Δήμος και πολιτιστικοί φορείς ανέδειξαν θέματα του Ζαγορίου

on .

LAISTA TO ZAGORI MAS 12 8 19

• Συγκινητική ήταν στην όμορφη Λάιστα η εκδήλωση αφιερωμένη στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ζαγορίου (Ι.Λ.Ε.Ζ.) και στο περιοδικό «Το Ζαγόρι μας» που εκδίδει ανελλιπώς από τον Απρίλιο του 1978. Η καθόλα επιτυχημένη εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Ζαγορίου, την Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ζαγορισίων και τον Ορειβατικό Σύλλογο Λάιστας.
Η επιλογή της Λάιστας για την εκδήλωσή τιμής στο περιοδικό «Το Ζαγόρι μας» και την

ΙΛΕΖ, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών Γιώργος Δόσης, έγινε «για να θυμίσουμε σε όλους ότι το Ζαγόρι δεν είναι μόνο τα πέντε χωριά γνωστά από την τουριστική ανάπτυξη, αλλά 46 σε έναν Δήμο, τον δεύτερο σε έκταση της χώρας…».
Ο κ. Δόσης στάθηκε ιδιαίτερα στο οδικό δίκτυο και υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθεί το όλο Ζαγόρι με την Εγνατία και με την Ιόνια.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Γιώργος Παπαλεοντίου χαρακτήρισε το περιοδικό ως τον «θεματοφύλακα της παράδοσης και δίαυλο επικοινωνίας με τους απόδημους, έντυπο της καρδιάς μας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ιδρυτή του Κίμωνα Κυριαζή και στην πρώτη συντακτική ομάδα που αποτελούσαν οι, Κώστας Βαρζώκας, Κώστας Λαζαρίδης, Στάθης Λαμπρίδης, Γιάννης Νικολαϊδης, Φρίξος Τζιόβας και Λεωνίδας Τσαούσης και στην υπεύθυνη διεκπεραίωσης Τούλα Ποάλα.

Για σύνδεση με Εγνατία
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου καλωσόρισε και συνεχάρη τους διοργανωτές και αναφερόμενος στο δρόμο προς τη Λάιστα σημείωσε ότι χρειάζεται να βρεθεί ριζική λύση. Για την σύνδεση του Ζαγορίου με την Εγνατία ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ήδη έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η έγκριση από το υπουργείο Υποδομών ποσού 350.000 ευρώ για την οριστική μελέτη στο τμήμα Μηλιωτάδες-Κήποι.
Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Λαϊστας Κώστας Ποάλας ευχαρίστησε την Ι.Λ.Ε.Ζ. για την έκδοση του περιοδικού «Το Ζαγόρι μας», ενώ η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ζαγορισίων Ελένη Σκούρτη χαρακτήρισε «Το Ζαγόρι μας» ως το «πνευματικό της αποκούμπι».
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της «Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ζαγορίου» Απόστολος Ντιναλέξης, ο οποίος νωρίτερα μετέφερε χαιρετισμό του προέδρου Βασίλη Τζιόβα.

Πλακέτες και ενθύμια…
Στην εκδήλωση απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Ζαγορισίων Γιώργο Δόση στον αντιπρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Ζ Απόστολο Ντιναλέξη και στην κόρη του αείμνηστου Κίμωνα Κυριαζή, Κάλλυ Κυριαζή, αναμνηστική πλακέτα, ενώ ενθύμια έλαβαν οι συνδιοργανωτές από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λαϊστας. Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων παρουσίασε χορούς του Ζαγορίου με το συγκρότημα του Μιχάλη Μπραχόπουλου και του Γιώργου Πατσιούρα και ακολούθησε γλέντι για όλους στην όμορφη πλατεία του χωριού, κάτω από τον ίσκιο των δυο πλατάνων.

Οι παρουσίες…
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Ζαγορίσια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Ράπτης, οι νεοεκλεγέντες Ανδρέας Γκρουϊδης και Κώστας Κούλας, ο νέος πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Πιπίκος, οι πρώην πρόεδροι της Ένωσης Ζαγορισίων Αριστόβουλος Χρόνης και Γιώργος Τσουμάνης, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λαϊστας Γιάννης Κογκούλης, η Μαρία Ράπτη Διευθύντρια της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, μέλη πολιτιστικών φορέων, κάτοικοι και πολλοί επισκέπτες.