Ντέρμπι του τέταρτου με τη δεύτερη στην επιστροφή Γιαννίκη

on .

PAS GIANNINA AEK SHMATA

Με ανεβασμένη ψυχολογία μετά το εντυπωσιακό 0-5 επί του Άρη το προηγούμενο Σάββατο, αλλά και όντας σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται σήμερα το βράδυ (7:30 μ.μ.) την ΑΕΚ στο «Ζωσιμάδες» σε ένα δυνατό ντέρμπι μεταξύ του τέταρτου και της δεύτερης της βαθμολογίας για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League.
Επιστρέφει σαν αντίπαλος ο Αργύρης Γιαννίκης σήμερα στα Γιάννινα ως προπονητής της ΑΕΚ. Εκτός αποστολής ο Γκαρντάφσκι, επιστρέφει ο Μπρένερ.
Μετά την εμφατική νίκη 0-5 μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» επί του Άρη ο ΠΑΣ Γιάννινα ανέβηκε με 16 βαθμούς στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και το σημερινό παιχνίδι απέκτησε χαρακτήρα ντέρμπι για την ομάδα του Ηρακλή Μεταξά προκειμένου να δείξει αν έχει τις δυνατότητες να κυνηγήσει φέτος το παραπάνω βήμα πέρα από την εύκολη παραμονή που είναι ο αρχικός στόχος της ομάδας. Η ψυχολογία των παικτών του Ηρακλή Μεταξά είναι στα ύψη, ωστόσο ο ίδιος ο 54χρονος τεχνικός ζήτησε χαμηλούς τόνους από όλους και προσήλωση στο αγωνιστικό πλάνο που έχει καταστρώσει αυτός και οι συνεργάτες του. Ακόμα και στις δηλώσεις του στην προχθεσινή media day o Μεταξάς έδειξε μετριοφροσύνη και δεν φάνηκε να παρασύρεται από το πανηγυρικό κλίμα μετά το διπλό επί του Άρη.
Η ιδιαιτερότητα που έχει ο σημερινός αγώνας με την ΑΕΚ είναι ότι επιστρέφει στα Γιάννινα αυτή τη φορά ως αντίπαλος ο πρώην προπονητής του ΠΑΣ, ο Αργύρης Γιαννίκης,ο οποίος είχε μια πετυχημένη διετία στην τεχνική ηγεσία των Γιαννιωτών. Με τον Γιαννίκη στον πάγκο ο ΠΑΣ πέτυχε την εύκολη επάνοδο στην Super League και μάλιστα ως πρωταθλητής στην Super League 2, μια πολύ καλή πορεία στο περσινό πρωτάθλημα παίζοντας παράλληλα και καλό ποδόσφαιρο και η εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του θεσμού. Ο Γιαννίκης έχει πολλούς φίλους και υποστηρικτές στα Γιάννινα. λάτρεις του ποδοσφαιρου που έπαιξε πέρυσι η ομάδα και αναμένεται να τύχει θερμής υποδοχής σήμερα στο «Ζωσιμάδες».
Έξω ο Γκαρντάφσκι, μέσα ο Μπρένερ
Ο Ηρακλής Μεταξάς για το σημερινό παιχνίδι δεν μπορεί να υπολογίζει τον Μίκαελ Γκαρντάφσκι ο οποίος αγωνίστηκε στο παιχνίδι με τον Άρη με ίωση. Ο Γερμανοπολωνός δεν κατάφερε να ξεπεράσει μέσα στην εβδομάδα με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αποστολής. Στον αντίποδα επανέρχεται στην αγωνιστική δράση ο Αργεντινός Φαμπρίτσιο Μπρένερ που ξεπέρασε πλήρως τον τραυματισμό του και το βαρύ διάστρεμμα που υπέστη τη στιγμή του γκολ που πέτυχε κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης.
Η αποστολή του ΠΑΣ για το παιχνίδι με την ΑΕΚ είναι η εξής: Λοντίγκιν, Σούλης, Σάλιακας, Παντελάκης, Πίρσμαν, Εραμούσπε, Καραγιάννης, Καραχάλιος, Κάργας, Ντομίνγκεθ, Σιόντης, Ρίζος, Λιάσος, Τριάδης Π., Μπρένερ, Σνάιντερ, Μορέιρα, Λώλης, Μιλιντσεάνου και Περέα.
Εκτός αποστολής έμειναν οι τραυματίες Κόντε, Οικονομόπουλος, ο Γκατρντάφσκι, ο κλινήρης Μίνα και για λόγους τακτικής οι Αθανασίου, Α. Τριάδης και Κύρκος.
Τα πλάνα του Μεταξά
Ο Μεταξάς καλείται να αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Γκαρντάφσκι στο βασικό σχήμα, ωστόσο το σύστημα θα είναι και πάλι το 4-4-2, όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει κι έτσι δεν αναμένονται άλλες αλλαγές πλην αυτής του Γκαρντάφσκι στην αρχική ενδεκάδα. Τη θέση του Γερμανοπολωνού διεκδικούν οι Μορέιρα και Μπρένερ, με τον παίκτη από τη Γουϊνέα να έχει ένα μικρό προβάδισμα.
Μια πιθανή σύνθεση είναι η εξής: Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Κάργας, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ντομίνγκεθ, Σνάιντερ, Μορέιρα (Μπρένερ), Περέα και Μιλιντσεάνου.
Ο Καραντώνης «άρχοντας»του αγώνα
Ο Δημήτρης Καραντώνης από την Ημαθία θα είναι ο διαιτητής της σημερινής αναμέτρησης ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ στο «Ζωσιμάδες». Βοηθοί του θα είναι ο Κωνσταντίνος Ψαρρής από τα Ζάκυνθο και ο Ιορδάνης Δημητριάδης από την Καστοριά, ενώ τέταρτος ορίστηκε ο Άγγελος Αγγελάκης από τη Μακεδονία.
Στο VAR θα είναι ο Μπρούνο Εστέβες από την Πορτογαλία και AVAR ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου από την Αρκαδία. Τέλος, παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος από τη Μακεδονία.
Κυριαρχούν οι ισοπαλίες στην προϊστορία
ΠΑΣ Γιάννινα και ΑΕΚ έχουν αναμετρηθεί 23 φορές στα Γιάννινα σε επίπεδο πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής Κατηγορίας και έπειτα Super league με την ισοπαλία να έχει την τιμητική της σε δέκα από αυτές.
Επτά νίκες μετράει ο ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ έξι φορές έφυγε νικήτρια η ΑΕΚ από το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες». Συγκεκριμένα, η γιαννιώτικη ομάδα έχει να γευτεί τη χαρά της νίκης σε παιχνίδι κόντρα στην Ένωση από τις 8 Απριλίου 2013. Τότε που το φανταστικό συγκρότημα του Γιάννη Χριστόπουλου επικρατούσε με 2-0 της ΑΕΚ στην χειρότερη σεζόν της ιστορίας της, χάρη στα τέρματα των Κοροβέση και Γεωργίου, κάνοντας αποφασιστικό βήμα για την είσοδο στα play off.
Μία σεζόν νωρίτερα η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων κέρδισε με σκορ 2-1 χάρη σε τέρματα των Μπεσέρα και Κυριάκου, εξασφαλίζοντας την παραμονή της στην κατηγορία.
Η πιο βαριά εντός έδρας ήττα του ΠΑΣ από την ΑΕΚ έμελλε να συμβεί την σεζόν 2018-19, όταν στις 14 Ιανουαρίου 2019, η ομάδα του Πετράκη σε ένα εφιαλτικό πρώτο μέρος δεχόταν τέσσερα γκολ από την Ένωση (δυο γκολ ο Πόνσε, ένα ο Μάνταλος και αυτογκόλ ο Μιχαήλ). Η πρώτη νίκη εντός έδρας του ΠΑΣ επί της ΑΕΚ καταγράφηκε στις 23/5/76 με 2-0 με γκολ των Αλβαρέζ και Γραμμενιάτη. Τέλος ,την περσινή σεζόν η ΑΕΚ έφυγε νικήτρια από τα Γιάννενα με σκορ 0-1 στις 25 Οκτωβρίου χάρη στο γκολ-πέναλτι του Ανσαριφαρντ για μαρκάρισμα του Χουτεσιώτη στον Χνιντ, σε ένα ματς που ακυρώθηκαν δύο γκολ στους Γιαννιώτες με τη χρήση VAR, ενώ είχαν και δοκάρι με τον Εραμουσπε.
Τρεις απουσίες για την ΑΕΚ
Με προπόνηση χθες το μεσημέρι στα Σπάτα η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία της και με την απογευματινή πτήση έφτασε στα Γιάννινα ενόψει του σημερινού αγώνα με τον ΠΑΣ.
Μετά το τέλος της χτεσινής προπόνησης ο Αργύρης Γιαννίκης ανακοίνωσε την αποστολή στην οποία βρίσκονται κανονικά οι Μάνταλος, Άμραμπατ, ενώ συμπεριλαμβάνεται μετά από καιρό και ο Κοσίδης. Στην Αθήνα και εκτός αποστολής έμειναν οι τραυματίες Τζαβέλλας και Τάνκοβιτς, οι οποίοι ακολούθησαν και χτες ατομικά προγράμματα εκγύμνασης, όπως και ο τιμωρημένος Λε Ταλέκ.
Η αποστολή της ΑΕΚ αποτελείται από 21 ποδοσφαιριστές και είναι η εξής: Τσιντώτας, Στάνκοβιτς, Γκίνης, Μοχαμάντι, Σβάρνας, Ρότα, Μισελέν, Βράνιες, Μήτογλου, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Σιμόες, Μάνταλος, Σάκχοφ, Γέβτιτς, Άμραμπατ, Γκαρσία, Ανσαριφάρντ, Αραούχο, Τσούμπερ, Κοσίδης.