Φόβος και τρόμος, Λεβαδειακός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-3

on .

pas levadeiakos

Του ΘΑΝΑΣΗ Σ. ΜΥΡΙΟΥΝΗ Την πρώτη του εκτός έδρας νίκη μετά από 11 ολόκληρους μήνες πανηγύρισε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα της Ηπείρου πέρασαν σαν… σίφουνας μέσα από τη Λιβαδειά και επικράτησε με 1-3 του Λεβαδειακού μετατρέποντας σε… περίπατο το ντέρμπι παραμονής για την 17η αγωνιστική της Super League. Οι Γιαννιώτες είναι σούπερ φορμαρισμένοι στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και πήραν σπουδαίο διπλό. Τον δρόμο για τη νίκη άνοιξε ο Μπάλαν (45’) με ωραίο πλασέ για να ακολουθήσουν στο σκοράρισμα ο Εραμούσπε (65’) και ο Παμλίδης (69’) με φοβερό μονοκόμματο σουτ. Το μόνο που κατάφερε ο Λεβαδειακός ήταν να μειώσει στο σκορ με ωραίο μακρινό σουτ του Παναγιώτου (88’).

Φόβος και τρόμος όλων των ομάδων είναι αυτό τον καιρό ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα του Θανάση Στάικου είναι εντελώς μεταμορφωμένη στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και «πετάει φωτιές» αγωνιστικά. Οι Γιαννιώτες έκαναν πάρτι στη Λιβαδειά και μετέτρεψαν σε περίπατο το υποτιθέμενο ντέρμπι παραμονής με τον Λεβαδειακό. Ο Μπάλαν (45’) άνοιξε τον δρόμο για την επιτυχία στο φινάλε του πρώτου μέρους και ακολούθησαν τα γκολ των Εραμούσπε (65’) και Παμλίδη (69’) για να ολοκληρωθεί ο θρίαμβος. Ο Λεβαδειακός μείωσε στο σκορ με τον Παναγιώτου (88’). Έξαλλοι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του αγώνα, χειροκρότησαν ακόμα και οι Βοιωτοί φίλαθλοι την γκολάρα του Παμλίδη.

 Απρέπεια στους φιλάθλους του ΠΑΣ

Τη σαββατιάτικη καλοκαιρία θέλησαν να εκμεταλλευτούν αρκετοί φίλοι του ΠΑΣ Γιάννινα και αποφάσισαν να εκδράμουν στη Λιβαδειά προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά την αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να δουν από κοντά τη γιαννιώτικη ομάδα, με τις ευθύνες να βαρύνουν τόσο την ΠΑΕ Λεβαδειακός όσο και την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και προσωπικά τον Γιώργο Χριστοβασίλη. 

Οι περισσότεροι εκδρομείς, περίπου 100 τον αριθμό, ήταν γονείς με παιδιά από την Αθήνα, καμία σχέση με χούλιγκαν καμία σχέση με πιθανό ενδεχόμενο επεισοδίων. Από την πλευρά της η ΠΑΕ Λεβαδειακός, τηρώντας την πάγια στάση της, αρνήθηκε να ανοίξει κάποια θύρα για τους Γιαννιώτες επικαλούμενη την άρνηση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα να ζητήσει επίσημα εισιτήρια στη σύσκεψη για τα μέτρα τάξης του αγώνα. Παρόμοια στάση κράτησε και η Αστυνομία ρίχνοντας κι αυτή το «μπαλάκι» στη γιαννιώτικη ΠΑΕ. 

Αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, Φώντας Βρόσγος και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου, Θοδωρής Βασίλης μάταια προσπαθούσαν να βρουν μια συμβιβαστική λύση προκειμένου να μπουν στο γήπεδο οι Ηπειρώτες φίλαθλοι. Η γιαννιώτικη ΠΑΕ προτίμησε να μην ζητήσει εισιτήρια παρότι γνώριζε για τους εκδρομείς, κυρίως από την Αθήνα. 

Το μείζον ζήτημα που προέκυψε από τις διαβουλεύσεις εκτός γηπέδου είναι -όπως έγινε γνωστό- ότι η απόφαση να μην ζητηθούν εισιτήρια ήταν προσωπική του Γιώργου Χριστοβασίλη, κάτι που εξαγρίωσε ακόμα περισσότερο τους συγκεντρωμένους φιλάθλους που έκαναν τόσα χιλιόμετρα και δεν μπόρεσαν να δουν τον αγώνα. Κάποιοι εξ αυτών μπήκαν στον αγώνα με κάποιες διαθέσιμες προσκλήσεις, όμως οι περισσότεροι βρέθηκαν στο λόφο πάνω από το Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς και είδαν από εκεί τον αγώνα. Μια αλλόκοτη αν μην τι άλλο εικόνα, ένα ακόμα επεισόδιο στις σχέσεις της διοίκησης Χριστοβασίλη με τους φιλάθλους. 

Πώς έπαιξε ο ΠΑΣ

Την ποδοσφαιρική έκφραση ότι «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» τήρησε στο ακέραιο ο προπονητής Θανάσης Στάικος στο παιχνίδι της Λιβαδειάς καθώς παρέταξε τον ΠΑΣ με την ίδια ενδεκάδα όπως στο νικηφόρο παιχνίδι της περασμένης Τρίτης με αντίπαλο την ΑΕΚ. Η διάταξη που χρησιμοποιήθηκε από τον 42χρονο τεχνικό ήταν και πάλι το 4-3-3. Ο Τσιντώτας ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Σόρια, αριστερό ο Πήλιος και στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Εραμούσπε και Παντελάκης. Αμυντικό χαφ έπαιξε ο Καραχάλιος, έχοντας μπροστά του ως εσωτερικούς μέσους τους Ριένστρα και Τζίνο. Δεξιά στην επίθεση έπαιξε ο Παμλίδης, αριστερά ο Μορέιρα και στην κορυφή της επίθεσης ο Μπάλαν.

Από την άλλη, ο Γιάσμικο Βέλιτς παρέταξε τους Βοιωτούς με διάταξη 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Στογιάνοβιτς, δεξί μπακ ο Κωνσταντινίδης, αριστερό ο Βήχος και στόπερ οι Τσάπρας και Μπαχανακ, ενώ αμυντικά χαφ ήταν οι Χάμοντ και Νίκας. Δεξί εξτρέμ έπαιξε ο Γιαννιώτης Βρακάς και αριστερό ο Μουτίνιο, ενώ ο Συμελίδης σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Δούμτσιο που ήταν στην κορυφή της επίθεσης. 

Πιο επιθετικά ο ΠΑΣ

Η… καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει η σοφή λαϊκή ρήση κι έτσι από τα πρώτα λεπτά του αγώνα φάνηκε ότι ο ΠΑΣ πατούσε καλύτερα από τον Λεβαδειακό στον αγωνιστικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου Λιβαδειάς. Η ομάδα της Ηπείρου μπήκε στο ματς δυναμικά και με διάθεση να πιέσει ψηλά, μιας και στα πρώτα λεπτά κέρδισε τρία κόρνερ. 

Ο ΠΑΣ συνέχισε να έχει την υπεροχή και σε αυτόν ανήκε η πρώτη τελική προσπάθεια στο παιχνίδι που ήρθε από στατική φάση. Σε εκτέλεση φάουλ του Σόρια στο 12', ο Στογιάνοβιτς έπεσε στη γωνία του και μπλόκαρε τη μπάλα. 

Οι Γιαννιώτες συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και έφτασαν σε μία τεράστια ευκαιρία για γκολ στο 20’. Μετά από εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας από τους παίκτες του Στάικου, ο Τζίνο με κάθετη μπαλιά έβγαλε μόνο του τον Μπάλαν, όμως ο Τσάπρας την τελευταία στιγμή του τσίμπησε την μπάλα και του έκλεψε την μπουκιά από το στόμα καθώς ήταν τετ α τετ με τον τερματοφύλακα Στογιάνοβιτς.

Οι γηπεδούχοι που ήταν ιδιαίτερα νωθροί στο ξεκίνημα του αγώνα, βελτίωσαν όσο περνούσε η ώρα τα ποσοστά κατοχής της μπάλας και δημιούργησαν την πρώτη τους αξιόλογη τελική στο 29’. Έπειτα από ωραία ατομική ενέργεια του Βρακά και κάθετη προς τον Νίκα που βγήκε τετ α τετ με τον Τσιντώτα, ο επιθετικός  του Λεβαδειακού σούταρε με τη μία, ωστόσο ο πορτιέρο του ΠΑΣ έσωσε με τα πόδια. Ο Νίκας υποδείχτηκε σε θέση off side, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα καλύπτονταν από τον Σόρια. 

Προβάδισμα με πέμπτο γκολ Μπάλαν

Εκεί που όλα έδειχναν πώς οι δυο ομάδες θα πήγαιναν στα αποδυτήρια κολλημένες στο μηδέν, οι φιλοξενούμενοι είχαν αντίθετη άποψη και με τη συμπλήρωση 45 λεπτών πήραν κεφάλι στο σκορ και πάγωσαν στο Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς.  Ο Καραχάλιος βρήκε χώρο από δεξιά και έκανε τη σέντρα και ο Μπάλαν με πλάτη στο τέρμα και με εξαιρετικό πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Στογιάνοβιτς και σημείωσε το 0-1. Αυτό ήταν το πέμπτο γκολ του Ρουμάνου επιθετικού σε 12 εμφανίσεις με τη φανέλα του ΠΑΣ, με τον Μπάλαν να το πανηγυρίζει δεόντως με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του και ιδίως με τον Ουρουγουανό Τζίνο.

Ήταν ένα γκολ σε καθοριστικό σημείο για τον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου προηγούμενος στο σκορ και κυρίως με ψυχολογικό αβαντάζ σε σχέση με το αντίπαλο του. Ήταν η πρώτη φορά φέτος σε εκτός έδρας παιχνίδι που οι Γιαννιώτες προηγήθηκαν στο σκορ.

Αέρας νίκης με γκολ Εραμούσπε

Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο προπονητής του Λεβαδειακού έριξε στο ματς τον Τορό στη θέση του Νίκα για να τονώσει την επιθετική του γραμμή και στο 49’ η ομάδα του έφτασε στη πρώτη τελική. Σε σέντρα από δεξιά του Μουτίνιο και σουτ του Συμελίδη στην κίνηση η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ. Στη συνέχεια δεν έλειψαν και τα νεύρα εκατέρωθεν με τον διαιτητή Μανούχο να μη χαρίζει κίτρινες κάρτες. Στο 53’ «κιτρινίστηκαν» οι Πήλιος και Κωνσταντινίδης για μεταξύ τους αψιμαχία με τα πράγματα να ηρεμούν χάρη στην παρέμβαση του Μορέιρα. Στο 57’ ο Τζίνο αντίκρισε την κίτρινη κάρτα, καθώς  κλώτσησε την μπάλα μετά από φάουλ του Καραχάλιου στον Βρακά.

Οι γηπεδούχοι έψαχναν τρόπους να βρουν κενούς χώρους για να φτάσουν με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή και στο 60’ έχασαν μία διπλή ευκαιρία με τον Τορό. Ο Μουτίνιο από δεξιά τροφοδότησε παράλληλα τον Τορό που έπιασε το σουτ, η μπάλα πήγε στο σώμα του Εραμούσπε, ο Τορό έκανε νέο σουτ από δεξιά αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. 

Οι Γιαννιώτες πήραν ξεκάθαρο προβάδισμα νίκης στο 65’ καθώς προηγήθηκαν με 0-2 στο σκορ. Σε εκτέλεση φάουλ του Μορέιρα από αριστερά, ο προωθημένος Εραμούσπε με προβολή με το καλάμι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Στογιάνοβιτς για το 0-2. 

Ήταν το έκτο φετινό γκολ του Εραμούσπε που προήλθε από τη πέμπτη φετινή ασίστ του Μορέιρα πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους ποδοσφαιριστές του Θανάση Στάικου αλλά και από τους ηρωικούς 70 ΠΑΣολέδες που έδιναν παλμό με τα συνθήματά τους από τον λόφο της Λιβαδειάς. 

Κερασάκι στη τούρτα με γκολάρα Παμλίδη

Το γκολ του πρώτου σκόρερ του ΠΑΣ Γιάννινα στο φετινό πρωτάθλημα που έβαλε γερές βάσεις για το πρώτο διπλό του ΠΑΣ στη Super League όχι μόνο δεν έφερε την αντίδραση των Βοιωτών που ήταν για τα καλά με την πλάτη στον τοίχο, αλλά έλυσε ακόμη πιο πολύ τα πόδια των παικτών του Στάικου. Έχοντας ξεκάθαρα το μομέντουμ υπέρ τους, οι Γιαννιώτες εφτασαν σε τρίτο γκολ στο παιχνίδι στο 69’, κλειδώνοντας ουσιαστικά την υπόθεση νίκη με σκόρερ τον Γιώργο Παμλίδη. Ο Τζίνο  άνοιξε έξυπνα στον Σόρια, ο Ισπανός με σέντρα από δεξιά βρήκε τον Παμλίδη και ο Κατερινιώτης επιθετικός με δυνατό μονοκόμματο σουτ με το δεξί στην κίνηση κεραυνοβόλησε τον Στογιάνοβιτς και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-3. Ένα φοβερό γκολ από τον Κατερινιώτη επιθετικό, το δεύτερο στο φετινό πρωτάθλημα μετά από αυτό που πέτυχε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

 Μείωσε ο Λεβαδειακός - ντεμπούτο Νίνη

Ούτε στο παιχνίδι με αντίπαλο τον Λεβαδειακό κατάφερε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα ο ΠΑΣ Γιάννινα, δεχόμενος γκολ από τους Βοιωτούς στο 88’ με τον Παναγιώτου. Ο Τορό από δεξιά πάσαρε στον άξονα στον Παναγιώτου, ο οποίος με φοβερό σουτ παρά την πίεση του Τζίνο νίκησε τον Τσιντώτα και μείωσε σε 1-3. 

Στο 89’ πραγματοποίησε ντεμπούτο σε επίσημο παιχνίδι με η φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος είχε να αγωνιστεί σε ματς πρωταθλήματος από τις 2 Απριλίου όταν αγωνιζόταν στον Βόλο.

Η τελευταία ευκαιρία στο παιχνίδι ανήκε στους ποδοσφαιριστές του Γιάσμικο Βέλιτς. Στο 93’ ο σκόρερ Παναγιώτου έκανε τη σέντρα, ο Δούμτσιος πήρε την κεφαλιά αλλά βρήκε λίγο την μπάλα και ο Τσιντώτας την μπλοκαρε με ευκολία.

Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Μανούχου βρήκε τους παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα να πανηγυρίζουν την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη στο φετινό πρωτάθλημα αλλά και τη δεύτερη συνεχόμενη μετά από αυτή με αντίπαλο την ΑΕΚ στα Γιάννενα. Παράλληλα, ο ΠΑΣ έσπασε ένα αρνητικότατο σερί σε επίσημες εκτός έδρας αναμετρήσεις, μιας και είχε να κερδίσει από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν επικράτησε με 0-1 του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο με τέρμα του Σνάιντερ.

Διαιτησία: Μανούχος (Δημητριάδης - Στάικος)

Λεβαδειακός (Γιάσμικο Βέλιτς): Στογιάνοβιτς, Μπαχανάκ, Χάμοντ, Συμελίδης (79’ Μεχία), Βήχος (72’ Λούα λούα), Μουτίνιο, Κωνσταντινίδης (72’ Τζημόπουλος), Βρακάς (72’Παναγιώτου), Δούμτσιος, Νίκας (46’ Tορό), Τσάπρας.

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Εραμούσπε, Παντελάκης, Πήλιος, Καραχάλιος, Τζίνο (89’ Νίνης), Ριένστρα (64’ Λιάσος), Παμλίδης, Μορέιρα, Μπάλαν (86’ Σταματελόπουλος).