Δεύτερο γερό τεστ του ΠΑΣ με την Ομόνοια Κύπρου

on .

PAS OMONOIA LEYKOSIAS SHMATA

Το δεύτερο φιλικό της καλοκαιρινής του προετοιμασίας και τελευταίο επί πολωνικού εδάφους δίνει σήμερα το μεσημέρι (1:00 μ.μ.) ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς αντιμετωπίζει την κυπριακή Ομόνοια Λευκωσίας, με το οποίο ολοκληρώνεται το βασικό στάδιο προετοιμασίας και αμέσως μετά η ομάδα επιστρέφει στη βάση της. 

Μετά το ισόπαλο (1-1) φιλικό με την τσέχικη Μπάνικ Οστράβα, ο προπονητής Θανάσης Στάικος θα έχει σήμερα τη δυνατότητα να τσεκάρει την ετοιμότητα των παικτών του κόντρα σε έναν καλό αντίπαλο όπως είναι η Ομόνοια Λευκωσίας, η οποία είναι μια από τις πιο γνωστές και ιστορικές κυπριακές ομάδες, παρότι τα τελευταία χρόνια διέρχεται μια αγωνιστική κρίση. 

Κόντρα στους Τσέχους ο Στάικος δοκίμασε το 4-3-3, σύστημα το οποίο προορίζει ως βασικό σχηματισμό για το επερχόμενο πρωτάθλημα της Super League. Στόπερ ήταν οι Εραμούσπε και Παντελάκης, ενώ στα χαφ έπαιξαν οι Μπιλμπάο, Κιάκος και Λιάσος. Είναι δεδομένο ότι ο 42χρονος τεχνικός θα δοκιμάσει σήμερα κόντρα στους Κύπριους και διαφορετικά πράγματα, ενώ αναμένεται να πάρουν και χρόνο συμμετοχής και οι παίκτες που δεν έπαιξαν κόντρα στη Μπάνικ Οστράβα, όπως ο νεοαποκτηθείς Τζίμας και ο Παμλίδης. Ερωτηματικό παραμένει αν θα αγωνιστεί ο Κόντε καθώς ο Ισπανός τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρήθηκε από σπασμούς στη γάμπα του αριστερού του ποδιού.

Η ταυτότητα της Ομόνοιας

H Ομόνοια Λευκωσίας ιδρύθηκε στις 4 Ιουνίου του 1948 και αποτελεί μαζί με τον ΑΠΟΕΛ τις λαοφιλέστερες ομάδες της Κύπρου. Τα χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το άσπρο, ενώ σήμα της είναι το τριφύλλι. 

Είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Μεγαλονήσου καθώς απαριθμεί 21 πρωταθλήματα Κύπρου, 15 κύπελλα Κύπρου και 17 Super Cup, 4 πρωταθλήματα ΚΕΠΟ και 5 κύπελλα ΚΕΠΟ. Με συνολικά 61 κατακτήσεις τροπαίων είναι η δεύτερη κυπριακή ομάδα πίσω από τον ΑΠΟΕΛ. Η Ομόνοια πρόσφατα κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου καθώς επικράτησε στα πέναλτι με 5-4 του Εθνικού Άχνας και κατέκτησε το 15ο κύπελλο της ιστορίας της. 

Ωστόσο, στο πρωτάθλημα η Ομόνοια δεν τα πήγε καλά στο περσινό πρωτάθλημα και τερμάτισε στην 7η θέση με μόλις 31 βαθμούς. Η «ομάδα του λαού» όπως χαρακτηρίζεται η Ομόνοια Κύπρου, ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από οικονομικά προβλήματα και για τον λόγο αυτό τον Μάϊο του 2018 η διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος εκχωρήθηκε σε εταιρεία που δημιουργήθηκε για την οικονομική σωτηρία και τον εκσυγχρονισμό της Ομόνοιας.

Η Ομόνοια εκπροσωπεί την Κύπρο συνεχώς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχει συμμετάσχει 44 φορές στα Κύπελλα Ευρώπης και μετράει συνολικά 143 ευρωπαϊκές συμμετοχές. Ως Κυπελλούχος Κύπρου η Ομόνοια θα αγωνιστεί τον Αύγουστο στα προκριματικά του Europa League. Προπονητής της Ομόνοιας είναι ο Βορειοϊρλανδός Νιλ Λένον, ο οποίος στο παρελθόν έχει προπονήσει ομάδες της Σκωτίας όπως η Σέλτικ και η Χιμπέρνιαν. Από τους ποδοσφαιριστές ξεχωρίζει ο διεθνής Ελληνοκύπριος Φώτης Παπουλής, ο οποίος παρά τα 37 του χρόνια συνεχίζει ακάθεκτος και πρόσφατα ανανέωσε τη συνεργασία του με την Ομόνοια για ακόμα μια σεζόν. Έχει 75 συμμετοχές με τους «πράσινους» και έχει πετύχει συνολικά 19 γκολ αγωνιζόμενος ως μεσοεπιθετικός. 

Η Ομόνοια βρίσκεται από τις 20 Ιουλίου στο Κίελτσε της Πολωνίας και θα παραμείνει εκεί μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου. Πέρα από το σημερινό φιλικό την ερχόμενη Τρίτη (26/07) θα αγωνιστεί με την Χάποελ Ιερουσαλήμ, ενώ ο κύκλος των φιλικών επί πολωνικού εδάφους θα κλείσει ενάντια στην Ανόρθωση Αμμοχώστου το επόμενο Σάββατο (30/07). 

 Επέστρεψε και επίσημα ο Παμλίδης

Και τυπικά παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα είναι από χθες το απόγευμα ο Γιώργος Παμλίδης. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός, που ακολούθησε κανονικά την βασική προετοιμασία στην Πολωνία, ανακοινώθηκε επίσημα από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Το 2018 μετακόμισε στον ΠΑΣ από την Κέρκυρα και ήταν από τους βασικά «γρανάζια» στην μηχανή του ΠΑΣ.  Στις πρώτες του δηλώσεις στο pasgiannina.gr, ο Γιώργος Παμλίδης τόνισε: «Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και το προπονητικό επιτελείο για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν. Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στην ομάδα μας και βρέθηκα πάλι ανάμεσα σε φίλους. Όπως όλοι οι συμπαίκτες μου, έτσι κι εγώ, θα κάνω το καλύτερο δυνατό ώστε η ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Ανυπομονώ να αγωνιστώ πάλι στο «Ζωσιμάδες».

 Πέφτουν δύο από τη Super League 1 ανεβαίνουν δύο από τη Super League 2

Με νέα δεδομένα θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα της Super League 1 και της Super League 2 στη σεζόν 2022/23, καθώς η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου «υιοθέτησε» σήμερα την προκήρυξη της δεύτερης κατηγορίας. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ ψήφισε να ανεβαίνουν απευθείας δύο από τη Super League 2 και θα πέφτουν δύο από τη Super League. Μέσω μπαράζ πιθανότητα να ανεβαίνει στη μεγάλη κατηγορία και τρίτη ομάδα.

Τι σημαίνει αυτό; Πώς από την πρώτη θα υποβιβαστούν απευθείας δύο ομάδες (η 13η και η 14η) και αντίστοιχα θα προβιβαστούν οι πρωταθλητές των δύο ομίλων της SL2. 

Την ίδια στιγμή ο 12ος της SL1 θα δώσει διπλό μπαράζ με ακόμη μία ομάδα της SL2, προφανώς με μία εκ των δύο δευτεραθλητών των ομίλων της. Δηλαδή πλέον τίθεται σε ισχύ το 2+1, ενώ μέχρι πέρσι ήταν το 1+1, δηλαδή από τους «μεγάλους» έπεφτε ένας (ο 14ος) και ο 13ος έπαιζε μπαράζ.