ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: 27 χρόνια «οδηγός» της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία!

on .

ANASTASIOS ALBANIAS

Είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια, ματωμένα και σταυρώσιμα, αλλά παράλληλα και χαρούμενα και αναστάσιμα, συμπληρώθηκαν χθες από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου.
Ήταν 2 Αυγούστου του 1992 όταν οι Αλβανοί, Ορθόδοξοι και μη, τον υποδέχονταν επίσημα (από το 1991 είχε ορισθεί Πατριαρχικός Έξαρχος), προσμένοντας πολλά από εκείνον. Ξεπέρασε όμως τις προσδοκίες τους και έκανε πολύ περισσότερα. Κατόρθωσε με το πνεύμα ειρήνης, συνεργασίας και συνεννόησης, που ξετύλιξε με φυσικό τρόπο, αφού αυτό είναι το περιεχόμενο της ακτινοβολούσας προσωπικότητάς του, να πείσει και να φέρει κοντά του και τους αρχικά δύσπιστους προς αυτόν, και να αναγνωριστεί το πρόσωπο και η προσφορά του ακόμη και από κάποιους που τον πολέμησαν τα πρώτα χρόνια. Δεν τρομοκρατήθηκε απ’ ότι έβλεπε, και άκουγε γύρω του, αλλά προχώρησε με ακράδαντη εμπιστοσύνη στο Θεό.
Δεν ξεχωρίζει κανέναν
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με τη γλώσσα, τη θρησκεία και την καταγωγή τους, αλλά αντίθετα όλους τους θεωρεί παιδιά του και τους αγκαλιάζει πατρικά, καλλιεργώντας στην πράξη τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοκατανόηση στο πλαίσιο της διαφορετικότητας. Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας συνέβαλε στη συνοχή του λαού, συνεργαζόμενος και με τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες, αποφεύγοντας συγκρουσιακές σχέσεις, χωρίς καμία έκπτωση, βέβαια, στις ορθόδοξες πεποιθήσεις και ιδέες.
Πορεία Ανάστασης…
Ο κ. Αναστάσιος παρέλαβε μία Εκκλησία μέσα από τις στάχτες της αθεΐας. Με κατεστραμμένους ναούς, με λίγους γέροντες ιερείς, χωρίς διοικητική δομή. Όταν έφτασε στον ερειπωμένο καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού στα Τίρανα, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε μετατραπεί σε γυμναστήριο, ρώτησε πώς λέγεται το «Χριστός Ανέστη» στα αλβανικά. Του το είπαν. Στη συνέχεια κάλεσε τους λιγοστούς παρευρισκόμενους να ανάψουν ο καθένας από ένα κερί. Όταν το άναψαν, αναφώνησε «Krishti u Ngiall» (Χριστός Ανέστη!). Με πολλή συγκίνηση και δάκρυα αντιφώνησαν «Vertet u Ngjall» (Αληθώς Ανέστη!).
Αυτό το «Χριστός Ανέστη» καθόρισε και καθορίζει το ρυθμό, τον παλμό και την ελπίδα της όλης πορείας του Αναστασίου στην Αλβανία. Σε μικρό χρονικό διάστημα, μοχθώντας και κυρίως προσευχόμενος, όχι μόνο έδωσε υπόσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και την περιέβαλε με το δικό του διεθνές κύρος. Τον εμπιστεύτηκαν -και τους δικαίωσε- από αρχηγοί κρατών και θρησκειών μέχρι χιλιάδες άνθρωποι όλων των τάξεων απ' ολόκληρο τον κόσμο και στήριξαν τη γενναία προσπάθειά του.
Και δεν περιορίστηκε μόνο στην αναδημιουργία της Εκκλησίας της Αλβανίας. Ταυτόχρονα, μερίμνησε και για την ανασυγκρότηση της αλβανικής κοινωνίας, εκτελώντας έργα υποδομής (δρόμους, υδραγωγεία κ.λπ.), αλλά και αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες στον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό τομέα (ίδρυση σχολείων, Θεολογικής Ακαδημίας και Πανεπιστημίου, ανάδειξη ιστορικών ναών και μοναστηριών), καθώς και στη φιλανθρωπία, όπου το μέγεθος της συνεισφοράς του έχει απεριόριστες διαστάσεις.
Η δε ευαισθησία του για τα παιδιά μεγάλη. Καθημερινά στρέφει προς αυτά το ενδιαφέρον του και τους δείχνει με ποικίλους τρόπους την αμέριστη στοργή του. Στην Αλβανία μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες μόνο λόγια θαυμασμού και σεβασμού έχουν για τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Δοσμένος στον Θεό
Αμέτρητα είναι τα έργα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας. Όπως αμέτρητο είναι και το ύψος της αγάπης του. Ο κόσμος της καρδιάς του της δοσμένης στο Θεό δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τη ζωή και την καθημερινότητά. Η καρδιά του είναι που δίνει τον τόνο και το μέγεθος της τεράστιας προσφοράς του σε πολλά επίπεδα. Είναι το κίνητρο, αλλά και η αφετηρία για το ξεπέρασμα κάθε κρίσιμης καμπής, κάθε δύσκολης στροφής της γήινης πραγματικότητας. Η καρδιά του είναι ο οδηγός του στη διακονία της αλήθειας. Μια καρδιά δοσμένη στο Θεό είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, που μέσα της ξετυλίγονται συνεχώς αναστάσεις και πόθοι και δυνάμεις, για μια ευτυχισμένη πορεία, μέσα στη σκληρότητα των συνθηκών.
Η. Μ.