Πάρτι παραμονής, ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης 1-0

on .

7

Στο πρωτάθλημα της Super League για τέταρτη συνεχόμενη φορά και συνολικά 13η την τελευταία δεκαπενταετία θα συνεχίζει να αγωνίζεται ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα της Ηπείρου ξεπέρασε με 1-0 το εμπόδιο του Αστέρα Τρίπολης το βράδυ του Σαββάτου στο «Ζωσιμάδες» χάρη στο γκολ του Ροσέρο (84’) και εξασφάλισε πανηγυρικά την παραμονή της στην κατηγορία. Ξέφρενο γλέντι εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου από 5000 φιλάθλους. Στην 9η θέση με 33 βαθμούς οι Γιαννιώτες. Υποβιβάστηκε και μαθηματικά ο Λεβαδειακός, ο οποίος ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις από τη Λαμία. Ιωνικός ή Λαμία η δεύτερη ομάδα που θα υποβιβαστεί, θα λύσουν τις διαφορές τους στο μεταξύ τους ντέρμπι παραμονή στη Νίκαια.

Ξέφρενο πάρτι παραμονής στήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο «Ζωσιμάδες». Το γκολ του Ροσέρο (84’) χάρισε στον ΠΑΣ Γιάννινα τη νίκη με 1-0 επί του Αστέρα Τρίπολης και μαζί τη μαθηματική εξασφάλιση και την αποφυγή του υποβιβασμού. Μετά τους Παναιτωλικό και Ιωνικό η ομάδα του Θανάση Στάικου πέτυχε την τρίτη της σερί νίκη και πανηγύρισε εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου με τους 5.000 φιλάθλους την επίτευξη του στόχου της παραμονής. Ο Λεβαδειακός, του Γιάννη Πετράκη, η πρώτη ομάδα που υποβιβάστηκε μαθηματικά, Ιωνικός ή Λαμία η δεύτερη ομάδα που θα ακολουθήσει τους Βοιωτούς στη δεύτερη κατηγορία. 

Πώς έπαιξαν

Ύστερα από 2,5 μήνες από τον τραυματισμό του επέστρεψε σε αποστολή του ΠΑΣ Γιάννινα ο Ζήσης Καραχάλιος και μάλιστα πήρε χρόνο συμμετοχής στο φινάλε του αγώνα. Η συνταγή της πολύτιμης νίκης στη Νίκαια την προηγούμενη αγωνιστική επί του Ιωνικού δεν άλλαξε από τον Θανάση Στάικο που παρέταξε τον ΠΑΣ για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι με διάταξη 4-4-1-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αθανασίου, δεξί μπακ ο Σόρια, αριστερό ο Πήλιος και στόπερ οι Παντελάκης και Εραμούσπε. 

Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Λιάσος και Τζίνο, δεξί εξτρέμ έπαιξε ο Τζίμας, αριστερό ο Μορέιρα και ο Παμλίδης έπαιξε πίσω από τον Μπάλαν που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Από την πλευρά του ο προπονητής του Αστέρα Γιάννης Δουβίκας προτίμησε να παρατάξει τους Αρκάδες με σύστημα 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Παπαδόπουλος, δεξί μπακ ο Γκαρθία, αριστερό ο Άλβαρες και στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Καστάνιο και Ατιένθα. Στα χαφ αγωνίστηκαν οι Ιγκλέσιας και Μουνάφο, δεξιά στην επίθεση ήταν ο Κρέσπι, αριστερά ο Μπαρτόλο και ο Σίτο έπαιξε ως δεκάρι πίσω από τον Τιλίκα που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Καλύτερος στο ξεκίνημα ο Αστέρας

O Αστέρας μπήκε φουριόζος στο ματς και μόλις στο 1’ έκανε την πρώτη τελική στο ματς. Ο Άλβαρες έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Δευτερόλεπτα αργότερα στο 2’ ο Μουνάφο έκλεψε από τον Λιάσο και ο Κρέσπι τροφοδότησε τον Μπαρτόλο που έπιασε το δυνατό σουτ, αλλά ο Αθανασίου με δύσκολη επέμβαση έδιωξε σε κόρνερ. Οι Αρκάδες συνέχισαν να δημιουργούν προβλήματα στους Γιαννιώτες και απείλησαν από στατική φάση στο 15’. 

Ο Τιλίκα εκτέλεσε το φάουλ, ο προωθημένος Καστάνιο πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Η ομάδα του Θανάση Στάικου απορρόφησε την πίεση του Αστέρα, ισορρόπησε στο ματς μετά το εικοσάλεπτο και είχε την πρώτη καλή στιγμή στο 25’. Ο Σόρια εκτέλεσε το κόρνερ, ο Παντελάκης πήρε την κεφαλιά, ο Άλβαρες παραλίγο να στείλει τη μπάλα αθελά του στα δίχτυα της ομάδας του στην προσπάθειά του να απομακρύνει, αλλά η μπάλα έφυγε κόρνερ.

Ενίσχυση και συνθήματα για τον Δημήτρη

Οι φίλαθλοι του ΠΑΣ Γιάννινα δεν ξέχασαν τον 30χρονο φίλο της ομάδας Δημήτρη που χτυπήθηκε από οπαδούς του Ολυμπιακού στις 7 Απριλίου στα Σεισμόπληκτα κατά την αιματηρή ενέδρα και έμεινε αρκετό καιρό στη ΜΕΘ. Πλέον ο φίλος του ΠΑΣ νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική και οι φίλαθλοι με τη συμπλήρωση 30 λεπτών στο προχτεσινό ματς χειροκρότησαν και φώναξαν ρυθμικά το όνομά του, ενώ είχαν αναρτημένο και πανό.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα νεαροί οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα συγκέντρωσαν από τους φιλάθλους οικονομική βοήθεια για τις θεραπείες που χρειάζεται ο 30χρονος Δημήτρης. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική, ενώ επίσης συγκινητική ήταν η κίνηση των παικτών του Αστέρα Τρίπολης. Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του τερματοφύλακα Νίκου Παπαδόπουλου συγκεντρώθηκε από τους ποδοσφαιριστές των Αρκάδων χρηματικό ποσό για τον τραυματία οπαδό του ΠΑΣ Γιάννινα. 

Φινάλε με ευκαιρία Πήλιου

Tο παιχνίδι συνέχισε να μην έχει ρυθμό και οι δυο ομάδες να αδυνατούν να βρουν κενούς χώρους για να κάνουν τη ζημιά στην αντίπαλη εστία. Στο 40’ έπειτα από ωραία ενέργεια από τον Πήλιο που έκανε μια δύσκολη σέντρα από αριστερά, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και ανάγκασε τον Παπαδόπουλο να αποκρούσει με δυσκολία, παραχωρώντας κόρνερ. 

Aυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή ενός κακού ποιοτικά πρώτου ημιχρόνου με ελάχιστες συγκινήσεις όπου οι δυο ομάδες εμφανίστηκαν αρκετά νωχελικές και δεν έδειχναν πρόθυμες να δημιουργήσουν επιθετικά. O Αστέρας ήταν κάπως πιο δραστήριος και είχε μία ελαφρά υπεροχή, αλλά χωρίς να καταφέρει να φανεί ουσιαστικά απειλητικός για την εστία του Αθανασίου.

Σε χαμηλό τέμπο το ματς - αποθέωση Κόντε

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου οι προπονητές Θανάσης Στάικος και Γιάννης Δουβίκας δεν προχώρησαν σε κάποια αλλαγή, ενώ η πρώτη τελική στο ματς στην επανάληψη ήταν για τον Αστέρα. Στο 50’ ο Σίτο έκανε το σουτ εκτός περιοχής αλλά ο Αθανασίου μπλόκαρε με σχετική ευκολία τη μπάλα στο κέντρο της εστίας. To παιχνίδι κυλούσε σε χαμηλό τέμπο και συνέχιζε να είναι ανιαρό όπως στο πρώτο ημίχρονο. 

Η γιαννιώτικη ομάδα με τη συμπλήρωση 60 λεπτών στην αναμέτρηση ανέβηκε ψηλά και προσπάθησε να απειλήσει την εστία του Παπαδόπουλου, ενώ διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι σε χέρι του Ατιένθα. Στο 62’ ο Θανάσης Στάικος προχώρησε σε διπλή αλλαγή, βάζοντας το ματς τους Ροσέρο και Κόντε αντί των Μπάλαν και Μορέιρα αντίστοιχα με σκοπό να τονώσει την επιθετική γραμμή του ΠΑΣ. Ο φυσικός αρχηγός των Γιαννιωτών Πέδρο Κόντε αποθεώθηκε από τους φιλάθλους του ΠΑΣ τη στιγμή της εισόδου του στον αγωνιστικό χώρο, καθώς είχε να αγωνιστεί σε ματς στο Ζωσιμάδες από το παιχνίδι με τη Λαμία στα τέλη Αυγούστου όταν και υπέστη ρήξη χιαστών. Ο Ισπανός φορ είχε αγωνιστεί για λίγα λεπτά στο παιχνίδι με τον Ιωνικό στη Νεάπολη. Μετά τις αλλαγές, ο Ροσέρο πήγε δεξί εξτρέμ, αριστερό ο Τζίμας και ο Παμλίδης έπαιξε δεύτερος σέντερ φορ πίσω από τον Κόντε σε ένα σύστημα 4-4-1-1. Στο 67’ ο Ροσέρο πραγματοποίησε ένα μακρινό συρτό σουτ αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ.

Επέμβαση Αθανασίου - φάση Κόντε

Οι Αρκάδες έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ στο 75’, καθώς απείλησαν με τον Μπαρτόλο αλλά ο Αθανασίου γλίτωσε τους Γιαννιώτες από βέβαιη παραβίαση. 

Συγκεκριμένα ο Μπαρτόλο έφυγε στην κόντρα επίθεση, πάτησε περιοχή από δεξιά, έκανε ένα δυνατό σουτ και ανάγκασε σε εντυπωσιακή απόκρουση τον Αθανασίου που έδιωξε σε κόρνερ. Ήταν μία καθοριστική επέμβαση από τον νεαρό γκολκίπερ του ΠΑΣ σε ένα κομβικό χρονικά σημείο. Ο ΠΑΣ στο τελευταίο δεκάλεπτο δυνάμωσε την ένταση που έβγαζε στο παιχνίδι και στο 81’ ο Σόρια έκανε σέντρα από δεξιά, ο Κόντε πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Προβάδισμα με Ροσέρο - εξασφάλιση παραμονής 

Η αλλαγή της εικόνας των Γιαννιωτών μετά την είσοδο των Κόντε και Ροσέρο στο ματς ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή, οι παίκτες του Στάικου έδειξαν πάθος και να μην συμβιβάζονται με τον βαθμο της ισοπαλίας που τους αρκούσε να κλειδώσουν την παραμονή στην κατηγορία. 

Η πίεση των τελευταίων λεπτών που άσκησε ο ΠΑΣ Γιάννινα καρποφόρησε στο 84’.  Μετά από εκτέλεση φάουλ του Σόρια, ο Παντελάκης πήρε μια πρώτη κεφαλιά, η μπάλα κόντραρε στην πλάτη του Καστάνιο και στρώθηκε στον Ροσέρο, ο οποίος με δυνατό σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής νίκησε τον Παπαδόπουλο για το 1-0.

Στο 89’ πέρασε στο ματς ο Ζήσης Καραχάλιος στη θέση του Παμλίδη, εν μέσω αποθέωσης από τους φιλάθλους του ΠΑΣ σε ένα γρανάζι της μεσαίας γραμμής τα τελευταία δυο χρόνια, που όμως τον χτύπησε η ατυχία των τραυματισμών και έμεινε για 2,5 μήνες εκτός δράσης.

Το τελικό σφύριγμα του Ανδρέα Γκάμαρη βρήκε παίκτες, πάγκο και φιλάθλους του ΠΑΣ να πανηγυρίζουν έξαλλα την εξασφάλιση και μαθηματικά της παραμονής στη Super League 1. 

8B

Η ανακούφιση, η ένταση και η επίτευξη του στόχου της παραμονής μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα φιλάθλων της γιαννιώτικης ομάδας να μπει στον αγωνιστικό χώρο με σημαίες και να γίνεται ένα κουβάρι με τους παίκτες. Όλοι μαζί χόρευαν και πανηγύριζαν για την παραμονή, τραγούδησαν συνθήματα της ομάδας, ενώ το πάρτι συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και στους δρόμους έξω από το Εθνικό Στάδιο. Πρωταγωνιστές οι Λατινοαμερικάνοι και κυρίως ο Εραμούσπε με τον Τζίνο. 

Πλέον, ο ΠΑΣ Γιάννινα την τελευταία αγωνιστική θα ταξιδέψει στη Λιβαδειά χωρίς βαθμολογικό άγχος σε μια αναμέτρηση χωρίς βαθμολογικό κίνητρο. Η ομάδα της Βοιωτίας ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις από τη Λαμία και με την ισοπαλία 1-1 υποβιβάστηκε και μαθηματικά στην Super League 2.

Σημειώνεται ότι με 33 βαθμούς η ομάδα της Ηπείρου βρίσκεται μια ανάσα από την 9η θέση καθώς ακόμα και σε περίπτωση που ηττηθεί στη Λιβαδειά υπερέχει σε τριπλή ισοβαθμία του Αστέρα Τρίπολης και του Παναιτωλικού αν αυτοί νικήσουν την τελευταία αγωνιστική. Το μοναδικό σενάριο ο ΠΑΣ να τερματίσει 10ος είναι σε ισοβαθμία με τον Παναιτωλικό λόγω του οδυνηρού 1-4 στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. 

Διαιτησία: Γκάμαρης (Κολιάκος - Παγουρτζής)

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Αθανασίου, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Λιάσος, Τζίνο, Τζίμας, Μορέιρα (62’ Κόντε), Παμλίδης (89’ Καραχάλιος), Μπάλαν (62’ Ροσέρο).

Αστέρας Τρίπολης (Γιάννης Δουβίκας): Παπαδόπουλος, Γκαρθία, Ατιένθα, Καστάνιο, Άλβαρες, Ιγκλέσιας, Μουνάφο, Μπαρτόλο, Τιλίκα (78’ Σανταφέ), Σίτο (87’ Kωστέας), Κρεσπί (87’ Μπερτόλιο).