Στη Σκουληκαριά Άρτας τίμησαν τον Γεώργιο Καραϊσκάκη

on .

SKOYLHKARIA KARAISKAKHS EIKONA 23 7 19

• Έγιναν με επιτυχία στη Σκουληκαριά Άρτας, γενέτειρα του ήρωα Γεωργίου Καραϊσκάκη, οι τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμή του, στις 19, 20 και 21 Ιουλίου. Το πρόγραμμα των πλούσιων εκδηλώσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν την Κυριακή, με επιμνημόσυνη δέση, κατάθεση στεφάνων, ομιλία, περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, αθλητικές δραστηριότητες, μουσικοχορευτικά δρώμενα και παρουσιάσεις.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ή Καραΐσκος, «Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης» τον χαρακτήρισε ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς, ήταν Έλληνας Επαναστάτης, την εποχή που οι περισσότεροι Έλληνες ήταν ραγιάδες, αρχικά υπήρξε σπουδαίος αρματολός και στη συνέχεια στρατηγός της Επανάστασης του 1821. Το επίθετό του είναι χαϊδευτικό υποκοριστικό του Καραΐσκος, που έφερε ο πατέρας του ήρωα, Δημήτριος Καραΐσκος.
Στην παιδική του ηλικία έλαβε το προσωνύμιο το Καραϊσκάκι δηλαδή το άτυχο Καραϊσκόπουλο, λόγω της ορφάνιας του και της παραμέλησής του από τον πατέρα και τα αδέλφια του. Ο ίδιος υπέγραφε επίσημα Καραΐσκος όπως φαίνεται και στη σφραγίδα του 1816. Πρόκειται για μια σύνθετη λέξη από το τουρκικό Kara και το παλαιότερο οικογενειακό όνομα Ίσκος.
Γεννήθηκε τo 1782, νόθος γιος της Ζωής Διμισκή ή Ντιμισκή, από τη Σκουληκαριά, πρώτης εξαδέλφης του αρματολού των Ραδοβυζίων Γώγου Μπακόλα. Η μητέρα του, μετά τον θάνατο του Ιωάννη Μαυρομματιώτη, που ήταν ο πρώτος σύζυγός της, έγινε καλόγρια γι’ αυτό και του έμεινε η προσωνυμία «ο γιος της καλογριάς». Για την ταυτότητα του πατέρα του θεωρείται πιθανότερο ότι ήταν ο αρματολός του Βάλτου Δημήτριος Καραΐσκος. Δεν είναι απολύτως εξακριβωμένος ο τόπος γέννησης του Καραϊσκάκη. Οι πρώτοι του βιογράφοι είτε δεν αναγράφουν τον τόπο γέννησης, είτε αναφέρουν διαφορετικές περιοχές όπως ότι γεννήθηκε σε σπηλιά πλησίον του χωριού Μαυρομμάτι Καρδίτσας ή σε μοναστήρι στη Σκουληκαριά Άρτας. Η επιτροπή, που συνέστησε το Υπουργείο Εσωτερικών το 1927, προκειμένου να επιλύσει το θέμα της γενέτειράς του, κατέληξε στην επίσημη αναγόρευση του Μαυρομματίου ως γενέτειρας του Καραϊσκάκη. Παρ’ όλα αυτά το 1997, στα πλαίσια του σχεδίου Καποδίστριας, αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα «Γεώργιος Καραϊσκάκης» στον νεοσύστατο δήμο του νομού Άρτας, στον οποίο υπάγεται έως σήμερα η Σκουληκαριά. Το 2005 με προεδρικό διάταγμα καθιερώθηκε επίσημα στη Σκουληκαριά Άρτας δημόσια εορτή τοπικής σημασίας προς τιμή του Γεωργίου Καραϊσκάκη.
H.M.