Σκόρπισε τον Άρη... στον Βαρδάρη!

on .

pas

Σε απόλυτο θρίαμβο του ΠΑΣ Γιάννινα και ταυτόχρονα στον απόλυτο διασυρμό του Άρη, μετατράπηκε η σαββατιάτικη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» της Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα της Ηπείρου διέσυρε με 0-5 τον Άρη παίζοντας ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και με επιθετικό πλουραλισμό που θα ζήλευαν και μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες πέτυχε 5 γκολ με 5 διαφορετικούς σκόρερ! Την αρχή έκανε ο Σνάιντερ (5’) με κεφαλιά για να ακολουθήσει ο Μιλιντσεάνου (35’) με πλασέ μετά από ασίστ «πάρε-βάλε» του Πίρσμαν. Ο Βέλγος ήταν ο κορυφαίος των Γιαννιωτών και μοίρασε ασίστ και στον Περέα (54’) για το τρίτο γκολ. Το τέταρτο ήρθε με πέναλτι του Εραμούσπε (71’) μετά από χέρι του Εντιαγέ, ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Μορέιρα (85’). Στην 4η θέση ο εντυπωσιακός ΠΑΣ Γιάννινα με 16 βαθμούς, άφησε πίσω του Βόλο και ΟΦΗ. Λαϊκά δικαστήρια από τους οπαδούς του Άρη, υποδοχή ηρώων τα ξημερώματα στο ΠΕΑΚΙ στην επιστροφή της αποστολής του ΠΑΣ Γιάννινα.
Πώς έπαιξαν
Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα Ηρακλής Μεταξάς προτίμησε ακριβώς την ίδια ενδεκάδα όπως στο προηγούμενο νικηφόρο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναιτωλικό και χρησιμοποίησε ξανά το προσφιλές του σύστημα 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας, αριστερό ο Πίρσμαν και το κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Κάργας και Εραμούσπε. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Καραχάλιος και Ντομίνγκεθ, δεξιά στα χαφ ήταν ο Σνάιντερ, αριστερά ο Γκαρντάφσκι και στην κορυφή της επίθεσης ο Περέα με τον Μιλιντσεάνου.
Από την πλευρά του, ο προπονητής του Άρη Άκης Μάντζιος παρέταξε την ομάδα του με διάταξη 4-2-3-1, με τον Έλληνα τεχνικό να προχωρά σε τέσσερις αλλαγές σε αντίθεση με το ματς στο Βόλο. Kάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κουέστα, δεξί μπακ ο Σάκιτς, αριστερό ο Γκάνεα και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτελούσαν οι Μπράμπετς και Δεληζήσης. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Εντιαγέ και Τζέγκο, δεξί εξτρέμ ο Ματέο Γκαρσια, αριστερό ο Μπρούνο Γκάμα και ο Ιτούρμπε αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Καμαρά που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.
Ιδανικό ξεκίνημα με πρώτο γκολ Σνάιντερ
Με το ξεκίνημα της αναμέτρησης οι Γιαννιώτες φρόντισαν να πιάσουν στον ύπνο την άμυνα του Άρη και να τον αιφνιδιάσουν, κάτι που το κατάφεραν. Στο 3’ ήρθε ένα κερδισμένο κόρνερ μετά από προσπάθεια του Περέα που ανακόπηκε την τελευταία στιγμή, ενώ στο 5’ ο ΠΑΣ «πάγωσε» για πρώτη φορά το «Κλεάνθης Βικελίδης».
Από έξυπνο άνοιγμα του Περεά προς τα δεξιά και εξαιρετική σέντρα του Σάλιακα από δεξιά, ο Γερμανός Σνάιντερ βρέθηκε αφύλακτος στην μικρή περιοχή και με κεφαλιά ψαράκι νίκησε τον Κουέστα για το 0-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ήταν το πρώτο γκολ του 27χρονου Γερμανού επιθετικού με τη φανέλα του ΠΑΣ που το πανηγύρισε δεόντως. Το γκολ του Σνάιντερ ελέγχθηκε από το VAR για πιθανότητα off side, όμως ο Ισραηλινός Άντλερ έδωσε το οκ στον συμπατριώτη του ρέφερι Ρεϊνσρέιμπερ να δείξει σέντρα.
Με την αύρα του γρήγορου γκολ, οι Γιαννιώτες συνέχισαν στο ίδιο επιθετικό μοτίβο και δημιούργησαν νέα απειλή για τα αντίπαλα καρέ στο 9’. Ο Περέα έστρωσε στον Σνάιντερ, ο Γερμανός έκανε το σουτ από πλεονεκτική θέση όμως ο Δεληζήσης έβαλε την κόντρα και έσωσε τον Άρη διώχνοντας σε κόρνερ. Από την εκτέλεση του κόρνερ ο Καραχάλιος υποδέχτηκε την μπάλα μετά την αρχική απομάκρυνση και με δυνατό σου απείλησε τον Κουέστα, όμως ο τερματοφύλακας του Άρη έδιωξε εκ νέου σε κόρνερ.
Ο Άρης προσπάθησε να βγει μπροστά και να αντιδράσει αλλά απέναντί του είχε μία ομάδα που αμύνθηκε σωστά παρά την πίεση των γηπεδούχων μετά το γκολ και κρατούσε εξαιρετικά τη συνοχή στις γραμμές. Στο 15’ σε εκτέλεση φάουλ που έγινε πλασαριστά, ο Γκάνεα έκανε το σουτ αλλά ο Λοντίγκιν μπλοκαρε τη μπάλα. Στο επόμενο λεπτό, ο επιθετικός του Άρη Καμαρά είχε βγει από δεξιά με φάτσα με το τέρμα, η εστία του Λοντίγκιν κινδύνευε άμεσα, αλλά ο Πίρσμαν έδιωξε με σωτήριο τάκλιν την μπάλα σε κόρνερ.
Οι γηπεδούχοι είχαν μία ευκαιρία στο 29' με σουτ του Μπρούνο Γκάμα που μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια ο Λοντίγκιν. Είχε προηγηθεί λάθος του Καραχάλιου έξω από την περιοχή και κλέψιμο των παικτών του Άρη.
Και δεύτερο… χτύπημα με Μιλιντσεάνου!
Η γιαννιώτικη ομάδα δεν αρκέστηκε στο γεγονός της εξαιρετικής αμυντικής λειτουργίας που είχε, αλλά με «φαρμακερές» αντεπιθέσεις υπήρξε ουσιαστική και απειλητική όσες φορές της δόθηκε η δυνατότητα να βρει δρόμο προς την εστία του Κουέστα.

'Έτσι η ομάδα του Ηρακλή Μεταξά ευτύχησε να πετύχει ακόμη ένα γκολ στο 35’. Μετά από ταχύτατη αντεπίθεση του ΠΑΣ από αριστερά, ο Πίρσμαν άλλαξε γρήγορα την μπάλα με τον Γκαρντάφσκι, ο Βέλγος συνέκλινε στον άξονα και με μαγική ασίστ και κάθετη πάσα προς τον Μιλιντσεάνου έβγαλε τον Μολδαβό τετ α τετ με τον Κουέστα και αυτός σούταρε εύστοχα για το 0-2. Το γκολ αυτό πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους παίκτες του ΠΑΣ και ιδίως από τον Πίρσμαν στον οποίο ανήκει δικαιωματικά πάνω από το μισό γκολ. Ήταν το δεύτερο τέρμα του Μολδαβού επιθετικού στο πρωτάθλημα μετά από αυτό που πέτυχε στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ.
Οι «κίτρινοι» που φάνηκε να έχουν αμυντικά κενά και έδειχναν γενικά εγκλωβισμένοι επιθετικά από την άμυνα του ΠΑΣ, είχαν μία ευκαιρία στο 39’.Ο Εντιαγέ τροφοδότησε από δεξιά τον Ιτούρμπε που βρέθηκε από δεξιά μόνος του καθώς άργησε να κλείσει ο Πίρσμαν, σούταρε όμως δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Λοντίγκιν σπαταλώντας καλή ευκαιρία για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.
Υπογραφή Περέα  στο τρίτο γκολ
Με την έναρξη της επανάληψης, ο Άκης Μάντζιος προσπάθησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και έριξε τους Σάσα και Μαντσίνι στην επανάληψη στις θέσεις των Σάκιτς και Ιτούρμπε, μιας και είδε -ειδικά τον Σάκιτς- να ταλαιπωρείται από τους φιλοξενούμενους στη δεξιά πτέρυγα. Ο ΠΑΣ όμως το Σάββατο δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Άρη και με την απόδοσή του επέφερε την απόλυτη ψυχρολουσία στο στρατόπεδο των Θεσσαλονικιών.
Οι Γιαννιώτες έφτασαν σε ένα ακόμη γκολ στο 54’. Οι παίκτες του Μεταξά συνδυάστηκαν άψογα από αριστερά, ο Πίρσμαν έδωσε ασίστ στον Περέα, ο Κολομβιανός βρέθηκε απέναντι από τον Κουέστα και με ψηλοκρεμαστή λόμπα «κρέμασε» τον τερματοφύλακα του Άρη και έκανε το 0-3 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ο Περέα ζευγάρωσε τα γκολ του στο πρωτάθλημα, ο Πίρσμαν έκανε δυο τις ασίστ του στο ματς και ήδη άρχισαν από εκείνο το σημείο έντονες αποδοκιμασίες και συνθήματα από τους οπαδούς του Άρη για τους παίκτες της ομάδας της Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα των Ιωαννίνων με ανεβασμένη την ψυχολογία, παρέμεινε συγκεντρωμένη και προσηλωμένη στο πλάνο. Στο 61’ ο Λοντίγκιν πραγματοποίησε φοβερή επέμβαση σε κεφαλιά του Καμαρά ύστερα από σέντρα, κρατώντας ανέπαφη την εστία του. Στο 64’ δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ παικτών και κυρίως μεταξύ Καμαρά και Σάσα από πλευράς Άρη και Περέα και Πίρσμαν από πλευράς ΠΑΣ.
Διαστάσεις θριάμβου με Εραμούσπε
Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος του ΠΑΣ θα περίμενε η αναμέτρηση να εξελιχθεί ακόμη πιο ευνοϊκά για τους Γιαννιώτες απέναντι σε μία ομάδα νωχελική και άνευρη και να ολοκληρωθεί με τον απόλυτο θρίαμβο και την μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη σε επίπεδο A’ Εθνικής και Super League!
Στο 67’ ο Εντιαγέ βρήκε με το χέρι την μπάλα σε κεφαλιά του Περέα μετά από κόρνερ. Αρχικά ο Ισραηλινός ρέφερι Ρεϊνσρέιμπερ δεν είδε την παράβαση, όμως με υπόδειξη του VAR πήγε και είδε ο ίδιος τη φάση στο βίντεο και υπέδειξε το πέναλτι. Στο 71’ ο σπεσιαλίστας των πέναλτι Αργεντινός Εραμούσπε εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι που έδειξε ο Ισραηλινός ρέφερι και παρά την προσπάθεια του Κουέστα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Άρη για το 0-4. Τρίτο γκολ του Εραμούσπε στο πρωτάθλημα από το σημείο του πέναλτι.
Η εξέλιξη αυτή εξαγρίωσε τους οπαδούς του Άρη που με συνθήματα αποδοκίμασαν τους παίκτες και τους καλούσαν να βγάλουν τις φανέλες. Οι Ηπειρώτες εκμεταλλεύτηκαν αγωνιστικά τη δυσχερή κατάσταση του αντιπάλου και στο 74’ δημιούργησαν νέα απειλή για την εστία του Κουέστα, αλλά ο Κάργας με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα δίπλα από το κάθετο δοκάρι.
Ο Μορέιρα το πέμπτο γκολ
Ο Μεταξάς πέρασε στο ματς τους Παντελάκη, Οικονομόπουλο και Λιάσο, θέλοντας να φρεσκάρει την ομάδα στις θέσεις των Κάργα, Γκαρντάφσκι και Καραχάλιο. Οι Γιαννιώτες συνέχισαν να κάνουν ό,τι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο του «Βικελίδης» και εδωσαν ακόμη πιο θριαμβευτικό τόνο στη σπουδαία τους νίκη, σημειώνοντας και πέμπτο γκολ!
Στο 85’ ο Μορέιρα και ενώ ο ΠΑΣ, έπαιζε με δέκα λόγω τραυματισμού του Οικονομόπουλου, έκλεψε τη μπάλα από τον Μπράμπετς και με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή αιφνιδίασε τον Κουέστα στέλνοντας τη μπάλα για πέμπτη φορά στα δίχτυα, κάνοντας το εντυπωσιακό 0-5 υπέρ του ΠΑΣ Γιάννινα! Είχε προηγηθεί το δολοφονικό έως αλήτικο μαρκάρισμα του Μαντσίνι πάνω στον Οικονομόπουλο. Ο παίκτης του ΠΑΣ τραυματίστηκε στον ώμο, πέρασε εκτός αγωνιστικού χώρου και μπήκε στη θέση του ο Λώλης. Ο τραυματισμός του ακραίου μπακ το μόνο μελανό σημείο στην αναμέτρηση για τον ΠΑΣ.
Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης και συγκεκριμένα στο 93’ ο Περέα με εντυπωσιακή κούρσα μπήκε στην περιοχή, αλλά ο Κουέστα με διπλή προσπάθεια του είπε «όχι» και στη συνέχεια ο Περέα καθυστέρησε κι έτσι ο Άρης σώθηκε από ακόμα μεγαλύτερο διασυρμό και ο ΠΑΣ να δώσει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στον θρίαμβο του.
Το απίστευτο γλέντι στον αγωνιστικό χώρο του «Κλεάνθης Βικελίδης» από τον ΠΑΣ Γιάννινα τον σκαρφάλωσε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με 16 βαθμούς. Η δεύτερη νίκη του ΠΑΣ στις 22 του επισκέψεις στο γήπεδο του Άρη ήρθε με απόλυτα εντυπωσιακό τρόπο, μιας και την προηγούμενη είχε κερδίσει με 1-2 στις 17/11/2012.
Διαιτησία: Ρέινσρεϊμπερ (Μπιτόν-Μετζάμπερ) Ισραήλ
Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Σάκιτς (46’ Σάσα), Γκάνεα, Δεληζήσης, Μπράμπετς, Τζέγκο (58’ Μάνος), Εντιαγέ (82’ Ματίγια), Ιτούρμπε (46’ Μαντσίνι), Ματέο Γκαρσία, Μπρούνο Γκάμα, Καμαρά (82’ Λόπεθ).
ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Κάργας (81’ Παντελάκης), Εραμούσπε, Πίρσμαν, Καραχάλιος (81’ Λιάσος), Ντομίνγκεθ, Σνάιντερ, Γκαρντάφσκι (81’ Οικονομόπουλος -86’ λ.τρ. Λώλης), Μιλιντσέανου (63’ Μορέιρα), Περέα.