ΠΕΜΠΤΟΣ ΜΕ ΤΡΙΑΡΑ Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

on .

 PAS PANAITOLIKOS 2 7 11 21

Στις νίκες επέστρεψε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα και σκαρφάλωσε στην 5η θέση με 13 βαθμούς καθώς επικράτησε άνετα με 3-0 του Παναιτωλικού στο «Ζωσιμάδες» για την 9η αγωνιστική της Super League έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κολομβιανό Περέα που σκόραρε και κέρδισε και το πέναλτι. Ένα τετράλεπτο στο πρώτο μέρος ήταν αρκετό για τους Γιαννιώτες να καθαρίσουν την υπόθεση νίκη με πέναλτι του Εραμούσπε (33') και προβολή του Περέα (37'), ενώ στο δεύτερο ημίχρονο ο αρχηγός Κάργας πέτυχε το τρίτο γκολ με κεφαλιά (58'), Μεγάλες ευκαιρίες για περισσότερα γκολ ο ΠΑΣ με χαμένα τετ α τετ του Μιλιντσεάνου, δύο δοκάρια στο τέλος ο Παναιτωλικός με Καρέλη (85') και Βέργο (88').
* * *
Μετά από 50 ημέρες και 6 αγωνιστικές μακριά από τη νίκη ο ΠΑΣ Γιάννινα πήρε επιτέλους τρίποντο το Σάββατο. Οι Γιαννιώτες επικράτησαν του Παναιτωλικού με 3-0 στο «Ζωσιμάδες» και έχουν 13 βαθμούς μετά την ολοκλήρωση της 9ης αγωνιστικής της Super League. Η ομάδα του Ηρακλή Μεταξά είχε τον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης και έφτασε δίκαια στη νίκη με γκολ των Εραμούσπε (33'), Περέα (37') και Κάργα (58'), ενώ ο Παναιτωλικός είχε δύο δοκάρια στο τέλος με τους Καρέλη (85') και Βέργο (88'). Οι Αγρινιώτες είναι έξαλλοι με τη διαιτησία Τζήλου και την υπόδειξη του πέναλτι και εξέδωσαν ανακοίνωση ζητώντας την αποπομπή του από τον Κλάτενμπεργκ.

Πώς έπαιξαν
Ο Ηρακλής Μεταξάς είχε στη διάθεσή του τον Περέα που επέστρεψε από τραυματισμό στον ώμο, αλλά και τον Γκαρντάφσκι που επανήλθε από τιμωρία λόγω της αποβολής του στο παιχνίδι με τη Λάρισα. Ο 54χρονος ομογενής προπονητής παρέταξε τον ΠΑΣ με το αγαπημένο του 4-4-2 και χωρίς εκπλήξεις στην ενδεκάδα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας και αριστερό ο Πίρμαν, ενώ στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Κάργας και Εραμούσπε. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Καραχάλιος και Ντομίνγκεθ, δεξί χαφ ο Σνάιντερ και αριστερό ο Γκαρντάφσκι, ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Περέα και Μιλιντσεάνου.
Από την άλλη ο Γιάννης Ανασασίου παρέταξε τον Παναιτωλικό με αρκετά αμυντικογενείς προσανατολισμούς και διάταξη 5-4-1 με τριάδα στόπερ και έχοντας πολλές απουσίες.
Στην εστία ήταν ο Μελίσσας και στο κέντρο της άμυνας οι Μαλής, Μπακαδήμας και Κορνέλιους. Δεξί μπακ ο Αποστολάκης και αριστερό ο Χουχούμης, ενώ στον άξονα Τσιγγάρας και Φλόρες με τους Λούι και Ντουάρτε στα άκρα και μοναδικό προωθημένο στην επίθεση τον Βέργο.

Μονότερμα από την αρχή
Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα μπήκαν αποφασισμένοι να μην αφήσουν περιθώρια στον Παναιτωλικό. Η ομάδα του Ηρακλή Μεταξά μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο κι από νωρίς άρχισε να δημιουργεί προϋποθέσεις για να σκοράρει. Η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 10' όταν ο Μελίσσας απομάκρυνε με τις γροθιές μετά από κόρνερ του Γκαρντάφσκι, η μπάλα στρώθηκε στον Σάλιακα που έπιασε το σουτ, όμως η μπάλα έφυγε άουτ. Δευτερόλεπτα αργότερα στο 11' ο ΠΑΣ ξεδιπλώθηκε ταχύτατα στην αντεπίθεση με τον Καραχάλιο να βρίσκει τον Περέα. Ο Κολομβιανός ξέφυγε από τον Κορνέλιους και έκανε από δεξιά το παράλληλο γύρισμα, όμως δεν βρέθηκε κανείς συμπαίκτης του να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα.
Στο 14' ο Γκαρντάφσκι βρέθηκε μόνος του πλάγια αριστερά στην περιοχή, όμως ο Γερμανοπολωνός δεν έπιασε το σουτ όπως θα ήθελε με αποτέλεσμα να μπλοκάρει εύκολα ο γκολκίπερ του Παναιτωλικού Μελίσσας.

Προβάδισμα με Εραμούσπε
Η φάση που σημάδεψε τον αγώνα έγινε στο 29'. Ο Μαλής είχε την κατοχή της μπάλας και προσπάθησε να την προστατέψει από τον Περέα εντός της περιοχής του Παναιτωλικού. Με το απλωμένο χέρι του όμως βρήκε άτσαλα τον Περέα στο πρόσωπο και ο Κολομβιανός έπεσε κάτω. Ο Τζήλος αρχικά συνέχισε το παιχνίδι, όμως στη συνέχεια ο VAR Ευαγγέλου του συνέστησε να δει τη φάση στο βίντεο.
Ο Λαρισαίος ρέφερι έκανε χρήση της τεχνολογίας και καταλόγισε το πέναλτι, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των Αγρινιωτών, οι οποίες μετά το τέλος του αγώνα εκφράστηκαν και με καυστική ανακοίνωση από τον επίσημο Παναιτωλικό.
Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο σπεσιαλίστας των πέναλτι Ροντρίγκο Εραμούσπε. Ο Αργεντινός στόπερ δεν έχει αστοχήσει ποτέ σε εκτέλεση πέναλτι στην καριέρα του και συνέχισε το σερί αυτό καθώς στο 33' νίκησε από τα έντεκα βήματα τον Μελίσσα με εξαιρετική εκτέλεση και έκανε το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ήταν το δεύτερο φετινό γκολ του Εραμούσπε που σκόραρε με πέναλτι και κόντρα στον Ολυμπιακό.

Άνοιξε λογαριασμό ο Περέα
Με τη ψυχολογία στα ύψη μετά το 1-0 ο ΠΑΣ Γιάννινα συνέχισε να πιέζει την άμυνα του Παναιτωλικού. Το δεύτερο γκολ ήρθε μετά από ένα τετράλεπτο. Στο 37' οι Γιαννιώτες βγήκαν στην αντεπίθεση, ο Ντομίνγκεθ άνοιξε ωραία για τον Μιλιντσεάνου από αριστερά, ο Μολδαβός έκανε το σπριντ και την παράλληλη σέντρα προς τον Περέα που πρόλαβε τον Μελίσσα και τον Κορνέλιους και με προβολή έκανε το 2-0. Ο Κολομβιανός πανηγύρισε το πρώτο του φετινό γκολ με χαρακτηριστική κίνηση σαν να θέλει να βγάλει από πάνω του την γκίνια. Ο Περέα είχε μείνει συνολικά 16 παιχνίδι μακριά από το γκολ και το πανηγύρισε δεόντως.
Στο υπόλοιπο κομμάτι του πρώτου μέρους δεν υπήρξε άλλη φάση, παρά μόνο ο τραυματισμός του Αποστολάκη σε σύγκρουση του με τον Μιλιντσεάνου.

Τρίτο γκολ ο Κάργας
Με την έναξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Αναστασίου έριξε στο ματς τον Καρέλη στη θέση του αρνητικού Λούι θέλοντας να κάνει τον Παναιτωλικό πιο επιθετικό. Ο ΠΑΣ όμως ήταν αυτός που έφτασε κοντά στο γκολ στο 49' όταν ο Περέα έφυγε στην κόντρα από δεξιά και πάτησε περιοχή, αλλά ο Κολομβιανός κράτησε υπερβολικά τη μπάλα δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Μελίσσα να πέσει και να τη μπλοκάρει.
Στο 56' ο Λοντίγκιν πραγματοποίησε εξαιρετική επέμβαση στη γυριστή κεφαλιά του Βέργου και στη συνέχεια ο Ντομίνγκεθ απομάκρυνε τον κίνδυνο διώχνοντας τη μπάλα μακριά. Δύο λεπτά αργότερα ο Κάργας έδωσε...τέλος στη σεμνή τελετή πετυχαίνοντας το τρίτο γκολ των Γιαννιωτών. Στο 58' μετά από εκτέλεση κόρνερ του Γκαρντάφσκι ο Κάργας έμεινε αφύλακτος στο ύψος του πέναλτι και με επιτόπιο άλμα πήρε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μελίσσα για το 3-0. Με υπόκλιση μπροστά τους φιλάθλους πανηγύρισε το γκολ του ο αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα.

Δύο δοκάρια ο Παναιτωλικός
Η υπεροχή του ΠΑΣ ήταν καθολική και η ομάδα του Μεταξά έφτασε δύο ακόμα φορές κοντά στο τέταρτο γκολ. Στο 67' ο Κάργας με επιμονή κυνήγησε την μπάλα, τροφοδότησε από αριστερά τον Μιλιντσεάνου, ο Μολδαβός έκανε το δυνατό σου, όμως ο Μελίσσας έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ. Στο 75΄ ο Τριάδης έκλεψε την μπάλα, ο Περέα από δεξιά έβγαλε τον Μιλιντσεάνου και πάλι τετ-α-τετ με τον Μελίσσα, ο Μολδαβός προσπάθησε να «σκοτώσει» τον πορτιέρο του Παναιτωλικού που του είπε και πάλι «όχι».
Ο Παναιτωλικός απείλησε τον ΠΑΣ στο 85' όταν ο Λοντίγκιν έκανε σπουδαία απόκρουση σε κεφαλιά του Μαλή μετά από κόρνερ του Ντουάρτε, ενώ στην εξέλιξη της φάσης το γυριστό σουτ του Καρέλη σταμάτησε στην εξωτερική πλευρά του δεξιού κάθετου δοκαριού του ΠΑΣ.
Οι Αγρινιώτες είχαν και δεύτερο δοκάρι στο 88' όταν ο Βέργος έπιασε βολέ με το αριστερό, όμως η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Λοντίγκιν και στη συνέχεια την μάζεψε ο Ελληνορώσος πορτιέρο. Στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Παναιτωλικός είχε δύο καλά σουτ, το πρώτο του Στάθη Μπελεβώνη ήταν φαλτσαριστό άλλα άστοχο, ενώ το δεύτερο του Καρέλη το μπλόκαρε ο Λοντίγκιν.
Με αυτό τον εμφατικό τρόπο και ένα καθαρό 3-0 ο ΠΑΣ Γιάννινα επέστρεψε στις νίκες μετά τις 18 Σεπτεμβρίου όταν και είχε κερδίσει με 1-0 τον Παναθηναϊκό. Ήταν η πρώτη νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα κόντρα στον Παναιτωλικό στα Γιάννινα μετά από 5,5 χρόνια καθώς οι Γιαννιώτες είχαν να κερδίσουν από τις 5 Μαρτίου του 2016 τους Αγρινιώτες στην έδρα του. Έτσι σταμάτησε ένα σερί 2 νικών και 3 ισοπαλιών του Παναιτωλικού στα Γιάννινα.
Διαιτησία: Τζήλος (Νικολαΐδης - Σαμοΐλης)
ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας (68' Τριάδης), Κάργας, Εραμούσπε, Πίρσμαν, Καραχάλιος (85' Λιάσος), Ντομίνγκεθ, Γκαρντάφσκι (62' Οικονομόπουλος), Σνάιντερ (69' Μορέιρα), Μιλιντσεάνου (84' Μίνα), Περέα.
Παναιτωλικός (Γιάννης Αναστασίου): Μελίσσας, Αποστολάκης, Μπακαδήμας, Μαλής, Κορνέλιους, Χουχούμης (52' Μπελεβώνης Στ.), Λούι (46' Καρέλης), Τσιγγάρας, Φλόρες, Ντουάρτε, Βέργος.
* * *
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Ήταν ένα καλό παιχνίδι από την πλευρά μας. Μας βγήκε το πλάνο αν και προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε πολύ γρήγορα, αλλά μετά είχαμε ψυχραιμία, αφήσαμε τη μπάλα να κυκλοφορεί από τη μια πλευρά στην άλλη και έτσι φτάσαμε στη νίκη».
Για το στοιχείο που έδωσε τα τρία γκολ καθώς πρώτη φορά ο ΠΑΣ σκόραρε πάνω από ένα γκολ: «Πέρασε η μπάλα τη γραμμή, αυτό ήταν το στοιχείο. Με τον ΟΦΗ είχαμε περισσότερες ευκαιρίες και πιο καθαρές αλλά δεν μπόρεσε η μπάλα να περάσει τη γραμμή. Με τον Παναιτωλικό έγινε αυτό και είναι το μόνο στοιχείο. Είναι αυτό που είπα ότι πρέπει να δουλεύουμε και να συνεχίσουμε να το κάνουμε και να βγαίνουν έτσι ευκαιρίες για να έχουμε το εύκολο γκολ. Αυτό έγινε σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) και είμαι χαρούμενος που πετύχαμε τρία γκολ».
Για το αν διέκρινε λάθη στη διάταξη του αντιπάλου και ήρθε αυτή η νίκη: «Τον αντίπαλο δεν είναι δική μου δουλειά να τον κρίνω, δεν το θεωρώ σωστό. Απλά το γνωρίζω και εγώ όταν είσαι μόνος σου ξέρεις ότι έχεις εσύ την ευθύνη. Αν έχεις άλλους δυο-τρεις δίπλα σου μπορεί να σε μπερδεύει γιατί ο ένας περιμένει από τον άλλον να κάνει την άμυνα. Εμείς είχαμε ετοιμάσει πλάνο με βαθιές πάσες κάθετες από το πλάι και από εκεί βγήκαν όλες οι ευκαιρίες. Είμαι χαρούμενος που οι παίκτες εκτέλεσαν τόσο καλά το πλάνο που βάλαμε στην προπόνηση».
Τέλος, για το αν ήταν καταλυτικός παράγοντας το προβάδισμα που πήρε στο σκορ ο ΠΑΣ: «Μπορεί, δε το γνωρίζω αλλά όπως είπα η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Αυτό ήταν το καλύτερο».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (Παναιτωλικός)
«Καταρχήν για το πέναλτι δεν έχω εικόνα, διαβάζοντας sites όλοι λένε ότι δεν ήταν πέναλτι. Το τι είδαν διαιτητής και VAR αυτοί ξέρουν. Η απόφαση έκρινε κατά κάποιο τρόπο το παιχνίδι γιατί χάσαμε την συγκέντρωσή μας. Είμαστε μία ομάδα με πολλές ελλείψεις και δεν έχουμε επιλογές. Προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο δυνατό σχήμα για να παραμείνουμε όσο περισσότερο γίνεται στο παιχνίδι και έρχεται μία απόφαση από εξωγενή παράγοντα και στην ουσία καταστρέφεται η προσπάθεια που κάνουμε. Κάνουμε πολλά ατομικά λάθη που δεν δικαιολογούνται για το επίπεδο που παίζουμε. Είναι απαράδεκτα. Αλλά, αυτοί είμαστε, αυτούς έχουμε και με αυτούς θα πορευτούμε για το επόμενο διάστημα. Πρέπει να δουλέψουμε και να διορθώσουμε πράγματα για να παίρνουμε ήρεμες αποφάσεις».
Για το αν το πέναλτι επηρέασε την ομάδα: «Είμαστε πληγωμένοι από τραυματισμούς και αποτελέσματα. Όταν έρχεται ένα πέναλτι που δεν ήταν η ομάδα σίγουρα επηρεάζεται γιατί δεν έχουμε που μπορούν να ηγηθούν και να αλλάξουν το παιχνίδι. Δυστυχώς, αυτό φάνηκε, ότι από το πέναλτι επήλθε κατάρρευση με πολλά ατομικά λάθη».
Για τα προβλήματα που παρουσιάζει συνολικά ο Παναιτωλικός: «Τη δεδομένη στιγμή έχουμε πάρα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται τελευταία στιγμή και ανατρέπουν τα πλάνα. Λειτουργούμε κάτω από πίεση και ιδιαίτερες συνθήκες. Είχαμε σήμερα τρία αριστερά μπακ και δεν ήταν κανείς τους στο 100% για να παίξει στο παιχνίδι. Αναγκαστικά έπαιξε ο Στάθης ο Μπελεβώνης, πράγμα που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Πρέπει να ηρεμήσουμε και να αποφορτιστούμε. Είναι ένα μικρό γκρουπ που έχει φορτωθεί πολλά παιχνίδια, άσχημα αποτελέσματα, λάθη και ψυχολογία που δεν είναι αυτή που πρέπει. Το ματς με τον Απόλλωνα είναι τελικός για μας».
Τέλος, για το πώς θα ξεφύγει ο Παναιτωλικός από τον «πάτο» της βαθμολογίας: «Με δουλειά και προσπάθεια και πίστη. Αν δεν πιστεύεις δεν πας μπροστά. Συγκέντρωση και να αποφεύγουμε τα αβίαστα λάθη που δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα. Μερικές φορές δεν εξηγούνται. Αυτοί είμαστε, θα δουλέψουμε να αλλάξουμε την εικόνα».
* * *
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΟΦΗ-Ατρόμητος 2-0
ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός 3-0
Απόλλων Σμ.-ΑΕΚ 2-2
Αστέρας Τριπ.-Λαμία 0-1
Βόλος-Άρης 1-2
Ολυμπιακός-Ιωνικός 1-0
Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-3
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1.Ολυμπιακός 23 15-5
2.ΑΕΚ 20 20-10
3.ΠΑΟΚ 19 20-11
4.Βόλος 14 18-18
5.ΠΑΣ Γιάννινα 13 9-6
6.ΟΦΗ 12 9-8
7.Παναθηναϊκός 11 15-9
8.Άρης* 11 13-6
9.Αστέρας Τρίπολης 9 4-7
10.Ιωνικός 9 6-11
11.Λαμία 9 9-11
12.Απόλλων Σμύρνης 6 6-18
13.Παναιτωλικός 5 9-20
14.Ατρόμητος 3 5-18
* Ξεκίνησε με -6 βαθμούς
ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (20, 21, 22/11/2021)
Βόλος-ΟΦΗ
Ιωνικός-Αστέρας Τριπ.
Άρης-ΠΑΣ Γιάννινα
Παναιτωλικός-Απόλλων Σμ.
Ατρόμητος-ΠΑΟΚ
ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Λαμία-Παναθηναϊκός