Σε Βοβούσα και Αρίστη το πρώτο βραβείο χορού

on .

ZAGORI DIAGONISMOS XOROY

• Απόλυτα επιτυχημένος, τόσο οργανωτικά, όσο και από τη συμμετοχή χορευτών και θεατών, ήταν ο διαγωνισμός Ζαγορίσιων χορών με τίτλο «Ζαγορίσια χνάρια και περδικοπατήματα» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία των Κήπων, με πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Συλλόγων, Κήπων, Λεπτοκαρυάς και Νεγάδων. Ο διαγωνισμός αναβίωσε μετά από 35 χρόνια και φαίνεται ότι η επιτυχία της εκδήλωσης της Κυριακής θα αποτελέσει αφορμή για επανάληψή της.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την πλατεία των Κήπων, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασ. Σπύρου και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Γ. Σουκουβέλος, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν χορευτικά από 11 χωριά του Ζαγορίου, Άνω Πεδινά, Αρίστη, Βίτσα, Βωβούσα, Γρεβενίτι, Ιτέα-Λιάπη, Κήποι, Λεπτοκαρυά, Νεγάδες, Πάπιγκο, Τσεπέλοβο και παρουσίασαν χορούς από όλες τις περιοχές του Ζαγορίου με τη συνοδεία της ζυγιάς του Ηλία Πλαστήρα.
Το πρώτο βραβείο μοιράστηκαν τα χορευτικά Βοβούσας και Αρίστης, όπως αποφάσισε η κριτική επιτροπή που αποτελούνταν από αναγνωρισμένους εκπρόσωπους καλλιτεχνικών οργανισμών και διακεκριμένους ειδικούς των δημοτικών χορών. Τα κριτήρια αφορούσαν στην αυθεντικότητα και την εκτέλεση των χορών που εκπροσωπούν όλες τις περιοχές του Κεντρικού, του Ανατολικού Ζαγορίου και της Τύμφης. Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι διαγωνιζόμενοι χορευτές από τα 11 χωριά μπήκαν μαζί στο χορό.
Τιμήθηκαν καλλιτέχνες και προσωπικότητες
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν με απονομή σχετικής πλακέτας σπουδαίοι μουσικοί στο κλαρίνο, όπως ο Γρηγόρης Καψάλης, ο Λευτέρης Σαρρέας, ο Γιάννης Κατσιούπης ή Κούλης, για την μεγάλη προσφορά τους στην μουσική παράδοση του Ζαγορίου. Επίσης, τιμήθηκαν και προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει διαχρονικά στη μουσική και χορευτική παράδοση της Ηπείρου και του Ζαγορίου, ο Κρίστοφερ Κινγκ Αμερικανός μουσικολόγος, μουσικός παραγωγός, συγγραφέας και επιμελητής ήχου ιστορικών μουσικών έργων, η Ελένη Τσαλδάρη πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών και ο Δημήτρης Μήτσης από το Χοροθέατρο Δόρα Στράτου.