Μηνύματα υπομονής μέσα από το βίο του «Ιωσήφ Βατοπαιδινού

on .

vatopedinos

• Ο Θεσπρωτός μοναχός της Μονής Βατοπαιδίου Αρσένιος, μίλησε στα Γιάννινα, κατά την παρουσίαση του βιβλίου "Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (1.7.1921 – 1.7.2009)" σε εκδήλωση, που οργάνωσε, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ιωαννίνων, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Προσκυνητών Φίλων του Αγίου Όρους. 

Στην εκδήλωση, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών ήταν κατάμεστη, ο μοναχός Αρσένιος εκπροσώπησε τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου και συγγραφέα του βιβλίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ, που δεν μπόρεσε, όπως ήταν προγραμματισμένο, να παραβρεθεί. Ο μοναχός Αρσένιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η υπομονή στους σωματικούς κόπους, χάρισε στον γέροντα Ιωσήφ την ταπείνωση και την αγάπη. Μετέφερε μαρτυρίες, γεγονότα και διδασκαλίες για το πρόσωπο και το έργο του μακαριστού μοναχού. Διευκρίνισε, όμως, ότι οι ελάμψεις του Αγίου Πνεύματος, οι παφλασμοί της ταπείνωσης και της θείας αγάπης, που βίωνε η απίστευτα αγνή ψυχή του, δεν μπορούν να ερευνηθούν και να κατανοηθούν σε απόλυτο βάθος. Ακόμη σημείωσε ότι είναι αναγκαίο και έχει ξεχωριστή πνευματική αξία, ιδιαίτερα σήμερα, να παρουσιάζεται ο βίος των ενάρετων και αγίων μορφών. Ομιλητής ήταν και ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Νικόλαος Παπαδημητρίου- Δούκας, που ανέφερε ότι ο γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής σημάδεψε όσο κανένας άλλος την εξέλιξη του αγιορειτικού, αλλά και του ευρύτερου μοναχισμού, και ένα πλήθος πνευματικών τέκνων και απογόνων του επάνδρωσαν μοναστήρια του Άθωνα και μονές σε άλλα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου, ανδρικά και γυναικεία.
Στην παρέμβασή του ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος υπογράμμισε ότι «ο γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός ήταν ένας άνθρωπος της προσευχής και της ησυχίας αλλά ταυτόχρονα και του πόνου, ένας άνθρωπος που υπέφερε πάρα πολλά όμως ποτέ δεν λύγισε σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, την εμπιστοσύνη στους πνευματικούς πατέρες, την υπακοή, τον κανόνα του και βεβαίως την αγάπη προς τον πλησίον».
Στους χαιρετισμούς τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ιωαννιτών και ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Φίλων του Αγίου Όρους Στέφανος Ντόβας, επεσήμαναν ότι η ζωή του γέροντα Ιωσήφ χαρίζει πνευματική γνώση και ελκύει σε ανώτερους αγώνες.
Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Μητροπολίτης Λευκάδας Θεόφιλος. H Κατσάρειος Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Ιωαννίνων με χοράρχη τον κ. Ιωάννη Λιάκο έψαλλε ύμνους, ενώ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον αείμνηστο γέροντος Ιωσήφ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός δεν ακολούθησε τους προβολείς της ανθρώπινης αλαζονείας. Η πνευματικότητά του πήγαζε από την αυτογνωσία, τη σχέση με το συνάνθρωπο και την ταπεινοφροσύνη. Γι' αυτό ήταν μπροστάρης προς τα μεγάλα και ουσιώδη της ζωής.
π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ