Οι απανταχού Χλωμιώτες δεν ξεχνούν το χωριό τους στην Βορ. Ήπειρο

on .

ekklisia

• Μεγάλη επιτυχία είχε και φέτος το πανηγύρι στο Χλωμό Πωγωνίου Βορείου Ηπείρου, το οποίο διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγία Παρασκευή» Χλωμιωτών Αθήνας, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού.
Χωριανοί, Χλωμιώτες από Ελλάδα και Αμερική, καθώς και φίλοι από γειτονικά χωριά διασκέδασαν μέχρι τα ξημερώματα με το συγκρότημα του Αντώνη Γκιώκα, χορεύοντας και τραγουδώντας την πωγωνήσια – ηπειρώτικη παράδοση.
Η γλυκύτατη φωνή των τραγουδιστών Αθηνάς Κώτσια και Χρήστου Νίκα, μάγεψε το κοινό. Και σ’ αυτό το πανηγύρι, σε συνέχεια του αγώνα της εκκλησιαστικής επιτροπής για την ανακατασκευή της στέγης, η συμπαράσταση των απανταχού Χλωμιωτών ήταν ακόμα πιο μεγάλη. Έτσι με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, πλησιάζουμε βήμα – βήμα προς την τελική ευθεία.
Αξίζει θερμά συγχαρητήρια ο Χλωμιώτης της Αμερικής Σταύρος Πάνος, ο οποίος, έχοντας στην καρδιά του τον πόνο, την αγάπη, την πίστη, για το χωριό μας, για την εκκλησία μας την Αγία Παρασκευή, δώρησε το μεγαλύτερο ποσό. Αυτός ανακηρύσσεται ο μεγάλος ευεργέτης του τόπου μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ απ’ όλους τους Χλωμιώτες είναι το λιγότερο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ευεργέτη Παντελή Πάνο, που για δεύτερη φορά έδωσε σημαντικό ποσό. Επίσης θερμά συγχαρητήρια αξίζουν όλοι οι Χλωμιώτες που εν καιρώ κρίσης βοήθησαν με ότι μπορούσαν για την ενίσχυση του ταμείου για τη στέγη της εκκλησίας.
Όλα τα μέλη του Συλλόγου Αθηνών έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για να οργανωθεί με επιτυχία το πανηγύρι. Στη διάρκεια του πανηγυριού υπήρχε και λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα.
Πολυπόθητος στόχος των νέων του Συλλόγου, καθώς και όλων των απανταχού Χλωμιωτών, είναι να αξιοποιηθεί όσο πιο καλά ο προαύλειος χώρος της εκκλησίας περίπου 4.000 μ2, το γήπεδα, το γυμναστήριο και το ιστορικό κτίριο του Σχολείου.
Οι Χλωμιώτες τότε -πριν αιώνες έριξαν βάσεις γερές και έκαναν αυτά τα θαύματα στο κέντρο του χωριού, οι Χλωμιώτες σήμερα- ας ξυπνήσουν, με ενότητα, δημιουργικότητα, σύμπνοια απόψεων και πάνω απ’ όλα πόνο για τον τόπο μας, με σκοπό να διατηρήσουμε τα πολιτιστικά μνημεία και να ομορφύνουμε το χωριό μας.

Σπύρος Πάλλης