Έπαιξε ανοιχτά και… έχασε, ΠΑΣ Γιάννινα- ΑΕΚ 2-3

on .

PAS AEK 18 4 2022

• Παρότι πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις, ο ΠΑΣ Γιάννινα γνώρισε τη δεύτερη ήττα του στα play off καθώς έχασε χτες το απόγευμα με 2-3 από την ΑΕΚ στο «Ζωσιμάδες» και έμεινε οριστικά εκτός διεκδίκησης μίας καλύτερης θέσης και ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου.
Τιμήθηκε η μνήμη του αδικοχαμένου 15χρονου Παύλου Κατηρτζίδη από τους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων στο ξεκίνημα του ματς. Αποθεώθηκε ο Κόντε που αγωνίστηκε σαν αλλαγή για περίπου 15 λεπτά και έχασε την ευκαιρία στο τέλος να γίνει ο ήρωας του αγώνα για τους Γιαννιώτες.
Η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Πολωνό Κριχόβιακ (4’) «παγώνοντας» το «Ζωσιμάδες» με τον ΠΑΣ να ισορροπεί στη συνέχεια και να βάζει γκολ που ακυρώθηκε με τον Σάλιακα (24’). Η «Ένωση» πήγε προηγούμενη στα αποδυτήρια με 0-2 με γκολ του Ρότα (45+2’), αλλά ο ΠΑΣ ξαναμπήκε στη διεκδίκηση του αγώνα με τέρμα του Περέα (52’). Το… κρύο γκολ που πέτυχε η ΑΕΚ με τον Αραούχο (69’) με… σταματημένους τους παίκτες του ΠΑΣ «πάγωσε» και πάλι την ομάδα του Μεταξά, ωστόσο οι Γιαννιώτες έκαναν δραματικό το φινάλε. Το γκολ του Περέα (90’) μετά από δεύτερη ασίστ του Σάλιακα έκανε τον αγώνα γκραν γκινιόλ, αλλά στις καθυστερήσεις ο Κόντε δεν κατάφερε να ισοφαρίσει.
Πώς έπαιξε ο ΠΑΣ
Χωρίς εκπλήξεις παρατάχθηκε ο ΠΑΣ στο ματς με την ΑΕΚ με τον Ηρακλή Μεταξά να κάνει και πάλι χρήση του 4-4-1-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας, αριστερό ο Πίρσμαν και στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Κάργας και Εραμούσπε. Στα αμυντικά χαφ ήταν οι Καραχάλιος και Στάνκο, δεξί εξτρέμ ο Σνάιντερ, αριστερό ο Γκαρντάφσκι και ο Ντομίνγκεθ σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Περέα που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.
«Ψυχρολουσία»  με γκολ Κριχόβιακ
Με λευκά τριαντάφυλλα μπήκαν οι παίκτες των δυο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο και πριν το ξεκίνημα του αγώνα πήγαν στη πλευρά της θύρας 10 και τίμησαν τη μνήμη του 15χρονου Παύλου Κατηρτζίδη που ήταν πιστός φίλος του ΠΑΣ και έφυγε πρόωρα από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο.
Στο αγωνιστικό σκέλος, η ΑΕΚ έπιασε από το ξεκίνημα στον «ύπνο» την άμυνα του ΠΑΣ και ευτύχησε να προηγηθεί στο σκορ μόλις στο 4’. Μετά από αντεπίθεση ο Τσούμπερ σέντραρε παράλληλα στον Αραούχο, ο Κάργας απομάκρυνε ασθενώς, η μπάλα στρώθηκε στον Κριχόβιακ και ο Πολωνός με σουτ νίκησε τον Λοντίγκιν για το 0-1, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ με τη φανέλα της ΑΕΚ.
Ο ΠΑΣ άρχισε σταδιακά να ισορροπεί το παιχνίδι μετά το νωθρό ξεκίνημα και στο 12’ είχε μία πρώτη καλή στιγμή, όταν ο Γκαρντάφσκι από πλάγια αριστερά πάσαρε στον Σνάιντερ που δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα όπως θα ήθελε. Στο 13’ μετά από αμυντικό λάθος του ΠΑΣ, ο Αραούχο καιροφυλακτούσε, βρέθηκε απέναντι από τον Λοντίγκιν που μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια την μπάλα. Στο 15’ οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΣ φώναξαν σύνθημα για τον νεαρό Παύλο Κατηρτζίδη, σε μια συμβολική κίνηση λόγω της ηλικίας του.
Ακυρωθέν γκολ Σάλιακα - γκολ ο Ρότα
Στο 22’ χάθηκε καλή στιγμή για την ΑΕΚ, όταν σε εκτέλεση κόρνερ του Μάνταλου, ο Σιμάνσκι έκανε τη σέντρα και ο Αραούχο στόπαρε τη μπάλα, σούταρε αλλά την έστειλε άουτ. Το γκολ που ζητούσε ο ΠΑΣ ναι μεν ήρθε αλλά ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Στο 24’ ο Περέα πρόλαβε τον Στάνκοβιτς στην έξοδο, απέφυγε εξαιρετικά τον Ρότα με ποδιά και έκανε τη σέντρα από τα αριστερά. Ο Σάλιακας πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι και νίκησε τον Στάνκοβιτς. Ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε με παρέμβαση του VAR, καθώς ο Κολομβιανός επιθετικός στην αρχή της φάσης ήταν εκτεθειμένος.
Ενώ όλα έδειχναν πώς οι δυο ομάδες θα πάνε στα αποδυτήρια με τη διαφορά στο γκολ, η Ένωση χτύπησε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, πετυχαίνοντας δεύτερο γκολ. Συγκεκριμένα, στο 45+2 ο Τσούμπερ είδε την κίνηση του Ρότα στον άξονα από δεξιά, ο ακραίος αμυντικός απέφυγε τον Πίρσμαν με εξαιρετική προσποίηση και με ωραίο σουτ νίκησε τον Λοντίγκιν στην κλειστή του γωνία και έκανε το 0-2, δίνοντας προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του ενόψει δευτέρου ημιχρόνου.
Σκόραρε πάλι ο Περέα - περίεργο γκολ της ΑΕΚ
Οι ποδοσφαιριστές του Ηρακλή Μεταξά μπήκαν στην επανάληψη αποφασισμένοι να ξαναμπούν στη διεκδίκηση του αγώνα και το πέτυχαν μειώνοντας στο σκορ στο 52’. Ο Γκαρντάφσκι πάσαρε στον Σάλιακα, αυτός σέντραρε από δεξιά, ο Σνάιντερ άφησε τη μπάλα για τον επερχόμενο Περέα και ο Κολομβιανός επιθετικός με σουτ νίκησε τον Στάνκοβιτς για το 1-2.
Οι Γιαννιώτες έχοντας υπέρ τους το μομέντουμ του αγώνα, προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν στην επόμενη καλή στιγμή που τους παρουσιάστηκε χωρίς όμως αντίκρισμα. Ο Περέα στο 68’ έκανε το δυνατό σουτ από αριστερά αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα δίπλα από την εστία του Στάνκοβιτς. Κόντρα σχετικά στη ροή του αγώνα, η ΑΕΚ πέτυχε τρίτο γκολ, αγκαλιάζοντας ουσιαστικά τη νίκη. Στο 69’ ο Λιβάι Γκαρσία από τα δεξιά μπήκε στην περιοχή, σταμάτησε την κίνηση του γιατί νόμισε ότι ήταν οφσάιντ γυρνώντας να δει τον βοηθό. Η άμυνα του ΠΑΣ σάστισε και οι αμυντικοί έμειναν ακίνητοι, η μπάλα πήγε στον Αραούχο, ο Αργεντινός σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Εραμούσπε και κατέληξε στα δίχτυα του Λοντίγκιν για το 1-3.
Είσοδος και αποθέωση Κόντε  - κι άλλο γκολ Περέα
Στο 78’ ο Μεταξάς έριξε στον αγώνα τον Πέδρο Κόντε στη θέση του Γκαρντάφσκι και ο Ισπανός επιθετικός γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο που φώναξε ρυθμικά το όνομά του. Όσο κυλούσε το ματς δεν είχε κάτι να προσφέρει από δημιουργία φάσεων, αλλά στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον. Οι Γιαννιώτες είχαν τη διάθεση να μη πετάξουν λευκή πετσέτα και να πιέσουν ψηλά μην έχοντας να χάσουν κάτι. Με τη συμπλήρωση 90 λεπτών, ο Σάλιακας έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Περέα με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 2-3 για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν το ένατο γκολ του Κολομβιανού επιθετικού στο φετινό πρωτάθλημα. Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο ΠΑΣ βρέθηκε φάτσα με την ισοφάριση, ωστόσο το “στρώσιμο” του Κόντε με το κεφάλι και το σουτ του Ντομίνγκεθ, κόντραρε στα σώματα των αμυντικών της ΑΕΚ και το 2-3 έμεινε μέχρι το τέλος.
Διαιτησία: Μανούχος (Απτόσογλου- Μεϊντανάς)
ΠΑΣ Γιάννινα (Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Κάργας, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Στάνκο , Γκαρντάφσκι (78’ Κόντε), Σνάιντερ (62’ Μορέιρα), Ντομίνγκεθ, Περέα.
ΑΕΚ (Οφρυδόπουλος): Στάνκοβιτς, Ρότα, Χατζησαφί, Τζαβέλας, Μήτογλου, Κριχόβιακ (88’ Σάκχοφ), Σιμάνσκι (78’ Σιμόες), Μάνταλος, Γκαρσία (83’ Σβάρνας), Τσούμπερ, Αραούχο (88’ Ανσαριφάρντ).