Απόδραση από το «Γεντί Κουλέ» ΟΦΗ - ΠΑΣ Γιάννινα 0-0

on .

pas

Με τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας στις αποσκευές του επέστρεψε ο ΠΑΣ Γιάννινα από την Κρήτη. Η ομάδα της Ηπείρου έφυγε αλώβητη από το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» του Ηρακλείου το απόγευμα του Σαββάτου καθώς αναδείχτηκε ισόπαλη 0-0 με τον ΟΦΗ στην αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία της 21ης αγωνιστικής της Super League.

Ήταν η πρώτη φορά φέτος που οι Γιαννιώτες κατάφεραν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους και να μη δεχτούν γκολ. Ο ΠΑΣ τις μεγαλύτερες ευκαιρίες με Παμλίδη (δις) και Μπάλαν. Δραματικό φινάλε με ορθώς ακυρωθέν γκολ του ΟΦΗ με τον Λουίς Φελίπε (96’). Αυστηρή έως άδικη η αποβολή του αρχηγού Παντελάκη που χάνει τον αγώνα με τον Ιωνικό.

Α   λώβητος και με τον βαθμό της ισοπαλίας επέστρεψε στα Γιάννινα από την Κρήτη ο ΠΑΣ. Η ομάδα της Ηπείρου αναδείχτηκε ισόπαλη (0-0) με τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ» του Ηρακλείου και κράτησε για πρώτη φορά φέτος ανέπαφη την εστία του. Ο ΟΦΗ την κατοχή, ο ΠΑΣ τις μεγαλύτερες ευκαιρίες με τετ α τετ Παμλίδη και Μπάλαν. Δραματικό το φινάλε του αγώνα με αυστηρή αποβολή του Παντελάκη (94’) και ορθώς ακυρωθέν γκολ του Λουίς Φελίπε (96’).

Πώς έπαιξαν

Μία έκπληξη ως προς τον σχηματισμό του βασικού σχήματος έκανε ο προπονητής Θανάσης Στάικος καθώς στη θέση του τραυματία Φεντερίκο Τζίνο προτιμήθηκε ο Νίνης αντί του Λιάσου. 

Η προσωποποίηση του πάθους και του αγωνιστικού «σκυλιού» ο Ζήσης Καραχάλιος ξεκίνησε βασικός στην αναμέτρηση με τους Κρητικούς παρότι δεν είχε προπονηθεί και αντιμετώπισε ενοχλήσεις στους προσαγωγούς. 

Σχετικά με τη διάταξη, ο προπονητής Θανάσης Στάικος παρέταξε τον ΠΑΣ με την προσφιλή του 4-3-3. 

Ο Τσιντώτας ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ έπαιξε ο Σόρια, αριστερό ο Πήλιος και στο κέντρο της άμυνας οι Εραμούσπε και Παντελάκης. Αμυντικό χαφ αγωνίστηκε ο Καραχάλιος με εσωτερικούς μέσους τους Νίνη και Ριένστρα, δεξιά στην επίθεση ήταν ο Παμλίδης, αριστερά ο Μορέιρα και στην κορυφή της επίθεσης ο Μπάλαν.

Από την πλευρά του, ο Λιθουανός προπονητής Νταμπράουσκας παρέταξε τον ΟΦΗ με διάταξη 3-5-2. 

Ο Μανδάς ήταν κάτω από τα δοκάρια και τη τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Διαμαντής, Πασαλίδης και Βούρος. 

Την αριστερή πτέρυγα κάλυπτε ο Θοράρινσον και τη δεξιά ο Λάρσον και στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Μεγιάδο και Ντιουσέ. 

Ο Μπάκιτς έπαιξε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τους Τοράλ και Ντίκο που ήταν το επιθετικό δίδυμο στην κορυφή της γραμμής κρούσης των Ηρακλειωτών.

Καλύτερο ξεκίνημα ο ΟΦΗ

Oι Κρητικοί μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι και έχασαν την πρώτη καλή στιγμή τους στο 3’.  Ο Θοράρινσον βρήκε με κάθετη μπαλιά τον Τοράλ, εκείνος καθυστέρησε να σουτάρει κι όταν το έκανε ήταν υπό πίεση και πεσμένος στο έδαφος με αποτέλεσμα να αστοχήσει. 

Ο ΟΦΗ συνέχισε να έχει την υπεροχή και να ψάχνει τρόπους να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα και στο 5’ ο Μπάκιτς έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από την εστία του Τσιντώτα. 

Η πρώτη απόπειρα του ΠΑΣ να βγει μπροστά δεν ήταν πετυχημένη, καθώς στο 6’ ο Μορέιρα στην αντεπίθεση δοκίμασε το σουτ αλλά κόπηκε από τον Βούρο. 

Τεράστια φάση με Παμλίδη

Μετά τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στα οποία ο ΠΑΣ περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο, εμφανίζοντας πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας, έχασε απίστευτη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ και να παγώσει το γήπεδο του ΟΦΗ στο 13’. 

Έπειτα από κερδισμένο κόρνερ και αρχική απομάκρυνση του Λάρσον ακολούθησε σέντρα του Νίνη από δεξιά μετά από πάσα του Σόρια, η μπάλα πήγε συστημένη στον Παμλίδη. 

Ο Κατερινιώτης επιθετικός βρέθηκε τετ α τετ με τον Μανδά, όμως το τελείωμα του ήταν αδύναμο και έσωσε ο Διαμαντής πάνω στη γραμμή, ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Μανδάς μπλόκαρε πριν ο Παμλίδης πάρει το ριμπαουντ.

Οι Ηρακλειώτες απάντησαν στην ευκαιρία του Παμλίδη με δική τους στο 18’. Τοράλ και Λάρσον συνδυάστηκαν από δεξιά και ο Λάρσον, έκανε το διαγώνιο σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Τσιντώτα. 

Τρία λεπτά μετά και συγκεκριμένα στο 21’, μετά από κομπίνα έπειτα από εκτέλεση φάουλ, ο Θοράρινσον έκανε την παράλληλη σέντρα και ο Μεγιάδο το πλασέ αλλά καλά διαβασμένος ο Τσιντώτας έπεσε και μπλόκαρε στη γωνία του. 

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα στο Ηράκλειο, οι γηπεδούχοι έκλεψαν τη μπάλα, ο Ντίκο που ήταν αποδέκτης της βρήκε τον χώρο και σούταρε, όμως το τελείωμα του ήταν άτσαλο και η μπάλα έφυγε άουτ.

Νέα χαμένη ευκαιρία από τον Παμλίδη

Η αναμέτρηση συνέχισε να έχει καλό ρυθμό και στο 33’  σε μπαλιά τρύπα του Μπάκιτς προς τον Ντίκο, ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ βγήκε έγκαιρα από την εστία του και έδιωξε τη μπάλα με το σώμα στα όρια της περιοχής. Η επόμενη τεράστια χαμένη ευκαιρία των Ηπειρωτών είχε και πάλι τη σφραγίδα του Παμλίδη στο 37’. 

Έπειτα από λάθος του Πασαλίδη που καθυστέρησε να πασάρει, του έβαλε την κόντρα και έκλεψε ο Παμλίδης. Ο επιθετικός του ΠΑΣ βγήκε τετ α τετ με τον Μανδά από θέση πλάγια δεξιά, ωστόσο καθυστέρησε και πάλι με αποτέλεσμα όταν αποφάσισε να πασάρει κόπηκε από τον Πασαλίδη. 

Ήταν μία αργή σκέψη από τον Κατερινιώτη επιθετικό που δίστασε να σουτάρει ή να πασάρει πιο γρήγορα. 

Αυτή ήταν και η τελευταία σημαντική ευκαιρία συνολικά στο πρώτο μέρος. Ένα ημίχρονο όπου ο ΟΦΗ είχε κατοχή μπάλας και πίεσε περισσότερο την άμυνα του ΠΑΣ, ωστόσο η ομάδα της Ηπείρου ήταν αυτή που είχε τη σημαντικότερη ευκαιρία στο ενεργητικό της.

Αλλαγή συστήματος ο Στάικος 

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο προπονητής Θανάσης Στάικος εγκατέλειψε το αγαπημένο του σύστημα 4-3-3 και το γύρισε σε 4-2-3-1. Οι Καραχάλιος και Ριένστρα ήταν πλέον το δίδυμο στα αμυντικά χαφ, ενώ ο Νίνης προτιμήθηκε να παίξει σε ρόλο επιτελικού χαφ στον άξονα. 

Η πρώτη αξιόλογη στιγμή στην επανάληψη ανήκε στους Γιαννιώτες, έχοντας και πάλι πρωταγωνιστή στον Παμλίδη. Στο 51’ έπειτα από αντεπίθεση και ασίστ του Μπάλαν στον Παμλίδη, εκείνος έκανε το διαγώνιο σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Μανδά. Πάνω στη συγκεκριμένη φάση, ο Μορέιρα βρήκε τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ στο πρόσωπο.

Στη φάση του Παμλίδη απάντησαν οι γηπεδούχοι έξι λεπτά μετά. Στο 57’ σε σέντρα του Λάρσον από δεξιά, ο Παντελάκης με κεφαλιά απόμάκρυνε τη μπάλα, αυτή στρώθηκε στον Μπάκιτς, ο οποίος σούταρε από το ύψος της περιοχής αλλά η μπάλα πήρε ύψος και έφυγε άουτ. 

Παρά τη δυνατή και συνεχή βροχόπτωση, ο αγωνιστικός χώρος του «Θ. Βαρδινογιάννης» παρέμενε σε καλή κατάσταση αλλά το παιχνίδι δεν είχε τον ρυθμό που είχε στο πρώτο ημίχρονο. 

Η επόμενη καλή στιγμή ανήκε και πάλι στην ομάδα του Νταμπράουσκας. Στο 65’ ο Λάρσον έκανε τη σέντρα, ο Ντίκο πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από τα δοκάρια του Τσιντώτα.

Αυτοθυσία Καραχάλιου  - φάση με Μπάλαν

Στο 73’ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Τσιλιανίδης στη θέση του Ντίκο. Ο παίκτης του ΟΦΗ προέβη σε μία πολύ όμορφη κίνηση, καθώς ξύρισε το κεφάλι του με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου που ήταν η 4η Φεβρουαρίου και το έκανε σε ένδειξη συμπαράστασης για τους ανθρώπους που παλεύουν με την επάρατη νόσο. 

Ο ΟΦΗ είχε ένα διάστημα που άσκησε πίεση στη περιοχή των Γιαννιωτών και έχασε πολύ καλή στιγμή στο 78’. 

Ο Μουσκέρα έκανε τη σέντρα, ο Περέα με κεφαλιά τροφοδότησε τον Λάρσον στο δεύτερο δοκάρι, αυτός σούταρε με τον Καραχάλιο να σώζει με τάκλιν αυτοθυσίας.

Οι Ηπειρώτες που άντεξαν στην ολιγόλεπτη πίεση των Κρητικών έχασαν απίστευτη ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ στο 81’.  Σε αντεπίθεση των φιλοξενούμενων από δεξιά, ο Τζίμας μπήκε στην περιοχή και  τροφοδότησε τον Μπάλαν, ο Ρουμάνος σούταρε με την μία, η μπάλα κόντραρε σε σώμα αμυντικού και πήρε πορεία προς τα δίχτυα, όμως ο Μανδάς έσωσε με δύσκολη επέμβαση σε κόρνερ.

Aποβολή Παντελάκη - ακυρωθέν γκολ ΟΦΗ

Οι συγκινήσεις στην αναμέτρηση κορυφώθηκαν στα λεπτά των καθυστερήσεων όπου σημειώθηκε η αποβολή του Παντελάκη και ακυρώθηκε το γκολ που πέτυχε ο Λουίς Φελίπες για τον ΟΦΗ.

Αρχικά, στο 90+4’ ο Παντελάκης αντίκρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του διαιτητή Ευαγγέλου για καθυστέρηση στην εκτέλεση ενός φάουλ και αποβλήθηκε από το ματς, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες για τα υπόλοιπα λεπτά. 

Ο αρχηγός του ΠΑΣ διαμαρτυρήθηκε έντονα στον διαιτητή του αγώνα, ενώ η απόφαση της αποβολής ξεσήκωσε αντιδράσεις και από τον πάγκο της γιαννιώτικης ομάδας, με πρώτο από όλους τον Θανάση Στάικο. 

Η διαδρομή κόλαση - παράδεισος ένα τσιγάρο δρόμος, με τα συναισθήματα των Γιαννιωτών να αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη με αφορμή τη ψυχρολουσία και το γκολ που δέχτηκαν στο 90+6’ από μία φάση διαρκείας που εξελίχτηκε στα καρέ του Τσιντώτα. 

Ο Μεγιάδο έβγαλε τη σέντρα προς τον Λουίς Φελίπε που βρέθηκε στην πλάτη του Πήλιου, έκανε το διαγώνιο σουτ και νίκησε τον Τσιντώτα για το 1-0. Σε εμφανή θέση off side βρέθηκε  ο σκόρερ, ο δεύτερος βοηθός Χριστοδούλου… κοιμήθηκε και έφυγε προς τη σέντρα.

Η φάση ελέγχθηκε από το VAR και ακυρώθηκε το γκολ για τους Κρητικούς, με τις καρδιές των φιλοξενούμενων να μπαίνουν στις θέσεις τους. 

Το 0-0 έμεινε μέχρι το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Ευαγγέλου και ο ΠΑΣ κράτησε επιτέλους το μηδέν στην άμυνα σε αγώνα του φετινού πρωταθλήματος. 

Διαιτησία: Ευαγγέλου (Χριστάκογλου- Χριστοδούλου)

ΟΦΗ (Βάλντας Νταμπράουσκας): Μανδάς, Βούρος, Πασαλίδης (83’ Φελίπε), Διαμαντής, Λάρσον, Μεγιάδο, Ντιουσέ (73’ Περέα), Θοράρινσον (83’ Μπαλογιάννης), Μπάκιτς, Τοράλ, Ντίκο (73’ Τσιλιανίδης).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ριένστρα, Νίνης (90+5’ Λιάσος), Μορέιρα (85’ Σταματελόπουλος), Παμλίδης (70’  Τζίμας), Μπάλαν.