Αναβίωσαν στη Δροσοπηγή Κόνιτσας ημέρες της Εθνικής Αντίστασης (1940-1944)

on .

DROSOPHGH KONITSAS EKDHLOSH 13 8 19

• Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και συγκινητική εκδήλωση έλαβε χώρα στη Δροσοπηγή (Κάντσικο) του Δήμου Κόνιτσας, την περασμένη Κυριακή στο άρτια εξοπλισμένο Πνευματικό-Συνεδριακό Κέντρο του χωριού, το πρώην Δημοτικό Σχολείο Δροσοπηγής. Αποτελούσε την κεντρική εκδήλωση των καλοκαιρινών πολιτιστικών δρώμενων που με πολύ μεράκι διοργάνωσε η δραστήρια Αδελφότητα Δροσοπηγιωτών Δήμου Κόνιτσας.
Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων τής Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, κυρία Μαρούλα Παπαευσταθίου – Τσάγκα, παρουσίασε στο ευρύ κοινό τους καρπούς της πολυετούς ιστορικής έρευνάς της για το 1940-1944 με προφορικές μαρτυρίες. Μέρος αυτής της έρευνας συνιστούν οι συνεντεύξεις προσώπων από το Μαστοροχώρι αυτό της Κόνιτσας με τις βιωματικές εμπειρίες των κατοίκων του από τον Ελληνοΐταλικό Πόλεμο και την Κατοχή.
Συγκεκριμένα, η διακεκριμένη Σχολική Σύμβουλος και συγγραφέας δημιούργησε μια καλαίσθητη ταινία αξιώσεων με τις περιγραφές των γεγονότων της Μάχης της Πίνδου και της ιταλικής κατοχής στο χωριό, από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Κόνιτσας. Ξαναζωντάνεψαν ενώπιον του πολυπληθούς ακροατηρίου οικεία και συγγενικά τους πρόσωπα, χάρη στην αποτύπωση της βιντεοκάμερας που τα έχει διασώσει. Το κοινό παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα και δακρυσμένα μάτια.
Η δίωρη ταινία που προβλήθηκε δημιουργήθηκε από 30 και πλέον καταγραφές-συνεντεύξεις, των οποίων η διάρκεια ξεπερνούσε τις 60 ώρες και τις οποίες συνέλεξε η ίδια με τον σύζυγό της με την προσωπική τους βιντεοκάμερα κατά το διάστημα 2007-2017. Η ταινία ήταν αριστοτεχνικά επενδεδυμένη με τοπικά παραδοσιακά τραγούδια (οργανικά και μη) και σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.
Το έργο αυτό της κυρίας Μαρούλας Παπαευσταθίου Τσάγκα αναμένεται να εκδοθεί σε δίτομο βιβλίο με τίτλο : Ελληνοϊταλικός Πόλεμος. Κατοχή – Εθνική Αντίσταση (1940-1944): Ιστορικές προφορικές μαρτυρίες, και να κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο, όπου θα συμπεριλαμβάνονται οι μαρτυρίες από 100 και πλέον πρόσωπα της πόλης των Ιωαννίνων και αρκετών χωριών του Νομού μας.
Την εκδήλωση Προφορικής Ιστορίας άνοιξε η πρόεδρος της Αδελφότητας κυρία Άρτεμις Ζιώγα, η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε την κυρία Μαρούλα Παπαευσταθίου –Τσάγκας και τον κ. Θεόδωρο Τσάγκα, που πρωτοπαρουσιάζουν στο χωριό την ταινία που δημιούργησαν. Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Θεόδωρος Τσάγκας ο οποίος τόνισε τη σημασία της διατήρησης ζωντανής της μνήμης των ανθρώπων τους οποίους κατέγραψαν όλα αυτά τα χρόνια, ευχαρίστησε τους συγχωριανούς του, που του «εμπιστεύτηκαν τα πλούσια προσωπικά τους βιώματα, καθώς μιλούσαν με ευπροσηγορία και ανεπιτήδευτη απλότητα».
Η κεντρική εισηγήτρια της εκδήλωσης κ. Μαρούλα Παπαευσταθίου ευχαρίστησε όλους όσοι με προθυμία και φυσικότητα κατέθεσαν τα προσωπικά τους βιώματα στον σύζυγό της, Θεόδωρο Τσάγκα, και στην ίδια.. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Αδελφότητα Δροσοπηγιωτών Δήμου Κόνιτσας που συμπεριέλαβε την εκδήλωση της Κυριακής, της 11ης Αυγούστου, στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού, την ακάματη πρόεδρο κυρία Άρτεμη Ζιώγα, τα πρόθυμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους τους συντελεστές της βραδιάς, τον κ. Χάρη Καλαμπόκη για την τεχνική στήριξη καθώς και τις κυρίες της Δροσοπηγής οι οποίες ετοίμασαν τοπικά εδέσματα, τα οποία γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι.
Ήταν ένα βιωματικό μάθημα προφορικής Ιστορίας που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη των ανθρώπων που το παρακολούθησαν.