που χρειαζόταν και χρειάζεται δεν είναι συμφωνία του τύπου  «μου δίνεις – σου δίνω» με την Αλβανία, αλλά η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, όπως είχε γίνει επί των Κυβερνήσεων Καραμανλή - Μπερίσα. Ως προς τα Δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας, η Κυβέρνηση Ράμα ουδέποτε στα χρόνια της Κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και επί δικής του θητείας στο ΥΠΕΞ πιέστηκε να εφαρμόσει τις Διεθνείς Συνθήκες και να σεβαστεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα οποία δεν θα έπρεπε- όπως και οι έρευνες για τα οστά των πεσόντων- να μπουν στη «ζυγαριά» μιας συμφωνίας.  Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης και στα ακίνητα που θα επέστρεφαν στους «Τσάμηδες» -περίπου 140- που αφορούσαν περιπτώσεις προ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  Δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί και σε «ενόχληση κάποιων» επειδή θα καταργούνταν η «εμπόλεμη κατάσταση». 
Ο πρώην ΥΠΕΞ επιτέθηκε και κατά εκείνων που «δημιουργούν φαντάσματα», ωστόσο οι γκρίζες ζώνες και οι εντυπώσεις που είχαν προκληθεί τόσο για τα ανωτέρω ζητήματα, όσο και για άλλα, όπως τα σχολικά βιβλία, η κατάργηση του όρου Βορείου Ηπείρου κ.ο.κ. ήταν απόρροια δικών του πρωτοβουλιών και εν πάση περιπτώσει της δικής του «μυστικής διπλωματίας». 

Η παρουσίαση του βιβλίου
Κατά τα άλλα η παρουσίαση του μυθιστορήματος του Γιάννη Καραγιάννη με τίτλο "Ζάσταβα με σπασμένα φρένα", που έγινε την Τετάρτη το βράδυ ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην υπ. Εξωτερικών και πρόεδρος της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ Νίκος Κοτζιάς και ο φιλόλογος Στέφανος Καραμούτσιος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Μητρόπολης Ιωαννίνων και της Περιφέρειας Ηπείρου, οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ουρσουζίδης (Ημαθίας), Γιώργος Ντζιμάνης (Κοζάνης) και Μίμης Δημητριάδης (Κοζάνης), ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκοβέλος, δημοτικοί σύμβουλοι των Δήμων Ζαγορίου και Ιωαννιτών, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, Τατιάνα Καλογιάννη και Λάζαρος Νάτσης και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης.