H Ορχήστρα της ΕΡΤ στη Δωδώνη και ακολουθούν τρεις τραγωδίες!

on .

ORXHSTRA ERT

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιρού στο υπό αναστήλωση αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το οποίο φέτος αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερες παραστάσεις και συναυλίες σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.
Αύριο σειρά παίρνει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ η οποία θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο μουσικό και θεατρικό αναλόγιο που έχει στο επίκεντρο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Δωδώνης. Θα ακολουθήσουν, ως τις αρχές

Αυγούστου, τρεις αρχαίες τραγωδίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.
Η Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μετά τις παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας στην ορχήστρα του Θεάτρου Δωδώνης θα βρεθεί αύριο, Πέμπτη η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, η οποία θα παρουσιάσει ένα μουσικο - θεατρικό αναλόγιο, με τίτλο «Ρέκβιεμ στον Μεγάλο Πόλεμο». Η παράσταση, η οποία εντάσσεται στο φετινό 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δωδώνης το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Δωδώνης, θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Με θέμα την εμπειρία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την εξέλιξη του 20ού αιώνα σε μια μηχανή απώλειας και καταστροφής, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θεόδωρου Λεμπέση περιπλέκεται με επιλεγμένα θεατρικά κείμενα από το έργο του Γιάννη Σκαραγκά «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα». Η νέο-ρομαντική ποίηση του Άγγλου φιλέλληνα Rupert Brooke γίνεται ο ονειρικός αντίποδας της ανθρώπινης ικανότητας να προκαλεί φρίκη και θάνατο.
Εκτός από τα μελοποιημένα ποιήματα του Μπρουκ, στο έργο ξεδιπλώνονται σταδιακά οι εκδοχές προσώπων που σχετίζονται με τον Μπρουκ: με τον άντρα, τον πολεμιστή, τον ποιητή. Πρόκειται για μια άλλη ανάγνωση του θανάτου ενός ανθρώπου αλλά και του θανάτου ενός ολόκληρου κόσμου που, μέσα από τους μεγάλους κλονισμούς του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφήνει πίσω του τεκμήρια καταστροφής αλλά και… ποίησης. Αφηγητές – Ηθοποιοί είναι η Χριστίνα Αλεξανιάν και ο Χριστόδουλος Στυλιανού, ενώ συμμετέχει η Mezzo Soprano Μαργαρίτα Συγγενιώτου.

Και τρεις τραγωδίες…
Μετά την Ορχήστρα της ΕΡΤ ακολουθούν στο Θέατρο Δωδώνης τρεις παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, οι οποίες εντάσσονται στο 3ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που υλοποιεί το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
- Πρώτη κατά χρονολογική σειρά είναι η τραγωδία «Ίων» του Ευριπίδη, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, η οποία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου, ώρα 9 μ.μ. από το Θέατρο Άλφα – Ιδέα. Τον Ίωνα και επτά ακόμα ρόλους, ερμηνεύει ο περσινός νικητής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής. Στο ρόλο της Κρέουσας η Δήμητρα Χατούπη. Μαζί τους, δημιουργώντας ένα ζωντανό ηχοτόπιο, ο κορυφαίος μουσικός κρουστών Νίκος Τουλιάτος. Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ κανονικό και 10 ευρώ μειωμένο. Προπώληση εισιτηρίων από viva.gr και στο κιόσκι της κεντρικής πλατείας.
- Θα ακολουθήσει η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, η οποία ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το Σάββατο, 3 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ., σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου, από την «Ομάδα Σημείο Μηδέν». Παίζουν οι ηθοποιοί: Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.
- Τέλος, την Τετάρτη, 7 Αυγούστου και ώρα 9 μ.μ. θα ανέβει στη Δωδώνη η «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Η Ανθή Ευστρατιάδου ερμηνεύει το ρόλο της Ιφιγένειας. Ο Γιώργος Γλάστρας τον Αγαμέμνονα, η Μαρία Τσιμά την Κλυταιμνήστρα, ο Γιώργος Καύκας τον Πρεσβύτη, ο Νικόλας Μαραγκόπουλος τον Μενέλαο, ο Χρίστος Στυλιανού τον Αγγελιοφόρο και ο Θανάσης Ραφτόπουλος τον Αχιλλέα. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ μέσω ηλεκτρονικής κράτησης και μειωμένο, 12 ευρώ στην προπώληση και 15 ευρώ κανονικό.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ