Με λαμπρότητα τιμήθηκε χθες στη Βούρμπιανη η επέτειος πεσόντων στο Γράμμο

on .

BOYRBIANH 01 09 2019

• Με λαμπρότητα τελέσθηκε χθες η εθνικο-θρησκευτική εκδήλωση μνήμης - επέτειος της νίκης του Ελληνικού Στρατού στο Γράμμο και το Βίτσι.
Στη Βούρμπιανη Κόνιτσας έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών του Ελληνικού Στρατού, των πεσόντων της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής κ.α., ιερουργούντος του ακρίτα ιεράρχη Κονίτσης Ανδρέα.
Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ) Ιωαννίνων, ενώ δεκάδες ήταν οι προσκυνητές και οι οργανώσεις που έφτασαν απ’ όλη την Ελλάδα.
Μετά τη Θεία λειτουργία και το μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, εψάλη τρισάγιο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των στρατευμένων παλικαριών.
Τηλεγράφημα προς τους διοργανωτές έστειλε η βουλευτή Μαρία Κεφαλά.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ε.Α.Α.Σ. Αθηνών ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Αριστομένης Κράγκαρης, ενώ κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ Ιωαννίνων κ. Δημήτριος Κωστούλας αντιστράτηγος ε. α.,. ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις νικηφόρες επιχειρήσεις του 1949, εξήρε τη θυσία των πεσόντων του Στρατού και της Χωροφυλακής σε Γράμμο και Βίτσι.
Ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας μ’ έναν πύρινο λόγο, εμψύχωσε και αναπτέρωσε το φρόνημα των προσκυνητών, εξαίροντας τη θυσία των στρατευμένων παιδιών της εποχής που έπεσαν ηρωικά τότε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, ενώ αναφέρθηκε και στην επαίσχυντη – όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία των Πρεσπών.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Μητροπολίτη και από δεκάδες Ενώσεις Αποστράτων Στρατού και Χωροφυλακής, αλλά και άλλες οργανώσεις.