Ανάδειξη ελληνικής γλώσσας και ιστορίας μέσα από τα γραπτά 

on .

barkasyfantis nKOYLIDAS KOSTAS

• Στα Βρυσερά, χωριό της Δερόπολης Αργυροκάστρου, πολύ κοντά στην Κακαβιά, σε μια φιλόξενη αίθουσα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου, τις πρωινές ώρες, μια αξιοπρόσεκτη και σεμνή εκδήλωση, με ξεχωριστό χρώμα συγγραφικών δραστηριοτήτων και πνευματικής ανάτασης.
Η οργανωτική επιτροπή υπό την προεδρία του συνταξιούχου δάσκαλου κ. Βασιλείου Λαχανά, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του «Συνδέσμου των Συνταξιούχων Ελληνοδασκάλων Νομού Αργυροκάστρου»συγκροτήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση βιβλίων (ποιητικές συλλογές, βιβλία λαογραφικά, ιστορικά κ.τ.λ.) των συγγραφέων της Πάνω Δερόπολης. Συγκεντρώθηκε πλούσιος πνευματικός μόχθος, πολλά βιβλία πνευματικών ανθρώπων. Την όλη εκδήλωση συντόνιζε το άλλο δραστήριο μέλος της οργανωτικής επιτροπής, ο κ. Βαγγέλης Σεφέρης. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από ανθρώπους με πνευματικά ενδιαφέροντα και με ιδιαίτερη έφεση στα γράμματα και τις τέχνες. Απώτερος στόχος, μέσα από τα γραπτά, η ανάδειξη της Ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και γενικά του Ελληνικού πολιτισμού.
Η εκδήλωση άρχισε με θερμή προσλαλιά του Προέδρου της επιτροπής, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την πνευματική τους προσφορά στον τόπο και ευχήθηκε να στηρίξουμε την προσπάθεια για να βγούμε από την αδράνεια και να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας μέσα και έξω από την χώρα. Ευχήθηκε ακόμη του χρόνου, που θα πραγματοποιηθεί και πάλι η συγκέντρωση, να είναι πλούσια και δημιουργική η πνευματική παραγωγή. Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Παναγιώτη Μπάρκα, καταξιωμένο δημοσιογράφο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, ο οποίος σε μια εμπεριστατωμένη ομιλία γενικά για την λογοτεχνία, αφού αναφέρθηκε στα λογοτεχνικά ρεύματα και οριοθέτησε την ποίηση και την πεζογραφία, συμβούλεψε οι όποιες εργασίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να εκδίδονται μετά από ενδελεχείς και βασανιστικές έρευνες και να τεκμηριώνονται με ντοκουμέντα, καταστάσεις και γεγονότα και επίσης η ποίηση να είναι όσο γίνεται ποιοτική. Γενικά η εισήγηση του κ. Παναγιώτη Μπάρκα εντυπωσίασε. Ανέπτυξε εκείνα τα λογοτεχνικά στηρίγματα που πηγάζουν από το παρελθόν και τις ρίζες της φυλής μας.
Ο λόγος, μετά την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Παναγιώτη Μπάρκα, δόθηκε στον Πρόεδρο του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών Νίκο Υφαντή, ο οποίος ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή για την πρόσκληση και ευχήθηκε ευόδωση των εργασιών. Αναφέρθηκα σύντομα στο έργο και την δράση του πρώην Προέδρου του Συνδέσμου, του αείμνηστου Γιάννη Ανδρούτσου, ο οποίος μας κληροδότησε τεράστιο πολιτιστικό έργο με τις εκδόσεις βιβλίων, τις λαογραφικές συνάξεις, το μουσείο Παιδείας στην Βόδρυστα και άλλα δημιουργικά έργα. Ο αείμνηστος μπάρμπα Γιάννης, δάσκαλος με πατριωτική συνείδηση, με συνείδηση του χρέους και του καθήκοντος απέναντι στην μειονότητα και με βαθειά πίστη στον Ελληνισμό και τις ρίζες του. Στο έργο του Γιάννη Ανδρούτσου αναφέρθηκε, φορτισμένη συναισθηματικά και η Ειρήνη (Ρένα) Ανδρούτσου, σύζυγος του γιου του Μιχάλη, αξιόλογου γλύπτη και μέλους του ΙΒΕ.
Ο κ. Νίκος Υφαντής ανέφερε επίσης τα βιβλία «Μαύρη Βίβλος» και άλλα που εκδόθηκαν από τον Σύνδεσμο των Συνταξιούχων Ελληνοδασκάλων και υπενθύμισε τις θυσίες επώνυμων και ανώνυμων που χάθηκαν στην καταραμένη «Πάλη των Τάξεων» και οι οποίες έπρεπε να δουν το φως της δημοσιότητας, τροφή και ανάμμα για τις επόμενες γενιές. Όσα έγιναν οφείλονται στους Ελληνόψυχους δασκάλους, οι οποίοι, στα πονηρά χρόνια, δίδασκαν Ελληνική γλώσσα και κρυφά Ελληνική ιστορία και αναδείχτηκαν ιεραπόστολοι. Η πρωτοφανής κινητοποίηση των πνευματικών δυνάμεων του τόπου, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος, αποδεικνύει την επαναφορά στις πνευματικές ρίζες με την πληθώρα των εργασιών, που εκδίδονται από συγγραφείς του ευρύτερου βορειοηπειρωτικού χώρου.
Εκ μέρους του ΙΒΕ παρέστη και ο Κλεισαριώτης Πανωδεροπολίτης κ. Γεώργιος Μήτσης, αξιόλογος ζωγράφος, Καθηγητής Καλλιτεχνικών σε Γυμνάσιο της πόλης των Ιωαννίνων, ο οποίος στην προσφώνησή του αναφέρθηκε και στο προσωπικό του συγγραφικό έργο. Στην συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ο κ. Βασίλειος Νιτσιάκος, διακεκριμένος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θερμός θιασώτης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και υποστηρικτής των Βορειοηπειρωτών ανθρώπων του πνεύματος. Αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση, ευχήθηκε καλή συνέχεια και υποσχέθηκε, για όσο του αναλογεί, να είναι στο πλευρό των πνευματικών ανθρώπων του Βορειοηπειρωτικού χώρου και στενός συνεργάτης για την ανάδειξη των καταλοίπων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και των στοιχείων εκείνων που δένουν το χθες με το σήμερα και αποδεικνύουν τις βαθιές ρίζες της Ελληνικής γλώσσας και του Ελληνικού πολιτισμού του τόπου.
Ακολούθησαν ολιγόλεπτες παρουσιάσεις βιβλίων από τους Πανωδεροπολίτες συγγραφείς. Ο καθένας παρουσίαζε το συγγραφικό του έργο, ποιητικό ή πεζό. Δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλοι οι συγγραφείς, όμως η πληθώρα των εκτεθέντων βιβλίων αποδεικνύει ότι ο τόπος μένει ζωντανός, αναγεννιέται και, σιγά-σιγά αλλά σταθερά, βρίσκει τις φυλετικές του ρίζες. Μεταξύ εκείνων που παρουσίασαν το έργο τους ήταν και ο πολυγραφότατος τακτικός συνεργάτης του «Π.Λ» κ. Κώστας Κουλίδας, γεννημένος στα Γιάννινα με ρίζες των γονιών του από το χωριό Σωτήρα, της Πάνω Δερόπολης. Παρουσίασε το έργο του και ευχήθηκε καλή συνέχεια και καλή αντάμωση του χρόνου με νέες εκδόσεις.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Πρόεδρο κ. Βασίλη Λαχανά, ο οποίος, αφού παρουσίασε το τελευταίο συγγραφικό του πόνημα για το χωριό του το Βοδίνο, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ευχήθηκε αθρόα τη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Μετά το τέλος της εκδήλωσης η οργανωτική επιτροπή παρέθεσε στους συμμετέχοντες πλούσιο γεύμα. Κλείνοντας τη σύντομη αναφορά στην εκδήλωση των Πανωδεροπολιτών, τους ευχόμαστε να είναι πλούσια τα πνευματικά δημιουργήματα. Να γράφουν, να γράφουν πολλοί. Και το ελάχιστο λιθαράκι στηρίζει το οικοδόμημα και αποτελεί το θεμέλιο για περισσότερες και ουσιαστικότερες δημιουργίες.
Ν.Υ.