Πήλιος: «Ανήκω στον ΠΑΣ, η διοίκηση χειρίζεται το θέμα»

on .

PHLIOS STAYROS

• Ο Σταύρος Πήλιος μίλησε στους Θανάση Μυριούνη, Χρήστο Καλύβα και Νίκο Γιωτίτσα για όλους και για όλα σε μια εκ βαθέων συνέντευξη. Από το ποδοσφαιρικό του ξεκίνημα από τις γειτονιές της Ρόδου και τις Ελπίδες Ιωαννίνων μέχρι την υπογραφή του επαγγελματικού του συμβολαίου και το ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και τα μεταγραφικά σενάρια που τον φέρνουν κοντά στην ΑΕΚ και τα ποδοσφαιρικά του όνειρα.

Μια απολαυστική συνέντευξη από έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή με ταπεραμέντο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σταύρου Πήλιου στον «Π.Λ.»

Σταύρο ας πάμε τον χρόνο πίσω. Από που ξεκίνησες το ποδόσφαιρο και πως προέκυψε ο ΠΑΣ Γιάννινα;  

- «Στη Ρόδο ξεκίνημα να παίζω ποδόσφαιρο, με τους φίλους μου στη γειτονιά, όχι όμως σε κάποια ακαδημία. Ξεκίνησα να παίζω στα 13 στα Γιάννενα στις Ελπίδες Ιωαννίνων. Μετά από τρία χρόνια πήγα στην Κ 17 με προπονητή τον κ. Λάζαρο Σέμο, στη συνέχεια στην Κ 19 με τον κ. Αγγέλη και μετά στην πρώτη ομάδα»

Αγωνιζόσουν από το ξεκίνημα ως αριστερός μπακ ή ήρθε στην πορεία αυτό; Σε ποια άλλη θέση σου αρέσει να αγωνίζεσαι;  

- «Ξεκίνησα από αριστερό εξτρέμ και από μικρός μου άρεσε πάρα πολύ. Στην εποχή του κ. Πετράκη και πριν γίνω καν επαγγελματίας ήρθε μία ξαφνική αλλαγή και είχαμε κάνει κάποιες συζητήσεις και πίστευε λόγω ταχύτητας μπορώ να αγωνιστώ ως αριστερός μπακ. Στην αρχή παραξενεύτηκα γιατί μου άρεσε το γκολ, να παίζω μπροστά και να μην έχω τόσες πολλές ευθύνες σαν αμυντικός, αλλά στην πορεία τελικά μου άρεσε πολύ αυτή η θέση και δεν μου βγήκε σε κακό. Το αριστερό εξτρέμ δεν το αλλάζω, έπαιξα και λίγο στον Ηρακλή σαν αμυντικό χαφ αλλά πιστεύω ότι δεν είναι τόσο πολύ στο φόρτε μου να έχω τη μπάλα στα πόδια. Πλέον προτιμώ τη θέση του αριστερού μπακ».

Στην Κ 19 όπου αγωνίστηκες ήταν κάποιος προπονητής που σε βοήθησε να εξελιχθείς; 

- «Η καλή χρονιά που ανέβηκα πολύ ήταν με τον κ. Αγγέλη. Με βοήθησε πάρα πολύ και σαν άνθρωπο, αλλά και σαν ποδοσφαιριστή. Στην αρχή δεν ήμουν βασικός ήμουν εκτός αποστολής στα πρώτα έξι παιχνίδια. Σκεφτόμουν να φύγω αλλά μιλήσαμε και μου είπε να μείνω και θα πάρω την ευκαιρία. Στο επόμενο παιχνίδι με έβαλε και είπα ότι κάτι πρέπει να κάνω ώστε να δείξω ότι μπορώ να παίξω. Γιατί όταν δεν είσαι επαγγελματίας και έρχονται στην Κ 19 από τη μεγάλη ομάδα να παίξουν οι επαγγελματίες είναι λογικό να μη πάρεις παιχνίδια και τότε εμένα δεν με ήξερε κανένας ερχόμουν από την Κ 17. Αυτό για εμένα ήταν μια πρόκληση και πιστεύω ανταπεξήλθα πολύ καλά και στην πρώτη μου χρονιά στην Κ 19 το καλοκαίρι είχα πάρει τα πρώτα μηνύματα και πήγα προετοιμασία με τη μεγάλη ομάδα και αυτό ήταν μεγάλη χαρά για εμένα».

Ποια ήταν τα πρώτα λόγια του Γιάννη Πετράκη όταν σε καλωσόρισε στην μεγάλη ομάδα;  

- «Μου είπε ότι είμαι πολύ καλός σαν χαρακτήρας, με συμπάθησε και μου είπε πως είδε σε μένα ότι έχω κάτι ποδοσφαιρικό για να παίξω επαγγελματικά. Τα παιδιά από την Κ 19 ρωτούσαμε αν πρέπει να πηγαίνουμε στις προπονήσεις της μεγάλης ομάδας και μια μέρα θυμάμαι μου είπε να μη ξαναρωτήσω και θα πηγαίνω κάθε μέρα για προπόνηση και στην Κ 19 μόνο στους αγώνες. Αυτό με έκανε χαρούμενο γιατί με εμπιστεύτηκε και μόλις υπέγραψα επαγγελματικό συμβόλαιο με κάλεσε μετά από δύο εβδομάδες και με είχε στην αποστολή σε παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ  στην Τούμπα και μετά στο Κύπελλο με τον Πανιώνιο και εκεί κατάλαβα ότι κάτι κάνω καλά».

Ήθελε υπομονή από εσένα όλο αυτό το διάστημα ώστε να πάρεις την ευκαιρία για να αγωνιστείς;  

- «Ναι ήθελε υπομονή. Δεν σταμάτησα ποτέ να πιστεύω στον εαυτό μου και έλεγα ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία. Πράγματι στο Κύπελλο στον αγώνα με τη  Βέροια όπου είχα βάλει το γκολ με το πέναλτι ήταν αυτό το παιχνίδι που με στιγμάτισε πολύ σαν παίκτη, το παιχνίδι με τον Ατρόμητο όπου μου είχε δώσει τα εύσημα ο προπονητής. Όταν έχεις παίκτες σαν τον Πίρσμαν που πρέπει να συναγωνιστείς μόνο καλά μπορείς να πάρεις και να μαθαίνεις. Όλα τα χρόνια είχα υπομονή και δούλευα σκληρά».

Το καλοκαίρι του 2021 πήγες δανεικός στον Ηρακλή. Πως σκέφτηκες αυτό τον δανεισμό και αν σε βοήθησε στην εξέλιξη σου. 

- «Όταν ήρθε η στιγμή να πάω δανεικός δεν το είχα σκεφτεί καθόλου, δεν το πίστευα και πίστευα ότι θα είμαι στην ομάδα. Ο κ. Μεταξάς πίστευε τότε ότι ήταν καλύτερο (;) μάλλον και εντέλει μου έκανε καλό. Πήρα πάρα πολλές εμπειρίες και με βοήθησε πολύ ο Ηρακλής, ο κ. Γεωργιάδης με βοήθησε πάρα πολύ και σαν αριστερό μπακ και τον ευχαριστώ για αυτό όπως και την ομάδα του Ηρακλή». 

Πως ένιωσες όταν ο κ. Μεταξάς ανέφερε σε δηλώσεις του ότι για εμένα δεν υπάρχει παίκτης Πήλιος και αν η μετέπειτα πορεία σου είναι μια απάντηση στη δήλωση αυτή; 

- «Με πείραξε πάρα πολύ αυτό που είπε. Όταν μιλάς για έναν ποδοσφαιριστή έτσι δεν είναι ότι καλύτερο. Πείσμωσα πάρα πολύ και τελικά απέδειξα πράγματα που κάποιοι δεν τα πίστευαν για εμένα και χαίρομαι για αυτό».

Είσαι ικανοποιημένος από τη σεζόν που έκανες με δεδομένο ότι δεν ήσουν βασικός στην αρχή; 

- «Ξεκίνησε η σεζόν το καλοκαίρι και ήμουν πίσω στις επιλογές από τον Κιάκο και τον Ποζνάνσκι. Δεν ήμουν στα πλάνα του κ. Στάικου και εκεί υπήρχε η σκέψη να φύγω τον Ιανουάριο είτε ως δανεικός, είτε ως ελεύθερος. Συζήτησα με τον κ. Στάικο ο οποίος με πίστευε πάρα πολύ αλλά μου είπε να κάνω υπομονή και να περιμένω την ευκαιρία μου και να είμαι έτοιμος. Στην αρχή δεν τον πίστευα αλλά τον ευχαριστώ πολύ γιατί με εμπιστεύτηκε στο παιχνίδι με την ΑΕΚ και μετά στο παιχνίδι με τον Ιωνικό και θυμάμαι να μου λέει μετά το παιχνίδι ότι τον έβγαλα ασπροπρόσωπο και ότι με ευχαριστεί που έδειξα ότι ήμουν έτοιμος».

Ποιο πιστεύεις ότι ήταν το καλύτερο και το χειρότερο παιχνίδι σου στο πρωτάθλημα; 

- «Το καλύτερο μου παιχνίδι πιστεύω ήταν με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στα Γιάννενα. Ξεκίνησα άσχημα στα πρώτα παιχνίδι στα Play Out αλλά κάποια στιγμή σαν παίκτης θα κάνεις κάποια κοιλιά και εγώ προσπαθούσα να κρατήσω μία ισορροπία και πιστεύω ότι το κατάφερα».

 Που πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βελτίωση αγωνιστικά και ποιο τεχνικό χαρακτηριστικό σου θέλει δουλειά; 

- «Όλοι μου λένε για τη σωματοδομή μου και ότι χρειάζεται να πάρω λίγα κιλά και να δυναμώσω λίγο παραπάνω και στην άμυνα. Το τεχνικό στοιχείο που θέλω να βελτιώσω είναι στην άμυνα ενός εναντίον ενός».

Τι πιστεύεις ότι έφταιξε και η ομάδα φέτος κινδύνευσε με υποβιβασμό; 

- «Ξεκίνησε η χρονιά με διαφορετική ομάδα τελείως μετά τις αποχωρήσεις. Έφυγαν πολλοί παίκτες και αυτό φάνηκε στην αρχή του πρωταθλήματος και μέχρι τον Δεκέμβρη δεν είχαμε πάρει τους βαθμούς που θέλαμε αν και το πιστεύαμε πολύ ότι μπορούμε να το κάνουμε. Μας βοήθησε η διακοπή για το Μουντιάλ, ήρθαν κάποιοι παίκτες που μας βοήθησαν και αυτοί και είδαμε μετά τα αποτελέσματα με Ολυμπιακό, ΑΕΚ και Λεβαδειακό ότι δεν θα είχαμε κάποιο πρόβλημα να μείνουμε στην κατηγορία. Στα  Play Out γύρισε το πράγμα και ήταν καθαρά θέμα ψυχολογίας αλλά δεν πιστέψαμε ποτέ ότι θα πέσουμε και αυτό φάνηκε στο τέλος». 

Πιστεύεις ότι στο τέλος μίλησε η εμπειρία των παικτών και η αποφασιστικότητα ή και ο κόσμος ως 12ος παίκτης; 

- «Ο κόσμος ήταν πολύ σημαντικός φέτος, μας βοήθησε πάρα πολύ. Ήταν και πέρυσι κοντά στην ομάδα ακόμη και στα δύσκολα ήταν εκεί μαζί μας και τους ευχαριστώ για αυτό. Ήταν όμως και θέμα παικτών μέσα στα αποδυτήρια που δεν το έβαλαν ποτέ κάτω και ειδικά οι μεγαλύτεροι και όταν έχεις μια νεανική ομάδα με έναν νέο προπονητή παίζει και αυτό σημαντικό ρόλο».

Ήταν κομβικά τα παιχνίδια με Παναιτωλικό και Ιωνικό; 

- «Ναι ήταν κομβικά παιχνίδια τα ματς με Παναιτωλικό και Ιωνικό και ειδικά το δεύτερο και όταν παίρνεις τέτοιο διπλό πιστεύεις πιο πολύ και δείξαμε ότι δεν ήμασταν ομάδα που θα παλεύει για να μείνει κατηγορία».

Πως εκλαμβάνατε οι παίκτες τις αποδοκιμασίες από μερίδα του κόσμου προς τον προπονητή ο οποίος ανέλαβε φέτος όλο το βάρος τις ευθύνης για τις εμφανίσεις της ομάδας.

- «Ο κόσμος αγαπάει την ομάδα και αυτό το δείχνει με κάθε τρόπο. Φέτος περίμενε κάτι καλύτερο μιας και πέρυσι είχαμε τερματίσει 6οι και όταν αγαπάς την ομάδα τόσο πολύ δεν θες να κινδυνεύει. Ο προπονητής πήρε όλο το βάρος πάνω του. Στα αποδυτήρια μας είπε ότι το παίρνει όλο αυτός και εμείς πρέπει να έχουμε πίστη στο πλάνο. Ο προπονητής πίστευε ότι θα τα καταφέρουμε και φάνηκε στο τέλος ότι είχε δίκιο».

Θεωρείς ότι ήταν επιτυχημένος ως πρόεδρος ο Γιώργος Χριστοβασίλης και αν με τον θάνατο του κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του ΠΑΣ:  

- «Αρχικά να δώσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια Χριστοβασίλη. Ο πρόεδρος είναι μια μεγάλη απώλεια, εγώ τον ήξερα και πάρα πολύ καιρό. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν δημιούργησε πότε πρόβλημα στα αποδυτήρια, δεν είχε κακό λόγο και δεν έμπαινε στα χωράφια του προπονητή. Ήταν ο πρώτος που έδινε το έναυσμα να κάνουμε υπομονή, στήριζε τους παίκτες και τους προπονητές και σίγουρα μετά από 15 χρόνια ως πρόεδρος αφήνει πίσω του ένα μεγάλο ΠΑΣ Γιάννινα». 

Πιστεύεις ότι έχει έρθει η ώρα να κάνεις το βήμα παραπάνω με βάση τα μεταγραφικά σενάρια που σε φέρνουν πότε στην ΑΕΚ και πότε στον Ολυμπιακό; 

- «Το ότι ακούγονται αυτές οι φήμες είναι τιμή για εμένα. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος αν κάνεις το βήμα τώρα ή μετά. Η αλήθεια είναι ότι έχω να δώσω ακόμη πράγματα μιας και ήταν μόλις η πρώτη μου γεμάτη χρονιά στη μεγάλη κατηγορία. Πιστεύω ότι ακόμη χρειάζομαι παιχνίδια γιατί έχω πολλά πράγματα να βελτιώσω και για εμένα το πιο σημαντικό είναι το αγωνιστικό κομμάτι».

Υπάρχει κάτι χειροπιαστό ή μόνο φήμες όσον αφορά το ενδιαφέρον από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό;  

- «Εγώ ακόμα δεν έχω κάτι στα χέρια μου και είμαι παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα. Ότι διαχειρίζεται η ομάδα δεν το γνωρίζω και εγώ περιμένω να δω τι θα γίνει γιατί ακούω πάρα πολλά». 

Θα ήθελες να παραμείνεις στον ΠΑΣ εφόσον σου γίνει πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου; 

 - «Αν ο ΠΑΣ Γιάννινα μου κάνει την τιμή και μου προσφέρει συμβόλαιο ανανέωσης όλα τα σκέφτεσαι, δεν κάνεις βιαστικές κινήσεις. Αγαπώ τον ΠΑΣ Γιάννινα, έχω δει καλές και άσχημες μέρες οπότε ότι είναι καλύτερο να γίνει θα γίνει».

Ποιο είναι το πιο τρελό σου ποδοσφαιρικό όνειρο;

-  «Είναι τιμή να παίζεις στην Εθνική Ελλάδος ειδικά σε μια θέση που παίζω εγώ όπου παίζουν παίκτες όπως ο Τσιμίκας και ο Γιαννούλης και σίγουρα είναι μεγάλη πρόκληση. Ωστόσο το πιο τρελό μου όνειρο είναι να παίξω σε ένα από τα μεγάλα πρωταθλήματα στο εξωτερικό και να κατακτήσω το Τσάμπιος Λιγκ. Είναι ένα τεράστιο όνειρο».

 Ένα σχόλιο για τη διοργάνωση του τελικού στο Κύπελλο Ελλάδος που όλοι το θεωρούν γιορτή αλλά ψάχναμε για γήπεδο:

- «Είναι γιορτή ο τελικός Κυπέλλου και όταν είναι αντίπαλες δύο μεγάλες ομάδες πρέπει να έχει κόσμο. Έγινε αυτό με το γήπεδο και κρίμα που δεν είχε κόσμο να δει το παιχνίδι. Έτσι το αποφάσισαν, έτσι έγινε, οι παίκτες δεν μπορούν να κάνουν κάτι».

Είναι ένα κίνητρο για τα παιδιά της Κ 19 η ανάδειξη και η προώθηση στη μεγάλη ομάδα; 

- «Σίγουρα γιατί ο ΠΑΣ Γιάννινα πάντα πίστευε σε αυτά τα παιδιά και αυτό φάνηκε με εμένα, με τον Λιάσο, με τον Λώλη όπου είχαμε την ευκαιρία να προσπαθήσουμε και να φτάσουμε στη μεγάλη ομάδα. Αν το αξίζεις πραγματικά η ομάδα δεν θα σου σταθεί εμπόδιο και θα σε βοηθήσει πολύ να κάνεις το βήμα παραπάνω για να παίξεις στον ΠΑΣ μιας και αυτός είναι ο στόχος όσο πιο πολλά παιδιά βγαίνουν από την ακαδημία είναι ότι καλύτερο».

Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που παίζουν στην Κ 19; 

- «Θα συμβούλευα τα παιδιά να μη το βάζουν ποτέ κάτω, να έχουν υπομονή που είναι το πιο σημαντικό πράγμα, να δουλεύουν και η δικαίωση θα έρθει. Να ακούν τους γονείς τους γιατί είναι σημαντικό εμένα με βοήθησαν πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι από θέμα ψυχολογίας και υπομονής».

Έχεις αγωνιστεί ως συμπαίκτης με τον  αδελφό σου;  

- «Μαζί παίξαμε ένα φιλικό με αντίπαλο τη Βέροια όπου μπήκε αλλαγή και εγώ έπαιξα αριστερά και αυτός δεξιά και ήταν φοβερή εμπειρία να παίζεις συμπαίκτης με τον αδελφό σου έστω και σε φιλικό».

Τι χρειάζεται ο ΠΑΣ να μην έχει την ίδια εικόνα και του χρόνου;

 - «Είναι σημαντικό να μείνει ο ίδιος κορμός, να μην είναι μια νέα ομάδα όπως πέρυσι, είναι σημαντικό για τον προπονητή να ξέρει το πλάνο, αυτοί που θα έρθουν να μπουν γρήγορα. Θα δουλέψουμε πολύ το καλοκαίρι ώστε να διορθωθούν τα λάθη και να μην έχουμε τα ίδια».

Πως ήταν το κλίμα στα αποδυτήρια μιας και είναι η δύναμη του ΠΑΣ όλα τα χρόνια; 

 - «Όποιος παίκτης έρχεται στην ομάδα ενσωματώνεται πάρα πολύ γρήγορα. Τα αποδυτήρια είναι μεγάλη δύναμη στον ΠΑΣ και παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην αγωνιστική δράση και ειδικά κάποιοι παίκτες με τρέλα όπως Εραμούσπε. Ο Τζίνο που ήρθε τον Γενάρη έκανε αμέσως καλές σχέσεις με όλους. Τα αποδυτήρια ήταν πάντα καλά είτε πήγαινε καλά η ομάδα είτε όχι».

Πως βλέπεις την αθλητική δημοσιογραφία στα Γιάννενα;

 «Είναι πολύ έντονη. Οι δημοσιογράφοι είστε κοντά στην ομάδα και αυτό το βλέπεις και στις προπονήσεις που έρχεστε. Είστε σωστοί άνθρωποι που δεν μπλέκονται στο αγωνιστικό και εντός των αποδυτηρίων».

Να σχολιάσεις με λίγα λόγια τα παρακάτω πρόσωπα: 

Γιάννης Πετράκης: «Ο πρώτος προπονητής που με πίστεψε, μου έκανε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο. Καλός άνθρωπος, καλός προπονητής, ήταν μεγάλη τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί του». 

Αργύρης Γιαννίκης: «Καθαρά γερμανική φιλοσοφία, είχε ένα πλάνο και έπρεπε να υποστηρίξεις για να παίξεις. Μου βγήκαν οι χρονιές με τον κ. Γιαννίκη, δεν είχα πολλές συμμετοχές αλλά πάντα σου μιλούσε, σε βοηθούσε και πήρα σημαντικά πράγματα».

Ηρακλής Μεταξάς: «Δεν τον έζησα. Όταν ήρθε, πήγα δανεικός».

Θανάσης Στάικος: «Τρομερός άνθρωπος, χαρακτήρας, έπαιρνε το βάρος πάνω του και δεν το έφερνε στα αποδυτήρια. Ένας προπονητής που έχει να δώσει πολλά και το δείχνει όταν σε πιστεύει. Πίστεψε πολύ στην ομάδα και με χαροποιεί που του βγήκε στο τέλος της σεζόν». 

Μπάμπης Καρβέλης: «Τον ξέρω πολλά χρόνια, δεν κρύβομαι ποτέ από τον Μπάμπη. Με καταλαβαίνει όταν έχω κάτι, μου μιλάει, με βοηθάει πολύ και είναι τρομερός άνθρωπος. Είναι η ψυχή των αποδυτηρίων».

Δημήτρης Νιαρχάκος: «Ελάχιστα τον θυμάμαι γιατί δεν τον πρόλαβα σαν παίκτης. Όταν έγινα επαγγελματίας αυτός με φώναξε και μου είπε θα σε καλέσουν να υπογράψεις, ήσυχος άνθρωπος, δεν παρενέβη από ότι θυμάμαι ότι ήταν καλός στη δουλειά του». Παναγιώτης Χριστοβασίλης: «Είχαμε πολλές συνομιλίες, με βοήθησε σε κάποια κομμάτια όταν πήγα στον Ηρακλή και τον Γενάρη που υπήρχε περίπτωση να φύγω. Έδωσε το στίγμα στην ομάδα και όταν ο πατέρας του δεν ήταν καλά στην υγεία του. Μας έδινε δύναμη, μας πίστευε εμάς και τον προπονητή».

 Κλείνοντας τη συνέντευξη στείλε ένα μήνυμα στον κόσμο του ΠΑΣ:  

- «Ο κόσμος αγαπάει πάρα πολύ την ομάδα και αυτό φαίνεται από την προσέλευση του στα παιχνίδια. Να μη σταματήσει ποτέ να πιστεύει στην ομάδα. O ΠΑΣ Γιάννινα είναι μεγάλη ομάδα, ο κόσμος πρέπει να είναι συνέχεια στο γήπεδο και οι φίλαθλοι να υποστηρίζουν την ομάδα. Να είναι σίγουροι ότι αυτή θα τους ανταμείβει με τα αποτελέσματα».