Χορταστικό φινάλε, στην 9η θέση τερμάτισε ο ΠΑΣ Γιάννινα

on .

pas

Δίχως βαθμολογικό άγχος και αγωνιστικές σκοπιμότητες παρατάχθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς «Λάμπρος Κατσώνης» και αναδείχτηκε ισόπαλος 3-3 με τον Λεβαδειακό για την 7η και τελευταία αγωνιστική των Play Out της Super League.

Οι Γιαννιώτες τερμάτισαν στην 9η θέση της βαθμολογίας με 34 βαθμούς σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά και κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον και την επόμενη σεζόν. Χορταστικό παιχνίδι με 6 γκολ, 3 δοκάρια και ανατροπές στο σκορ. Επιστροφή με γκολ και δοκάρι για τον Ισπανό Πέδρο Κόντε. Τάσεις παραμονής από τον Θανάση Στάικο. Υποβιβάστηκε ο Ιωνικός που έμεινε στο 2-2 με τη Λαμία και θα ακολουθήσει τον Λεβαδειακό στην Super League 2. 

Πώς έπαιξαν

Με 24 παίκτες στην αποστολή και μοναδικό απόντα τον τραυματία Κιάκο ταξίδεψε στη Λιβαδειά ο ΠΑΣ Γιάννινα. Όλοι οι παίκτες θέλησαν να ακολουθήσουν την ομάδα στο τελευταίο αγώνα της σεζόν. Ο Θανάσης Στάικος έδωσε φανέλα βασικού στον φυσικό αρχηγό του ΠΑΣ, Πέδρο Κόντε, ο οποίος είχε μπει ως αλλαγή στα δυο τελευταία ματς με Ιωνικό και Αστέρα Τρίπολης. Εκτός από τον Ισπανό φορ, ξεκίνησαν βασικοί οι Ράντου, Μπορταγκαράι και Αλέξανδρος Λώλης, με τον Θανάση Στάικο να προχωρά σε έξι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο ματς. 

Ο 43χρονος τεχνικός παρέταξε τους Γιαννιώτες με διάταξη 4-4-1-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αθανασίου, δεξί μπακ Σόρια, αριστερό ο Ράντου, ενώ στο κέντρο της άμυνας στόπερ έπαιξαν οι Εραμούσπε  και Μπορταγκαράι. Αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Τζίνο και Ριένστρα, έχοντας στα φτερά της επίθεσης τον Ροσέρο, αριστερά τον Λώλη, ενώ ο Παμλίδης κινήθηκε στον άξονα πίσω από τον Κόντε που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Ο πρώην προπονητής του ΠΑΣ και νυν του Λεβαδειακού Γιάννης Πετράκης παρέταξε τον Λεβαδειακό με διάταξη 4-3-3 και με τρεις αλλαγές σε σχέση με το ισόπαλο ματς στη Λαμία που σήμανε και τον υποβιβασμό στη Super League 2. Ο Γκροφ ήταν κάτω από τα δοκάρια, ο Τσάπρας δεξί μπακ και ο Βήχος αριστερό, με τους Λιάγκα και Παζ στόπερ στο κέντρο της άμυνας. Αμυντικό χαφ έπαιξε ο Μεχία έχοντας μπροστά του εσωτερικούς μέσους τους Χάμοντ και Συμελίδης. Δεξιά στην επίθεση ο Γιαννιώτας, αριστερά ο Λούα Λούα και στην κορυφή ο Νίκας. 

Θερμό το κλίμα με Πετράκη

Τα 5,5 χρόνια παρουσίας του Ρεθυμνιώτη προπονητή Γιάννη Πετράκη στον πάγκο του ΠΑΣ και το γεγονός ότι σύνδεσε το όνομά του με την ευρωπαϊκή έξοδο της ομάδας της Ηπείρου το καλοκαίρι του 2016 έχουν δημιουργήσει δυνατές φιλίες και άρρηκτες σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους των Γιαννιωτών και στον Κρητικό τεχνικό. O Γιάννης Πετράκης είχε θερμό εναγκαλισμό τόσο με τον Πέδρο Κόντε με τον οποίο συνεργάστηκαν δυο σεζόν όσο και με τον υπεύθυνο ασφαλείας Φώντα Βρόσγο. Μάλιστα, περνώντας από τον πάγκο του ΠΑΣ είχε φιλική συνομιλία με τον Θανάση Στάικο, τον οποίο και συνεχάρη για τα όσα πέτυχε παρά τις αντιξοότητες. 

Ανοιχτό ματς - εκατέρωθεν φάσεις

Οι δυο ομάδες ήταν αδιάφορες βαθμολογικά, ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε εξασφαλίσει ήδη και μαθηματικά την παραμονή του, ενώ ο Λεβαδειακός είχε υποβιβαστεί. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές να παίξουν ελεύθερα, χωρίς άγχος και με διάθεση να πιέσουν ψηλά και να δημιουργήσουν ευκαιρίες.

Ο ΠΑΣ μπήκε πιο φορτσάτος και έχασε καλή στιγμή στο 5’. Ο Λώλης από αριστερά έκανε τη σέντρα, η μπάλα κόντραρε και στο δεύτερο δοκάρι ο Κόντε ήταν ολομόναχος αλλά δεν μπόρεσε να κάνει την προβολή.Ο Λεβαδειακός είχε την πρώτη καλή στιγμή στο 7’, όταν έπειτα από σέντρα από δεξιά και αρχική επαναφορά της μπάλας από τον Γιαννιώτα, οι κόντρες του Νίκα με τους αμυντικούς του ΠΑΣ ευνόησαν τον Τσάπρα που βγήκε σε θέση τετ α τετ, όμως ο Ράντου έβαλε σωτήρια την κόντρα και έδιωξε σε κόρνερ. 

Η ομάδα της Βοιωτίας έγινε απειλητική και στο 11’, όταν μετά από αντεπίθεση και πάσα του Συμελίδη στον Γιαννιώτα, ο Μπορταγκαράι τον έκοψε με σωτήριο τάκλιν. Η γιαννιώτικη ομάδα έχασε μοναδική ευκαιρία να ανοίξει το σκορ στο 22’ με πρωταγωνιστή τον Ροσέρο. Ο Ριένστρα έκλεψε στη μεσαία γραμμή από τον Χάμοντ και έβγαλε για τον Παμλίδη που κουβάλησε την μπάλα και έκανε εξαιρετική κάθεση πάσα για τον Ροσέρο. Ο Κολομβιανός βγήκε στην πλάτη της άμυνας και ξεπέρασε τον Γκροφ, όμως γλίστρησε και έχασε την ευκαιρία να σκοράρει σε κενή εστία. Το ματς συνέχισε να έχει φρενήρη ρυθμό και στο 24’ ο Λεβαδειακός απάντησε στη φάση του Ροσέρο. Μετά από παράλληλη σέντρα του Τσάπρα στον Λούα Λούα, εκείνος βρέθηκε αμαρκάριστος, έκανε το πλασέ αλλά η μπάλα έκανε γκελ και ο Εραμούσπε έδιωξε πάνω στη γραμμή.

Δοκάρι με Λούα Λούα- προβάδισμα με Γιαννιώτα

Η ομάδα του Γιάννη Πετράκη εκμεταλλεύτηκε την ολιγόλεπτη πίεση που άσκησε στα καρέ του Αθανασίου, είχε δοκάρι στο 26’ και έφτασε στην επίτευξη του γκολ στο 28’. Αρχικά σε αντεπίθεση με τον Δούμτσιο από δεξιά και παράλληλη σέντρα προς τον Γιαννιώτα, η μπάλα πήγε στο δεύτερο δοκάρι στον Λούα Λούα που έκανε το πλασέ, η μπάλα βρήκε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Αθανασίου, στη συνέχεια στο πόδι του πορτιέρο του ΠΑΣ και απομακρύνθηκε. Οι γηπεδούχοι τελικά πήραν το προβάδισμα στο σκορ στο 28’. Έπειτα από λάθος τάκλιν του Μπορταγκαράι προς τα πίσω, έκλεψε ο Τσάπρας και τροφοδότησε από δεξιά τον Δούμτσιο, Ράντου και Εραμούσπε μπερδεύτηκαν, η μπάλα κόντραρε μεταξύ τους και κατέληξε στον Γιαννιώτα, ο οποίος από κοντά με δυνατό σουτ νίκησε τον Αθανασίου και άνοιξε το σκορ για το 1-0 του Λεβαδειακού.

Ισοφάριση με Κόντε, ανατροπή με Ροσέρο

Ο Θανάσης Στάικος προχώρησε σε εσωτερική αλλαγή στο ημίωρο, μετατοπίζοντας δεξιά τον Λώλη και αριστερά τον Ροσέρο. Ο Πέδρο Κόντε που ταλαιπωρήθηκε δυο χρόνια από τους τραυματισμούς και είχε να σκοράρει σε επίσημο ματς από το διπλό του ΠΑΣ στη Τούμπα με 0-1 επί του ΠΑΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2021,βρήκε δίχτα στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής στη Βοιωτία. Στο 34’ με 40αρα μπαλιά ο Εραμούσπε βρήκε δεξιά τον Ροσέρο, ο οποίος με ωραία κίνηση από τα αριστερά σε αντεπίθεση ντρίπλαρε τον Τσάπρα. Ο Κολομβιανός σέντραρε και ο γκολεαδόρ Κόντε με κεφαλιά ισοφάρισε σε 1-1, ένα γκολ που πανηγυρίστηκε δεόντως από τον ίδιο, τους συμπαίκτες του και τον πάγκο του ΠΑΣ. 

Το μομέντουμ του αγώνα και η ψυχολογία έγειραν στη πλευρά του ΠΑΣ, με την ομάδα του Στάικου να κάνει την ολική ανατροπή στο σκορ στο 38’.Οι φιλοξενούμενοι έκλεψαν τη μπάλα στη μεσαία γραμμή και βγήκαν γρήγορα μπροστά με τον Κόντε να βγάζει τετ α τετ τον Παμλίδη. Ο τερματοφύλακας του Λεβαδειακού έσωσε προσωρινά, η μπάλα έμεινε ζωντανή στη μικρή περιοχή, ο Κόντε έκανε την προβολή, όμως η μπάλα πήγε στο οριζόντιο δοκάρι. Τελικά στην επαναφορά ο Ροσέρο στόπαρε ψύχραιμα και με κοντινό σουτ έδωσε προβάδισμα στον ΠΑΣ με 1-2 πετυχαίνοντας το δεύτερο συνεχόμενο γκολ του σε ισάριθμα παιχνίδια.

Ισοφάρισε στην εκπνοή ο Τσάπρας

Το πρώτο ημίχρονο έκρυβε και άλλες δυνατές συγκινήσεις μέχρι τη λήξη του και αν μη τι άλλο πρόσφερε θέαμα σε όσους το παρακολούθησαν δια ζώσης αλλά και από το συνδρομητικό κανάλι. Ο Λεβαδειακός απείλησε στο 43’ με το σουτ του Συμελίδη που έδιωξε τη μπάλα με το πόδι δύσκολα ο Αθανασίου και ισοφάρισε  στην εκπνοή του ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 45+2’ με τον Τσάπρα. Ο Χάμοντ έκανε το φαλτσαριστό σουτ, η μπάλα χτύπησε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Αθανασίου και στην επαναφορά της μπάλας ο Τσάπρας έστειλε την μπάλα πάνω στον Αθανασίου που στην προσπάθεια του να σώσει το γκολ η μπάλα πέρασε τη γραμμή και ήρθε η ισοφάριση σε 2-2 με επεισοδιακό τρόπο.

Κέντησε και σκόραρε ο Βρακάς

Οι δυο ομάδες μπορεί να έδειξαν σημάδια κόπωσης από την υπερπροσπάθεια στο πρώτο ημίχρονο και ο ρυθμός να μην ήταν ανάλογος στις αρχές της επανάληψης, ωστόσο υπήρξαν αξιόλογες τελικές προσπάθειες, ιδίως από πλευράς Λεβαδειακού. Στο 50’ ο Τσάπρας έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Συμελίδης το σουτ στην κίνηση, όμως η μπάλα έφυγε άουτ. Ο Γιαννιώτας στο 52’ εκμεταλλεύτηκε τον κενό χώρο από τον ΠΑΣ, έκανε το σουτ αλλά  η μπάλα έφυγε δίπλα από τα δοκάρια του Αθανασίου. Η ομάδα της Βοιωτίας συνέχισε να πιέζει και στο 55’ σε σουτ του Γιαννιώτα από τον άξονα, ο Αθανασίου απομάκρυνε δύσκολα σε κόρνερ. Οι επόμενες τελικές στο παιχνίδι δημιουργήθηκαν και πάλι από την ομάδα του Πετράκη. Στο 58’ σε σουτ του Τσάπρα μπλόκαρε εύκολα ο Αθανασίου, ενώ στο επόμενο λεπτό σε κεφαλιά από τον Λούα Λούα μπλόκαρε και πάλι χωρίς δυσκολία ο Αιγιώτης πορτιέρο του ΠΑΣ.

Το σύνολο του Θανάση Στάικου έφτασε κοντά στο να ανακτήσει το προβάδισμα στο σκορ στο 63’. Ο Ροσέρο από αριστερά έκανε τη σέντρα, η μπάλα βρήκε στη πλάτη του Παζ και άλλαξε πορεία, με τον Κόντε να την βρίσκει ελάχιστα, όμως να μην μπορεί να της δώσει πορεία προς τα δίχτυα. Μπορεί να μην σκόραρε, ωστόσο ήταν ένα ακόμη δείγμα της κλάσης του Ισπανού επιθετικού που δείχνει πόσο αισθητή ήταν φέτος η απουσία του για τη γιαννιώτικη ομάδα. Στο 64’ ο Γιαννιώτης παίκτης του Λεβαδειακού Βρακάς έκανε το σουτ αλλά η μπάλα κόντραρε και έφυγε κόρνερ. 

Ο γιος του προέδρου της ΕΠΣΗΠ Κώστα Βρακά, Γιώργος είχε εξαιρετική απόδοση στο προχτεσινό ματς, έχοντας καλές στιγμές και πετυχαίνοντας ένα γκολ. Στο 67’ με όμορφη ενέργεια και φαλτσαριστό σουτ του Βρακά, η μπάλα έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Αθανασίου. Στο 70’ ο Αθανασίου έδιωξε σε κόρνερ τη μπάλα σε σουτ του Βρακά, ενώ στο 75’ από πάσα από δεξιά του Δούμτσιου, ο Βρακάς σούταρε άστοχα από το ύψος του πέναλτι. Ο Γιαννιώτης επιθετικός του Λεβαδειακού συνέχισε με πείσμα και τελικά σκόραρε στο 78’. Ο Βρακάς με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο δεξί παραθυράκι και στα δίχτυα του Αθανασίου παρά την προσπάθεια του πορτιέρο του ΠΑΣ για το 3-2. 

Απίστευτο ματς και ισοφάριση με Παμλίδη

Στη διάρκεια ενός κακού και χαλαρού δευτέρου ημιχρόνου στο οποίο ο ΠΑΣ δέχτηκε πάνω από δέκα τελικές σε 28 λεπτά, κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσια στην πρώτη του επιθετική προσπάθεια στην επανάληψη. 

Οι Γιαννιώτες απάντησαν στο γκολ του Βρακά και ισοφάρισαν με τον Παμλίδη στο 80’. Έπειτα από σέντρα-λουκούμι του Εραμούσπε με το δεξί, ο Παμλίδης βρέθηκε αφύλακτος στη μικρή περιοχή του Λεβαδειακού και με κεφαλιά νίκησε τον Γκροφ και ισοφάρισε σε 3-3 για τον ΠΑΣ. Αυτό ήταν το έκτο γκολ στο πρωτάθλημα για τον Παμλίδη που έπιασε στη δεύτερη θέση των σκόρερ του ΠΑΣ τον Μπάλαν, πίσω από τον Εραμούσπε που αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας.Με την είσοδο του στο παιχνίδι στη θέση του Τζίνο, ο Νίκος Λώλης έγινε ο 34ος παίκτης που χρησιμοποιήθηκε φέτος στο ρόστερ του ΠΑΣ. Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Ματσούκα βρήκε τις δυο ομάδες να ολοκληρώνουν με ισοπαλία τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στη σεζόν και να ετοιμάζονται σιγά-σιγά για διακοπές, ετοιμάζοντας μετά τα πλάνα τους για τη νέα χρονιά.

Διαιτησία: Ματσούκας (Στάικος- Νίκζας)

Λεβαδειακός (Γιάννης Πετράκης): Γκροφ, Βήχος, Χάμοντ, Τσάπρας, Λιάγκας, Παζ, Μεχία, Νίκας (15’ λ.τρ Δούμτσιος), Γιαννιώτας, Λούα λούα (62’ Βρακάς), Συμελίδης (62’ Σκβάρκα).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Αθανασίου, Σόρια, Ράντου, Εραμούσπε, Μπορταγκαράι (90’ Παντελάκης), Τζίνο (90’ Λώλης Ν), Ριένστρα (57’ Καραχάλιος), Ροσέρο, Λώλης Α (73’ Λέο), Παμλίδης, Κόντε (73’ Κύρκος).