Μια αναμνηστική πλακέτα για τον Ήρωα Παύλο Μελά

on .

PLAKETA MELAS

•Στη Μασσαλία της Γαλλίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια, το περασμένο Σάββατο, αναμνηστικής πλακέτας για τον καταγόμενο από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων Παύλο Μελά.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ στο ναό των Αγίων Αρχαγγέλων στην πόλη Aix-en-Provence, εγκαινίασε την αναμνηστική πλακέτα του Παύλου Μελά, ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, και μαζί με τους τοπικούς φορείς αποκάλυψαν το πιστοποιητικό βαπτίσεώς του, το οποίο φυλάσσεται στα αρχεία του ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μασσαλίας. Ο κ. Εμμανουήλ στο λόγο του αναφέρθηκε στους ηρωικούς αγώνες και στα σημαντικότερα σημεία του βίου του Παύλου Μελά, ο οποίος γεννήθηκε και βαπτίστηκε στη Μασσαλία.
Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην τελετή των εγκαινίων, μεταξύ των οποίων ο Προξενικός Λιμενάρχης, ο Πρόξενος της Κύπρου, οι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού και οι πρόεδροι των ελληνικών και φιλελληνικών συλλόγων. Ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Πλουμής, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη και όλους εκείνους που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την ανάρτηση της αναμνηστικής πλακέτας.
Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στη Μασσαλία της Νότιας Γαλλίας στις 29 Μαρτίου του 1870. Ήταν ένα από τα επτά παιδιά του Ηπειρώτη έμπορου Μιχαήλ Μελά και της Ελένης Βουτσινά, κόρης εύπορου Κεφαλλονίτη εμπόρου από την Οδησσό. Η καταγωγή της οικογένειάς του ήταν από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου όπου ακόμα σώζονται τα ερείπια του οικογενειακού πύργου. Η οικογένεια του μετακινήθηκε στην Αθήνα το 1874.
Η. Μ.