Εκδήλωση τιμής και μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος

on .

EBRAIOI OLOKAYTOMA PROSKLHSH 17 1 20

• Εκδήλωση Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνει μεθαύριο, Δευτέρα και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων, το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.
Στην εκδήλωση θα παραστούν μέλη του διπλωματικού σώματος ενώ βασικός ομιλητής θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής και τέως Υπουργός Τάσος Γιαννίτσης και θέμα «Η σημασία του να είσαι Δίκαιος των Εθνών. Η ηθική της ευθύνης και η ευθύνη της ηθικής». Θα ακολουθήσει συναυλία της Πηγής Λυκούδη. Η συνθέτρια θα παρουσιάσει την ενότητα των τραγουδιών της με το γενικό τίτλο  «Ο πόνος όλου του Κόσμου». 
Περιλαμβάνει μελοποιημένα για πρώτη φορά ποιήματα του Ρωμανιώτη ποιητή Γιωσέφ Ελιγιά (1901 -1931) γνωστού για την πολυδιάστατη προσφορά του στα ελληνικά γράμματα καθώς και στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Το έργο θα ερμηνεύσουν ο Γρηγόρης Βαλτινός, η Γεωργία Αγγέλου και η Μαρίνα Βολουδάκη. Με την συνθέτρια στο πιάνο συμπράττουν οι σολίστες μουσικοί Γάσπαρης Μαμμάς, Δημήτρης Κοντονής,  Τάσος Γουσέτης,  Νίκος Χατζόπουλος και Άγγελος Κουσάκης.
***
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ με δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη «για τις επί χρόνια προσπάθειές του, ώστε η μνήμη αυτή να διατηρηθεί ζωντανή», αλλά και όλους όσους – Περιφέρεια και Δήμο διαχρονικά – διοργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης. 
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Εμείς εδώ στα Γιάννενα, που οι πρόγονοί μας είχαν ζήσει για πάρα πολλά χρόνια με τη Ρωμανιώτικη οικογένεια, ξέροντας το τι έκαναν για να βοηθήσουν αυτόν τον τόπο, τιμούμε αρχικά αυτούς που στις 25 Μαρτίου 1944 κατεβαίνοντας το υδροπλάνο στη λίμνη, ξεκίνησε το κομβόι αυτό που ελάχιστοι γύρισαν, και τιμάμε τα 6 εκ. Εβραίους που χάθηκαν από όλο τον κόσμο. Είναι ημέρα μνήμης και ημέρα να λέμε ‘ποτέ ξανά’».